Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Częściowo jest też pewnie wina cen paliwa. Kierowcy też chcą podwyżek. Ja mam do mleczarni 10 kilometrów to nawet przy tych moich 8 tyś chyba mnie nie ujebią za bardzo 😄 Aczkolwiek na razie w mlekovicie cisza z jakimiś aneksami itp. Ale za to jak tłuszcz mi wyszedł ładny w drugiej połowie marca to drugi raz próby brali, a nóż uda się coś uciąć...

Opublikowano
4 minuty temu, ThePerkins napisał:

Pytanie czy przy tak lecącej inflacji i kosztach  te 2 złote z haczykiem nie będzie groszami np w listopadzie ... 

Dlatego napisałem żeby zagwarantowali cenę nie niższa niż aktualnie, bo w listopadzie aktualna cena może być ochłapem a co dopiero jakby dali 1,8 

4 minuty temu, ThePerkins napisał:

Pytanie czy przy tak lecącej inflacji i kosztach  te 2 złote z haczykiem nie będzie groszami np w listopadzie ... 

Dlatego napisałem żeby zagwarantowali cenę nie niższa niż aktualnie, bo w listopadzie aktualna cena może być ochłapem a co dopiero jakby dali 1,8 

Opublikowano
3 godziny temu, karol091193 napisał:

Dobra panowie. Gadać i p*erdolić można. Liczył ktoś z was jaka cena powinna wyjść za marzec w Mlekpolu według nowego cennika? 

FB_IMG_1649084817924.jpg

Cytat

@danielhaker z tego co się orientuje to w hohlandzie macie cenę gusowską. Jak to wygląda u was z premiami i parametrami?

Ale Wam namącili tym cennikiem 🙈

U nas składowymi końcowej ceny jest cena za

-jednostkę tłuszczu (powiedzmy 10gr)

-białka (np. 20gr)

-dopłata za ilość, (np. 25gr)

plus dodatkowe za stado pod oceną i dopłata za niską somatykę

Jeżeli 20 kwietnia GUS ogłosi, że cena mleka w marcu wzrosła względem lutego o 10%, to cena za tłuszcz, białko i ilość jest podniesiona o 10%, czyli na 11gr, 22gr, 27,5gr i od 1 maja wchodzi nowy cennik z takimi cenami składowymi.

Mleczarnia praktycznie nie stosuje premii. Jednorazowa premia (+5gr) dotąd przyznana była tylko 3x- raz tuż po nastaniu pandemii jako takie niby wsparcie i 2x gdy te korekty z gusu wyraźnie nie nadążały za cenami u konkurencji (gus 20 marca podał średnią cenę za luty i wyliczony % wzrostu względem stycznia- stąd nasza cena jest zawsze o 2 miesiące spóźniona względem konkurencji. Gdyby u Was poobniżali za maj, to gus to ogłosi dopiero 20 czerwca, czyli nas obniżki dotknęłyby dopiero od 1 lipca). Nowością od tego roku jest wprowadzenie corocznej 8gr premii kukurydzianej na wrzesień

Plusem tego sposobu rozliczania jest zwiększenie stabilności cenowej i możliwość przewidzenia ceny na 2msc do przodu dla nas jak i mleczarni

Opublikowano

Nie mam jeszcze marcowej faktury. Poniżej cennik na kwiecień, czyli należy porównać do Waszego lutego

obraz.png

Miesiąc temu porównywałem styczniową cenę kolegi z mlekovity i mój cennik marcowy (czyli ten sam okres do porównywania) to wychodziło 4gr netto więcej, nie uwzględniając 2gr za ocenę (bo nie wiem czy nadal ją macie) i 2,3,4 gr za somatykę

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, danielhaker napisał:

Nie mam jeszcze marcowej faktury. Poniżej cennik na kwiecień, czyli należy porównać do Waszego lutego

obraz.png

Miesiąc temu porównywałem styczniową cenę kolegi z mlekovity i mój cennik marcowy (czyli ten sam okres do porównywania) to wychodziło 4gr netto więcej, nie uwzględniając 2gr za ocenę (bo nie wiem czy nadal ją macie) i 2,3,4 gr za somatykę

Powiedz ile miałeś za luty, jak ktoś ma poniżej 15 tys to lipa totalna w stosunku do mlekovity.

Dodatkowo Hochland ma fabryki w Rosji. Wizerunkowo trochę słabo dorabiać orków

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano
9 godzin temu, danielhaker napisał:

obraz.png

Napisałeś plusy, ale napisz też minusy że taki Hochland powinien tu być w czołówce z ceną, zawsze byli z przodu, odkąd wprowadzili wam cennik na bazie gusu to dobrej ceny względem innych nie mieliście, bo średnia gusu to wielki ch*j za przeproszeniem 

Opublikowano

To jest kapitalny pomysł wg mnie. Jeśli mlekovita też wprowadzi taki cennik zależny od GUS to mamy samo skręcającą się spirale cen w perspektywie kilku miesięcy. Oczywiście w dół. Jeśli będą szły w górę to skorygowane będą parametrami

Opublikowano

Wiadomo że niemiec nie da dobrej ceny w Polsce. Szkoda tylko ich dorabiać W sumie ja z chochlandu nic nie kupuje 😎😄

Opublikowano

Wyszedł duży, największy od kilku tygodni i na przed ostatnim odbiorze kierowca brał kolejną próbę. Jak się ojciec spytał czemu jak już brał w tej połowie miesiąca to powiedział że tłuszcz im z duży wyszedł i kazali mu jeszcze raz próbę wziąć.

Xabarx napisał:

w Hochland za grudzień bylo 25-30 gr mniej niż w mlekovicie

A podobno nie będzie Niemiec pluł nam w twarz 😁😄

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v