Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Troker1979 napisał:

2,30 co najmniej powinno mi wyjść w kwietniu  w mlekpolu przy 15 -20 tys więc dla zasady wypowiedzenie to nie koniecznie dobry pomysł

Napisz jeszcze czy vatowiec czy ryczaltowiec bo to też kilkanaście gr różnicy. Mi wyjdzie 2,27 netto przy 4,5 i 3,5 przedział 25-50. O ile tej premi 36 gr zaraz po podpisaniu aneksów nie wyzeruja a wszystko ma to wskazuje bo jakby byli pewni ceny to rozłożyli by to po cenniku jak.np.gizycko . Tak dali cenę żeby ludzie z miłą chęcią podpisywali a potem wiadomo 

Na fb już niektórzy wyliczają ze będą mieli po 2,5 netto. Jak byk jest napisane ze cena bazowa to średnia gusowska w którą wlicza się tł 4,1 bi 3,4 dostawa 150 tyś, bez gmo 7 gr, kontrola 2 gr, i ciągłość dostaw 13 gr. Tego się nie dodaje bo to są dodatki wliczone w cenę bazową.

Dopłaty do ceny bazowej to premia okresowa 36 gr i kontraktacja 2 gr do którch od maja dodają 5 gr. 

Jak zabiorą premię to 1.9 wyjdzie, Po ch.ju fest 

Edytowane przez krzychu121
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
Troker1979 napisał:

1 godzinę temu, Kierownik napisał:

wypowiadać umowy i tyle. Każda mleczarnia tyle da a trzeba uczyć frajerow

2,30 co najmniej powinno mi wyjść w kwietniu  w mlekpolu przy 15 -20 tys więc dla zasady wypowiedzenie to nie koniecznie dobry pomysł

jak Ty z tego cennika ja wyliczyles? 🤣

Opublikowano
16 minut temu, krzychu121 napisał:

Napisz jeszcze czy vatowiec czy ryczaltowiec bo to też kilkanaście gr różnicy. Mi wyjdzie 2,27 netto przy 4,5 i 3,5 przedział 25-50. O ile tej premi 36 gr zaraz po podpisaniu aneksów nie wyzeruja a wszystko ma to wskazuje bo jakby byli pewni ceny to rozłożyli by to po cenniku jak.np.gizycko . Tak dali cenę żeby ludzie z miłą chęcią podpisywali a potem wiadomo 

Na fb już niektórzy wyliczają ze będą mieli po 2,5 netto. Jak byk jest napisane ze cena bazowa to średnia gusowska w którą wlicza się tł 4,1 bi 3,4 dostawa 150 tyś, bez gmo 7 gr, kontrola 2 gr, i ciągłość dostaw 13 gr. Tego się nie dodaje bo to są dodatki wliczone w cenę bazową.

Dopłaty do ceny bazowej to premia okresowa 36 gr i kontraktacja 2 gr do którch od maja dodają 5 gr. 

Wyjdzie Ci 2,22 netto geniuszu

Opublikowano
1 minutę temu, Mistrz18 napisał:

Wyjdzie Ci 2,22 netto geniuszu

Za kwiecień tak. To już wiedziałem przed podaniem tego cennika  że cena się zakręci pomiędzy 2,2-2,25 mądralo

Napisałem cenę za maj z dodatkowymi 5 gr do kontraktacji. Teraz się wczytałem i przy tej premi jest zapis ,,DOPŁATA W NASTĘPNYCH OKRESACH EWENTUALNIE  ZOSTANIE USTALONA ODRĘBNIE''  czyli za maj będzie jak w tamtym roku w marcu ostry zjazd w dół 

Opublikowano
30 minut temu, krzychu121 napisał:

no niestety RR i dobre parametry. Może koło 2,35 brutto się zakręci bo parametry lepsze a porównuje do ceny z lutego. Niestety wyliczyłem że ta podwyżka pokrywa tylko wzrost ceny treściwej licząc po ostatniej cenie 2,3 tys za 22 finezja a gdzie inne szybujące koszty

19 minut temu, DanielFarmer napisał:

jak Ty z tego cennika ja wyliczyles? 🤣

• Like 1
Opublikowano

Czyli z końcem.kwietnia można brać popcorn i obserwować ruchy transferowe na rynku dostawców,kto da więcej...Teraz będzie można powiedzieć SPRAWDZAM.Okaze się która mleczarnia co jest warta a która dostawców i popadnie w marazm.... Dziwię się tym z polmleku,co oni tam jeszcze robią jak 2zl nie ma....

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, DanielFarmer napisał:

Czyli z końcem.kwietnia można brać popcorn i obserwować ruchy transferowe na rynku dostawców,kto da więcej...Teraz będzie można powiedzieć SPRAWDZAM.Okaze się która mleczarnia co jest warta a która dostawców i popadnie w marazm.... Dziwię się tym z polmleku,co oni tam jeszcze robią jak 2zl nie ma....

Ale będzie 😂

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem ile w tym prawdy ale znajomy w Augustowie rozmawiał z gościem, że w Olecku mleko po 3zł. Nie chciał uwierzyć a chłop mu na to, że gdyby miał to by fakturę pokazał i soę zarzekał, że po tyle za mleko mu wyszło. Ktoś jest w stanie to potwierdzić?

Edytowane przez kokoman0
Opublikowano
23 minuty temu, kokoman0 napisał:

Nie wiem ile w tym prawdy ale znajomy w Augustowie rozmawiał z gościem, że w Olecku mleko po 3zł. Nie chciał uwierzyć a chłop mu na to, że gdyby miał to by fakturę pokazał i soę zarzekał, że po tyle za mleko mu wyszło. Ktoś jest w stanie to potwierdzić?

Ale to sprzedawał czy kupił ?

Opublikowano (edytowane)

No właśnie też jakoś nie chce mi się w te 3zł wierzyć w Olecku. Co do cennika złodziejów z Mlekpolu w punkcie IV Uwagi podpunkt 2 jest zapis, że  cena za litr mleka dla nie członka spółdzielni wynosi 30% ceny za mleko wyliczonej z cennika. Czyli jeśli ktoś złożył wymówienie to przez 3 miechy dostawać będzie 30% wypłaty? To przy teoretycznej cenie 2,2zł wydzie że dostanie 66gr.🤬

FB_IMG_1649010224199.jpg

Edytowane przez kokoman0
  • Confused 1
Opublikowano

W Spomleku to potrącenia a raczej brak premi jest i jeszcze jakiegoś dodatku , ale obecnie nie członek dostaje z 10 gr mniej bo może oddawać ale to jest dla nowych . 

To może taka kara za odejście ale.aż tyle 30 uciąć rozumiem ale nie 70 % .

A jeszcze patrze zapis że za zły dojazd opłata 😮 pierwsze widzę takie coś.

A od nas daleko do Grajewa najbliżej Mrągowo 70 km . To podobno ci co bliżej do 40-50 zakładu mieli mieć min 250 na odbiór , a u nas w okolicy ok 70 km to podobno conajmniej 1000 l na odbiór . Podobno nawet kto spadał zlitrażem po roku wywalili ...

Możliwe takie umowy ? 

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, DanielFarmer napisał:

U mnie za kwiecień porównując z Giżyckiem to tak jakby ktoś opłacił mi miesięczna ratę za nowa obore i dwóch pracowników.... to jest przepaść... ale póki co to tylko Giżycko tak płaci,  a teraz to pewnie tam kolejka. 

2 to spokojnie od NR jest i więcej. Porównałem cene za kwiecien z Giżyckiem . Bo póki co to mam cenę na poziomie lidera, mlekpolu czy Piątnicy.

I mniejsi też mają 2 i więcej,  zależy jak kto się dogaduje. Radek też na pewno ponad 2 a ma chyba z 15 tys msc.

Edytowane przez Primula94
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, krzychu121 napisał:

Trzeba by umowę dobrze przeczytać. Ale według mnie członkiem spółdzielni się jest do momentu wypłaty udziałów

Jakby było tak jak mówisz to nie byłoby takiego zapisu, ale ten Mlekpol to w ch*ja se leci.

59 minut temu, Primula94 napisał:

U mnie za kwiecień porównując z Giżyckiem to tak jakby ktoś opłacił mi miesięczna ratę za nowa obore i dwóch pracowników.... to jest przepaść... ale póki co to tylko Giżycko tak płaci,  a teraz to pewnie tam kolejka.

Ale też póki co jako jedni z nielicznych podali cene na kwiecień. Raczej teraz w mleczarniach kolejek do przyjęcia nie ma w Sierpcu dwa tygodnie nie przyjmowali 😁 i znów biorą ale to może okazyjnie bo nowiuśkie obory, nawet jeszcze bez pełnej obsady

Edytowane przez Marcin441
Opublikowano
7 godzin temu, Primula94 napisał:

Miałeś się przenosić? 😛

Opublikowano
9 godzin temu, DanielFarmer napisał:

Czyli z końcem.kwietnia można brać popcorn i obserwować ruchy transferowe na rynku dostawców,kto da więcej...Teraz będzie można powiedzieć SPRAWDZAM.Okaze się która mleczarnia co jest warta a która dostawców i popadnie w marazm.... Dziwię się tym z polmleku,co oni tam jeszcze robią jak 2zl nie ma. 

Mlekovita wcale nie lepsza ....

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v