Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Mnie zastanawiana skąd oni te mleko przerzutowe biorą w takiej cenie. Skoro już redaktorzy podają takie informacje i wieszcza krach to mogli by podac gdzie są ci rolnicy co po tyle sprzedają. Przecież teraz 2 zł to sam koszt wyprodukowania. Chętnie odkupie od tych filantropów te mleko po 1,5 zł o ile tacy są w rzeczywistości bo może się okazać że tylko na giełdzie i w gazetach tacy rolnicy ,,istnieją '' co potrafią wyprodukować mleko w tej cenie i nie zbankrutować 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Przecież widzisz jak grubymi nićmi to wszystko szyte, poprostu jest pomysł żeby przerzucić koszty na rolników, pewnie zdają sobie sprawę, że da się to tylko na kilka miesięcy bo po zderzeniu z rzeczywistością będą musieli ostro odbijać, a i tak mogą już nie odzyskać tego co stracą. Bo mam wrażenie, że ubojnie się lekko przytkają wkrótce.

Jeszcze mam do was takie pytanie. Słyszeliście w poprzednich latach żeby ktoś za wyznacznik ceny skupu w Polsce podawał jakieś koncentraty z mleka? Co to za pierdolenie? Omp, masło, ser ale jakiś import idzie zagęszczonego mleka do kawy i to ma nam rynek załamać? Wyprowadźcie mnie z błędu ale chyba pierwszy raz widzę takie bajdurzenia

Edytowane przez komizmo
  • Like 5
Opublikowano
9 godzin temu, danielhaker napisał:

Też go odpaliłem. Bezpowrotnie

Weź nic nie mów. Przekroczyliśmy kwotę o 51%... Mocno zabolało. Dobry nowy samochód by za to kupił

Później tak jak mówisz susza i cena 1,10 a kary 90gr. Lepiej było to na pole wylać

Ty chociaż byłeś na plusie, u nas było wtedy 73gr/l .... 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, krzychu121 napisał:

Mnie zastanawiana skąd oni te mleko przerzutowe biorą w takiej cenie. Skoro już redaktorzy podają takie informacje i wieszcza krach to mogli by podac gdzie są ci rolnicy co po tyle sprzedają. Przecież teraz 2 zł to sam koszt wyprodukowania. Chętnie odkupie od tych filantropów te mleko po 1,5 zł o ile tacy są w rzeczywistości bo może się okazać że tylko na giełdzie i w gazetach tacy rolnicy ,,istnieją '' co potrafią wyprodukować mleko w tej cenie i nie zbankrutować 

Edytowane przez massey235
  • Like 3
Opublikowano
Dnia 20.12.2022 o 08:32, komizmo napisał:

Przecież widzisz jak grubymi nićmi to wszystko szyte, poprostu jest pomysł żeby przerzucić koszty na rolników, pewnie zdają sobie sprawę, że da się to tylko na kilka miesięcy bo po zderzeniu z rzeczywistością będą musieli ostro odbijać, a i tak mogą już nie odzyskać tego co stracą. Bo mam wrażenie, że ubojnie się lekko przytkają wkrótce.

Jeszcze mam do was takie pytanie. Słyszeliście w poprzednich latach żeby ktoś za wyznacznik ceny skupu w Polsce podawał jakieś koncentraty z mleka? Co to za pierdolenie? Omp, masło, ser ale jakiś import idzie zagęszczonego mleka do kawy i to ma nam rynek załamać? Wyprowadźcie mnie z błędu ale chyba pierwszy raz widzę takie bajdurzenia

Mleko zawiera ok 86% wody. Trzeba ją odparować żeby zmniejszyć objętość do transportu. Tak powstaje koncentrat

Opublikowano
1 godzinę temu, komizmo napisał:

Teraz nawet sezon wycieleń w Zimbabwe będzie miał wpływ i zachwieje rynkiem mleka. Chociaż ciekawe czy oni tam mają jakieś podmioty skupujące mleko. 

Też stawiam na ten scenariusz przerzucenia kosztów na rolnika. Wszyscy posłowie od lewa do prawa mają w pompce rolników. Dla jakichś zakładów kosmetycznych itd potrafili zabezpieczyć cenę na gaz i prąd a w sektorze spożywczym mają na to wywalone gdzie bez jedzenia nie da rady funkcjonować . Ale myślą że można koszta przerzucic na rolników i na wszystkich się rozejdzie. To się zdziwia jak zacznie im brakować mleka bo już te czasy się skończyły że ludzie się cieszyli że jest robota a kasy zostaje całe go.wno. 

• Like 7
Opublikowano

To jest jeszcze pytanie kto ten koncentrat kupił. Bo to nie jest tak ze lądują koncentrat i dawaj no np. do polski, tylko ktoś to musiał zamówić, musi to odebrać no i za to zapłacić

Opublikowano

Właścicielem tej gazety jest kapitał z zachodniej granicy więc nie dziwi mnie ta propaganda na spadek cen przerzutu bo oni w ostatnim czasie chyba dużo go od nas kupują. Czytając ten artykuł to myślałem że mi się jakis horror śni hahah 

Moim zdaniem spadek cen mleka w przerzucie jest sezonowy jak co roku gdzie przed świętami występuje duży popyt na galanterię, masło, mleko, twarogi a tydzień przed świętami jest zatrzymanie produkcji asortymentu z krótka datą przydatności na rzecz UHT i proszki.  Kto nie ma proszkowni ma problem. 

Nie wiem co musiałoby się na rynku wydarzyć żeby cena surowego z 3zl spadła na 2zl? Co w raichu raptem wzrośnie skup? Tam tylko spada. 

Także Panie i Panowie zdrowia Wam życzę i chęci do tej ciężkiej pracy bo ja bardzo lubię mleko i nie chciałbym wykreślać go z diety. 

Wszystkiego Dobrego. 

• Like 15
  • Thanks 3
Opublikowano

@leszek1000 oddajesz do ,,przerzutowca'' czy zmieniłeś już odbiorcę bo nie pamiętam ? Jak faktycznie sytuacja wygląda?

Ale nas w tygodniku obsmaruja. Jeszcze niech @slawek74 coś dorzuci to napewno znowu będzie cytowanie i oprawdzanie się jak to oni dbają o interes rolnika a my kąsamy rękę która nam chce pomóc. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

@leszek1000 oddajesz do ,,przerzutowca'' czy zmieniłeś już odbiorcę bo nie pamiętam ? Jak faktycznie sytuacja wygląda?

Ale nas w tygodniku obsmaruja. Jeszcze niech @slawek74 coś dorzuci to napewno znowu będzie cytowanie i oprawdzanie się jak to oni dbają o interes rolnika a my kąsamy rękę która nam chce pomóc. 

Tak jak pisałem wcześniej, pośrednicy mają umowy z mleczarniami niekiedy kilkuletnie. U mnie 2,6 netto kasa na koncie. 

Jeżeli będą jakieś nieoczekiwane obniżki, to poinformuje. 

Edytowane przez leszek1000
  • Thanks 1
Opublikowano

Nie ma co siać paniki co do ceny mleka, wszystko okaże się tak na prawdę w drugim kwartale przyszłego roku. Mam nadzieję że Mlekpol jeżeli zejdzie z ceną to tylko delikatnie bo będzie słabo, człowiek ciężko pracuje 7 d i w tygodniu to chociaż niech ta cena będzie opłacalna żevy móc coś się rozwijać i oszczędzić 

• Like 2
Opublikowano

Zastanawia mnie jeszcze jedno. Skoro w Polsce produkuję się ,,w miarę '' tanio i bardzo dużo mleka od nas wyjeżdża na zachód żeby tamtejsze podmioty to mleko przerobiły i zarobiły na tym hajs  to jakim cudem jest tak niska ceną na te przetworzone produkty z zagranicy które teraz wracają do nas? Czy to aby nie jest tak jak Grzesiu napisał że aktualnie jest przestój że względu na święta i nowy rok i nie ma wogole ruchu w interesie i dlatego specjalnie zaniżają ceny na te produkty aby u nas cena spadła i po nowym roku zachód mógł znowu kupować od nas mleko tylko że taniej 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, krzychu121 napisał:

Zastanawia mnie jeszcze jedno. Skoro w Polsce produkuję się ,,w miarę '' tanio i bardzo dużo mleka od nas wyjeżdża na zachód żeby tamtejsze podmioty to mleko przerobiły i zarobiły na tym hajs  to jakim cudem jest tak niska ceną na te przetworzone produkty z zagranicy które teraz wracają do nas? Czy to aby nie jest tak jak Grzesiu napisał że aktualnie jest przestój że względu na święta i nowy rok i nie ma wogole ruchu w interesie i dlatego specjalnie zaniżają ceny na te produkty aby u nas cena spadła i po nowym roku zachód mógł znowu kupować od nas mleko tylko że taniej 

Nie wiemy czy tamtejsze podmioty przetwarzające mleko nie mają jakiegoś wsparcia. Dawno była sytuacja jak wjeżdżał do nas ser żółty w cenach dumpingowych poniżej kosztu wytworzenia w Polsce? 

Edytowane przez grzesiu
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v