Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, krzychu121 napisał:

Taka jest bazowa. Plus do niej 57 gr we wrześniu premi okresowej. W październiku do ceny bazowej 67 groszy. Do tej premi 7 gr za kontraktację. Odejmuję się kilka gr za przedział ilościowy. I dodaję lub odejmuję za parametry. Parametry bazowe 3,4 i 4,1. 

Za październik jak się parametry utrzymają 3,5 i 4,3 wyjdzie 2.91 netto. We wrześniu 10 groszy mniej. Minus 2 gr na udział 

Jeśli to co piszesz w sprawie premii jest pewne, to w październiku będzie około 3,10 netto gdyż nie wziąłeś po uwagę, że bazowa za październik wyniesie 2,36 (nowy kwartał)

Opublikowano
55 minut temu, pedro2 napisał:

Jo. Kołchoz się robi 🙈 dzierżaw szuka, jakby dał po półtoraku za ha to może by na emeryturę człowiek poszedł 🤪

Hmm... Ciekawe skąd on wziął na to pieniążki 🤭🤪

Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał:

Oj Sławek przecież czytałeś to jak dokładnie podałem ilości i moje zeszłoroczne cyfry

Nic nie ukrywam. Porównania procentowe wydaje się, że dają jasny obraz. Kwoty to magia małych cyfr albo większych. Myślę, że zakłamuje 

Może ja Wam napiszę parę cyferek za rok 2021 na 15 krowach. Ilość mleka 94 tys, średnia cena 1,43,sredni koszt jednego litra 0,81,sredni dochód miesięczny rozłożony na 2 osoby 3965zł. Daje to zysk rzędu 43% z każdego litra mleka. Samo mleko dało 1645 zł na osobę miesięcznie, a pozostała część to dopłaty, cielęta, jałówki, wybrakowane krowy. Chociaż akurat wybrakowane krowy obniżają przychód  

Wkleiłem tego posta jeszcze raz. Specjalnie dla Sławka i Roberta😜😀

Łoj ale ja napisałem do Sławka , i miałem na myśli to że% daje lepszy obraz niz cyferki , i jeszcze tu na forum nie można pisać dokladnie co i jak bo jak masz mało to cię zaraz od małorolnych będą nazywać , jak masz dużo to od bambrow zachłannych itp.

Opublikowano
1 minutę temu, robert1226 napisał:

Łoj ale ja napisałem do Sławka , i miałem na myśli to że% daje lepszy obraz niz cyferki , i jeszcze tu na forum nie można pisać dokladnie co i jak bo jak masz mało to cię zaraz od małorolnych będą nazywać , jak masz dużo to od bambrow zachłannych itp.

Mogą mnie nazywać małorolnym. Nie przeszkadza mi to. W 98 roku kupiłem 7,40ha z domem i oborą ze stodołą gdzie był dach, mury i ziemia zamiast posadzki. Do tego był c330, pług, kultywator, rozrzutnik i wóz konny. Trzy lata żyłem z kredytu jednocześnie robiąc wszystko, żeby to zaczęło działać. Teraz mam 29 ha własne, ładne budynki, wszystkie potrzebne mi maszyny poza kombajnem, sieczkarnią i siewnikiem do kukurydzy oraz wozem paszowym ( ale i tak na teraz nie miałbym go jak używać ) oraz 3 ciągniki ( w tym ten c330, który kilka lat temu wyremontowałem i zmodyfikowałem za niemal 25 tys ). Niektóre maszyny kupiłem nowe ale większość używanych. Wszystkie są sprawne i spełniają swoje zadania. Narobiłem się z tym wszystkim ale mam satysfakcję. Nie ukrywam też, że duży zastrzyk finansowy dała mi uprawa, której nienawidzę i już od kilku lat zaniechałem ( na szczęście). Uprzedzając domysły nie była to marihuana tylko ogórki 😜. Więc może i jestem małorolny ale zbudowałem to wszystko praktycznie od zera. Dzieci chodziły do szkoły i pomagały kiedy mogły. Żona oczywiście pracuje ze mną. Teraz oboje studiują a ja mogę spokojnie dać sobie spokój z rozwojem

A dla ciekawostki dodam, że mój syn w tym roku zrobił jak ja i też kupił gospodarstwo. Ale on ma trochę inne myślenie. Mam nadzieję, że się tak nie natyra jak ja

• Like 8
Opublikowano

Jego sprawa skąd wziął. Kiedy buduje kolejną 2,5x większą w krótkim czasie to chyba się opłaca. Agrotechnik brata. Andrzej ma tam chyba "tylko" handel używki i usługi trzaska. Nie mało. 

• Like 1
Opublikowano
Dnia 28.09.2022 o 22:04, Xawier napisał:

Czyli dziesięć gospodarstw po 30szt może spokojnie zrezygnować

Za jakiś czas się okaże kto się zwinie.

Niepewne czasy są. Już po nie jednej dużej oborze wiatr hula 

• Like 1
Opublikowano
To za październik w Mlekovicie ile wyjdzie za litr przy dostawie 20-30 tyś litrow i srednich parametrach?
To za październik w Mlekovicie ile wyjdzie za litr przy dostawie 20-30 tyś litrow i srednich parametrach?
Opublikowano
3 minuty temu, DanielFarmer napisał:

No toż krów nie doi.Od lat.Tam kasa poszła spoza rolnictwa z handlu maszynami i bardzo rozwiniętych wszelakich usług.To trochę inne realia.On ani na polu ani w oborze nie pracuje.

To tak samo jak w agrocentrum 😛

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v