Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

To jest właśnie nieporozumienie. Nie rozumiesz systemu, obora wybudowana przez mleczarnie byłaby jej własnością, twoje są zwierzęta i zapierdol😁  A te 20% to na co liczysz? że mleczarnia dołoży do twojej inwestycji? 😂

Zapisy umowy do takiego czegoś byłyby pewnie gorsze od tej pierwszej opcji także za 20 procent byś przehandlował życie i jeszcze kredyt spłacał 

Opublikowano (edytowane)

A na inwestycje w mleczarni skąd są pieniądze? Na nową linię zrzucają się jej pracownicy? Było tak w Ostrołęce że jak budowali nową linię to odcinali za mleko bodajże 20gr ( jak ktoś starszy niech poprawi) dlaczego nie może być to w drugą stronę? Nie zależy mi na tym bo mi wystarczy taka obora jaką mam ale ma to sens.

Edytowane przez Soltys85
Opublikowano

Już Wam się chłopy od upału w głowach pierdoli ...mi mają odciągać aby mi potem dać?Albo z jakiej paki mają komuś sponsorować oborę z pieniędzy wspólnych?Każdemu powinni tak samo płacić czy się rozwija czy nie.To moja sprawa czy z wypłaty spłacać chce kredyt na oborę czy na mieszkanie czy na cadillaca a nie ktoś będzie z moich pieniędzy dawał mi czy komuś na nową oborę.Niech zapewnią taką cenę żeby te obory się budowały.I wtedy rolnik ma prawo wyboru albo obora albo inne potrzeby sobie zaspokaja.Jedynym sposobem pobudzania rozwoju są dopłaty ilościowe i to się nie zmieni nigdy a wszelkie inne próby dotowania indywidualne są niezgodne z ideą spółdzielczości.

• Like 5
  • Thanks 4
Opublikowano
7 minut temu, DanielFarmer napisał:

Już Wam się chłopy od upału w głowach pier**li ...mi mają odciągać aby mi potem dać?Albo z jakiej paki mają komuś sponsorować oborę z pieniędzy wspólnych?Każdemu powinni tak samo płacić czy się rozwija czy nie.To moja sprawa czy z wypłaty spłacać chce kredyt na oborę czy na mieszkanie czy na cadillaca a nie ktoś będzie z moich pieniędzy dawał mi czy komuś na nową oborę.Niech zapewnią taką cenę żeby te obory się budowały.I wtedy rolnik ma prawo wyboru albo obora albo inne potrzeby sobie zaspokaja.Jedynym sposobem pobudzania rozwoju są dopłaty ilościowe i to się nie zmieni nigdy a wszelkie inne próby dotowania indywidualne są niezgodne z ideą spółdzielczości.

Daniel to wyjdzie za czerwiec w piatnicy 2,5? 

Opublikowano

Mleczarnie już się zabezpieczają żeby w przyszłości istnieć czy to z rolnikami czy bez. Wystarczy zamówić naklejki: mleko owsiane w mlekpolu, analog sera w polmleku, bez deka mleka w łowiczu czy roślinna piątnica. Linie już są, my je kupiliśmy. A rolnicy na to pozwalają pod przykrywką zysków i hodujemy sobie takiego nowotwora że kiedyś powie więcej za mleko nam się nie opłaca płacić 

• Like 4
Opublikowano
8 minut temu, Marcin441 napisał:

Mleczarnie już się zabezpieczają żeby w przyszłości istnieć czy to z rolnikami czy bez. Wystarczy zamówić naklejki: mleko owsiane w mlekpolu, analog sera w polmleku, bez deka mleka w łowiczu czy roślinna piątnica. Linie już są, my je kupiliśmy. A rolnicy na to pozwalają pod przykrywką zysków i hodujemy sobie takiego nowotwora że kiedyś powie więcej za mleko nam się nie opłaca płacić 

Podpisuję się rękami i nogami, jeśli ktoś chce produkować roślinna żywność nie h sobie założy swoją spółdzielnie i to robi. 

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
Dnia 8.07.2022 o 08:18, Strongman napisał:

W mojej okolicy wszyscy mówią ze ryki najlepiej płacą coś koło 2,8zł.

U mnie w rykach wychodzi 2.55okolo brutto. Tłuszcz 3.9 biało 3.34 około 20tys mleka. 

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano
8 godzin temu, Marcin441 napisał:

Tyle że w każdej chwili może się zmienić zarząd, i plany mogą się sypnąc. 

Prawdą jest że pieniądze zainwestowane nie do odzyskania. 

10 godzin temu, komizmo napisał:

Nie każda hodowla rozsypuje się po śmierci rolnika, umowa pewnie byłaby gruba jak biblia ale mozna wiele sytuacji w niej zawrzeć. Najważniejsze żeby system budowy był w całej spółdzielni ten sam, wtedy można zwijać co się da i przerzucać dalej. Na pewno każdy musiałby być właściwie zabezpieczonym (rolnik i spółdzielnia) aby wiedzieć na czym stoi, a z takim podejściem do nas tych mlecznych molochów jakie jest teraz to bardzo wątpię w jakieś sensowne/uczciwe umowy i warunki współpracy....

Druga sprawa to co było by z rolnikami co bazują tylko i wyłącznie na dzierżawach, tacy też są. 

Farmer kitę odwali i mu zabiorą 5 ha 6 klasy 😂

Opublikowano
7 minut temu, Karol6130 napisał:

Tyle że w każdej chwili może się zmienić zarząd, i plany mogą się sypnąc. 

Prezesi mleczarni biorą przykład z Elżbiety II, także niby jo ale wiadomo jak jest 

Opublikowano

ile głów tyle rozumów i prawd i każdy ma racjię 👍 temat ''rzeka mleka'' uszczęśliwić wszystkich się nie da sytuacjia nie tylko w branaży mleczarskiej jest mega dynamiczna ....

Opublikowano

Dopiero w radiu słuchałem, że produkcja wołowiny i mleka zostawia największy ślad węglowy. Oj będzie ciężko nam przetrwać przy takiej masie propagandy jaką mówią. Jeżeli nie zabraknie jedzenia to ludzie się nie opamiętają niestety

• Like 1
Opublikowano

Społeczeństwa są ogłupianie i taki mamy skutek. Wyjazd na wakacje czy nowy telefon to rzeczy bez których nie można żyć ale bez jedzenia można. Taki jest przekaz i większość społeczeństwa w to wierzy. Produkowanie telefonów czy innych gadżetów wcale nie szkodzi środowisku bo większość fabryk jest w Chinach czy biednych krajach więc nie widać jak produkują zanieczyszczenia a przy produkcji zwierzęcej pokazuję się ,,za płotem '' jakie to zanieczyszczenia. Nie ważne że oprócz mięsa, mleka ,jaj itd mamy jeszcze naturalny nawóz od którego nie ma nic bardziej ekologicznego. Lepiej wydobywać gaz i inne surowce, przerabiac je, wozić po całym świecie itd. To jest ekologia bo ktoś na tym konkretny pieniądz zarabia. To samo z piecami. Naturalne drzewo jest nie ekologiczne, lepszy jest przetworzony z klejem pellet, czy ekogroszek do których potrzeba też mnóstwo energii i zanieczyszczeń żeby to wszystko wytworzyć. Ale ktoś na tym zarabia i dodał przedrostek eko i już jest cacy.  

Zadziwia mnie jakie społeczeństwo jest głupie. Chociażby na nowo nakręcana afera z leżakami i filmik z pchania samochodem zwierzaka. Lincz idzie na rolników zamiast ma handlarzy i ubojnie. Nimi powinni się zająć i kontrolować jak trzeba. niby są lekarze weterynarii na zakładzie a nic nie widzą. Do rolnika przyjedzie taki i da 500 zł bo nic na tym nie zarobi a potem się dzieła kasa na zakładzie. Wiadomo zdarza się i patologia u rolnikow ale zdecydowana większość dba o zwierzęta bo przynoszą zyski.

Może zaczniemy linczować i gnębić ludzi którzy wożą dzieci do żłobka lub przedszkola bo ostatnio zmarło dziecko w samochodzie bo mamusia o nim zapomniała i to jest patologia 

• Like 6
Opublikowano
32 minuty temu, krzychu121 napisał:

Może zaczniemy linczować i gnębić ludzi którzy wożą dzieci do żłobka lub przedszkola bo ostatnio zmarło dziecko w samochodzie bo mamusia o nim zapomniała i to jest patologia

To możemy porównać do odebrania krowie cielęcia zaraz po wycieleniu tu mamusia daje dziecko do żłobka a sama wraca do pracy lub inne tam 🤦

34 minuty temu, krzychu121 napisał:

Chociażby na nowo nakręcana afera z leżakami i filmik z pchania samochodem zwierzaka. Lincz idzie na rolników zamiast ma handlarzy i ubojnie. Nimi powinni się zająć i kontrolować jak trzeba. niby są lekarze weterynarii na zakładzie a nic nie widzą. Do rolnika przyjedzie taki i da 500 zł bo nic na tym nie zarobi a potem się dzieła kasa na zakładzie. Wiadomo zdarza się i patologia u rolnikow ale zdecydowana większość dba o zwierzęta bo przynoszą zyski.

Tu jest problem bo brak mobilnych ubojni aby zrobić to zgodnie ze sztuką muszą cenę zbić wołowiny to odświeżyć stary film z leżakiem w roli głównej 

37 minut temu, krzychu121 napisał:

To jest ekologia bo ktoś na tym konkretny pieniądz zarabia. To samo z piecami. Naturalne drzewo jest nie ekologiczne, lepszy jest przetworzony z klejem pellet, czy ekogroszek do których potrzeba też mnóstwo energii i zanieczyszczeń żeby to wszystko wytworzyć. Ale ktoś na tym zarabia i dodał przedrostek eko i już jest cacy.  

👌

23 godziny temu, karol091193 napisał:

Ja myślę, że budowanie obory z kasy mleczarni to jest nie porozumienie

Myślę że gdyby mleczarnie dawały roboty udojowe zamiast stawiania obór za miliony to lepsze wyjście zwijasz interes ciężarówka z HDS wpada zabiera robota i jedzie dalej z obora co zrobią solidne fundamenty a jeszcze na rusztach to całkiem by był problem bo koszt w 2019 r między rusztem a słoma był 400k w budowie na 60 szt 

Opublikowano (edytowane)

No największy problem to przyziemie, być może na to mleczarnia chciałaby zabezpieczenie finansowe.

Co do leżaków, może to i handlarzyny i na ubojniach ta patologia, ale gdyby nie hodowca który za 500 złotych naraża zwierzę na niepotrzebne cierpienie, siebie na kontrolę i duże kłopoty, a całą naszą branżę na skandal i straty wizerunkowe to takich materiałów nie byłoby z czego robić. 

Zaraz tu się jakieś chytrusy zaczną przekrzykiwać, że co z tym robić, albo że za 500 złoty to można życie poukładać...

Edytowane przez komizmo
Opublikowano
28 minut temu, GucioJUMZ napisał:

To możemy porównać do odebrania krowie cielęcia zaraz po wycieleniu tu mamusia daje dziecko do żłobka a sama wraca do pracy lub inne tam 🤦

👌

Nie chodzi mi o to. Mam na myśli to że jak u hodowców zdarza się przypadek że jest krowa z urazem to robi się aferę bo zwierzęta trzeba lepiej traktować jak ludzi.

W przykładzie który podalem zdarzyła się tragedia naprawdę bo zmarło dziecko i czemu obroncy nie krzyczą że trzeba kontrolować wszystkich rodziców jak przewożą dzieci do żłobków i przedszkoli. 

Takich przypadków jest pełno tylko to mało kogo interesuje. 

• Like 2
Opublikowano

Patologia to jak naprawdę chore bydlo ubijali. Ale krowa która się połamała to praktycznie w 90% zdrowe mięso bo w obrębie złamania się nie nadaje. I ty dostajesz teraz 2tys za to mięso a oni są do przodu bo normalnie by musieli zapłacić powiedzmy 3x tyle

Opublikowano

Głód jest bliżej niż nam się wydaje zobaczcie sobie co się dzieje w Hiszpanii, Francji czy we Włoszech. Nie wiem jak jest w waszych regionach ale u nas zbiory będą o 40 % mniejsze niż rok temu. Co w przełożeniu na koszty u niejednego rolnika zapali się lampka ze nie ma opłacalności w produkcji 

Opublikowano

A z tym ubojem z konieczności to są jaja. Jak tego nie poprawią to nic się nie zmieni. Dzwonili do ubojni która się tym zajmuje. I tak, rzeźnik do 10 ale najpierw trzeba załatwić powiatowego. Po uboju martwą krowę trzeba im zawieść. Nie wiem, na przyczepie samozbierającej mam im to przywieść, patologia. 

Miały być rzeźnie które w tym się specjalizują. Które mają odpowiedni transport i sprzęt. A jak zwykle wyszła klapa. 

Opublikowano

Dlatego mówię że trzeba się wziąć za handlarzy i ubojnie a nie tylko rolnicy winny. Byl by normalny ubój z koniecznosci to i takich sytuacji by nie było. Tak samo jakby zaczęli podawać wagę z ubojni. Przecież to żaden problem ale nie podają bo skończyłyby się przekręty. Szuka się problemów i winnych nie tam gdzie trzeba 

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v