Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, migacz napisał:

Jak myślicie prosiaki martwo urodzone będą się łapać na dopłatę? Zgłaszać odbiór? Czy nie ma sensu?

jak zakolczykujesz i zgłosisz

Opublikowano
migacz napisał:

Jak myślicie prosiaki martwo urodzone będą się łapać na dopłatę? Zgłaszać odbiór? Czy nie ma sensu?

A kto będzie wiedział że przyszły martwe nikt sekcji robić nie będzie 😜

Opublikowano

Co może być że maciory słabo wchodzą w  ruje   , 2 szt 11 grudnia osadzone prosiaki 1 dostała gestvet w dzień oddzielenia   ,  druga nie do tej pory nie ma ruji   , 2 loszki też dostały 2 razy gestawet,  i też nic aje one już będą do sprzedania . Sorry że nie w temacie ale już nie wien co robić 

Opublikowano
18 minut temu, migacz napisał:

Większa skuteczność daje PG600 a do tego witaminy ad3. Karoten z marchwi albo coś. 

Pg 600 dawałem wcześniej może było trochę lepiej,  daje koncentrat,  proszek na toksyny,  witaminy,  ad3e wet mówił żeby dawać w połowie laktacji   , znajomy żywi parowane ziemniaki sruta serwatka i takich problemów nie ma 

16 minut temu, kopin napisał:

świnia głupia nie jest  po co ma się prosić i właściciela do ruiny doprowadzać

Teraz cena tragedia wiem,  ale zanim co do czego może coś się poprawi,  k.....A już nie wiem co jest 

Opublikowano

Jest już projekt rozporządzenia i tam nic nie piszą o padnięciach zgłaszaj może dostaniesz jakś kasę. przecież nasz minister mówił że do żywo urodzonej sztuki. Zawsze coś odpadnie szczególnie przy Danbredach lub pochodnych przecież one mają więcej niż 10 szt. 

Opublikowano
11 godzin temu, mesi napisał:

Co może być że maciory słabo wchodzą w  ruje   , 2 szt 11 grudnia osadzone prosiaki 1 dostała gestvet w dzień oddzielenia   ,  druga nie do tej pory nie ma ruji   , 2 loszki też dostały 2 razy gestawet,  i też nic aje one już będą do sprzedania . Sorry że nie w temacie ale już nie wien co robić 

Być moze zimno. jakbyś miała knura to bez problemu ma ruje. Jednego mam zamiar do lasu puścić to mogę ci go oddać darmo

• Haha 2
Opublikowano
11 godzin temu, mesi napisał:

Pg 600 dawałem wcześniej może było trochę lepiej,  daje koncentrat,  proszek na toksyny,  witaminy,  ad3e wet mówił żeby dawać w połowie laktacji   , znajomy żywi parowane ziemniaki sruta serwatka i takich problemów nie ma 

Teraz cena tragedia wiem,  ale zanim co do czego może coś się poprawi,  k.....A już nie wiem co jest 

Knura rozumiem że nie masz, próbowałeś dawac paszę o podwyższonym białku przez 10 dni + światło 14-16h na dobę ,jaka to rasa

Opublikowano

Ja mam knura i jest to najlepszy sposób  aby maciora weszła w ruję. Można kupić zapach knura w aerozolu i po odsadzeniu prysnąć dwa razy dziennie do kojca. Na zastrzyki  szkoda pieniędzy.

Opublikowano
karat7 napisał:

Ja mam knura i jest to najlepszy sposób  aby maciora weszła w ruję. Można kupić zapach knura w aerozolu i po odsadzeniu prysnąć dwa razy dziennie do kojca. Na zastrzyki  szkoda pieniędzy.

Czy ja wiem ja od 10 lat nie mam knura 100 loch i problem z rui nie ma po odsączeniu pasza od tuczników i 1 kg prestartera na sztukę przez 3 dni

mesi napisał:

,

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Jurniczek napisał:

Być moze zimno. jakbyś miała knura to bez problemu ma ruje. Jednego mam zamiar do lasu puścić to mogę ci go oddać darmo

Maciory jedna czysty pbz druga pbz/wbp loszki po maciora pbz/wbp × pbz , kura nie mam już nie wiem sam ci robić reraz dostawały olej + cukier do paszy 

1 godzinę temu, karat7 napisał:

Kupiłem właśnie zapach knura w spray,  a te loszki jak myślicie dostały 2 razy zastrzyki zapisałem je ale dopiry za 2 tyg mają jechać,  wołał bym żeby się polachaly czy nie watro próbować już z nimi? Musze właśnie tym prsestarter spróbować 

Edytowane przez mesi
Opublikowano
1 godzinę temu, mesi napisał:

Maciory jedna czysty pbz druga pbz/wbp loszki po maciora pbz/wbp × pbz , kura nie mam już nie wiem sam ci robić reraz dostawały olej + cukier do paszy 

Z tym cukrem dobry pomysł ,ostatnio spotkałem się że na fermach do loch walą czystą glukozę, tak w miarę po taniości to bym dorzucił po 200 gram śruty poekstrakcyjnej sojowej na sztukę tak przez tydzień, jedynie co stracisz to na soję ale loszki lepiej urosna

Opublikowano

Soja to mało skuteczna cukier jak naj bardziej dobrze jest zestresować zwierzę głodówka 2 dni albo na wózek i po wsi przewieść 

Opublikowano
jj napisał:

Soja to mało skuteczna cukier jak naj bardziej dobrze jest zestresować zwierzę głodówka 2 dni albo na wózek i po wsi przewieść 

Może horror z ubojni 😜 pokazać metody że średniowiecza

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez yacenty
      Cześć wszystkim!
      Kontynuujemy serię wątków na nowy rok. Tym razem temat, który wymaga trzymania ręki na pulsie – ceny prosiąt w 2026 roku.
      Wszyscy wiemy, jak chwiejny potrafi być ten rynek i jak mocno zależy od sytuacji za granicą (Dania/Niemcy) oraz stref ASF w Polsce. Abyśmy mieli jasny obraz sytuacji na starcie roku, otwieram dyskusję o aktualnych stawkach za warchlaki.
      Proszę o dzielenie się informacjami zarówno o towarze krajowym, jak i imporcie. Aby uniknąć nieporozumień, bardzo proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru:
      Województwo/Rejon:
      Pochodzenie (Kraj/Import):
      Waga:
      Cena (netto/brutto):
      Ilość (detal/hurt):
      Dodatkowe uwagi (genetyka, terminy płatności):
      Jak oceniacie opłacalność wstawień na początku 2026? Czy w Waszych okolicach widać większe zainteresowanie zakupem, czy raczej postoje?
      Tradycyjnie przypominam o zachowaniu kultury dyskusji. Wymieniajmy się wiedzą, a nie wyzwiskami.
      Dobrego roku i stabilnych cen!
  • Dodaj nową pozycję...
v