Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

"Pomoc dla producentów świń, którzy zaprzestali produkcji w związku z obowiązującym zakazem utrzymywania w gospodarstwie świń"

Ktoś może coś wie jak to w praktyce wygląda?? Program jest dla całego kraju?? Bo jestem w niebieskiej strefie, byłem dziś w Inspekcji Weterynarii czy wydają takie zakazy to babka początkowo nie bardzo rozumiała po co mi takie wydanie zakazu hodowli i nie wie na jakiej podstawie ona mogła by mi takie wydać tj. jakie uchybienia w bioasekuracji musiałbym mieć by mi taki wydali i że nikt do tej pory o coś takiego sie nie pytał?? 

Opublikowano

Ja mam w umowie że obowiązuje cena z dnia dostawy (chodzi o cenę podstawową bo oddaję na wbc) i ta cena jest zamieszczana w internecie. Sprawdzam wczoraj - cena 4,20 netto, dzisiaj rano to samo, po odstawie świń - 4,20zł, zrobiłem screena i sprawdzam wieczorem - cena 4,00zł! Mogę się założyć że taka cena podstawowa będzie na fakturze

Opublikowano
2 godziny temu, spwrp napisał:

"Pomoc dla producentów świń, którzy zaprzestali produkcji w związku z obowiązującym zakazem utrzymywania w gospodarstwie świń"

Ktoś może coś wie jak to w praktyce wygląda?? Program jest dla całego kraju?? Bo jestem w niebieskiej strefie, byłem dziś w Inspekcji Weterynarii czy wydają takie zakazy to babka początkowo nie bardzo rozumiała po co mi takie wydanie zakazu hodowli i nie wie na jakiej podstawie ona mogła by mi takie wydać tj. jakie uchybienia w bioasekuracji musiałbym mieć by mi taki wydali i że nikt do tej pory o coś takiego sie nie pytał?? 

Ja mam taki wydany. Dostałem go w 2019 na swoją prośbę. Pojechałem do powiatowego na rozmowę i wytłumaczyłem o co mi chodzi. Przyjechali z weterynarii na kontrolę i spisali protokół a na jego podstawie dali zakaz. Ja nie miałem mat i siatek. Oraz cielaki w chlewni. Później sprzedaż ostatnich kabanow i z fakturą oraz zakazem do ARiMR.

Dostałem rekompensate do końca 2019 i za cały 2020 i 2021. A w tym roku mi powiedzieli że narazie nie ma naboru ale ma być uruchomiony.

Wielkopolska. Byłem i jestem poza strefą.

• Thanks 1
Opublikowano
7 minut temu, biznesmen95 napisał:

Ja mam taki wydany. Dostałem go w 2019 na swoją prośbę. Pojechałem do powiatowego na rozmowę i wytłumaczyłem o co mi chodzi. Przyjechali z weterynarii na kontrolę i spisali protokół a na jego podstawie dali zakaz. Ja nie miałem mat i siatek. Oraz cielaki w chlewni. Później sprzedaż ostatnich kabanow i z fakturą oraz zakazem do ARiMR.

Dostałem rekompensate do końca 2019 i za cały 2020 i 2021. A w tym roku mi powiedzieli że narazie nie ma naboru ale ma być uruchomiony.

Wielkopolska. Byłem i jestem poza strefą.

ostatnią sprzedaż zrobiłeś, a przy składaniu wniosku to policzyli całoroczną sprzedaż tuczników i na jej podstawie wypłata czy tylko to co na ostatniej fv sztuki ? (wiem że limit był chyba do 50 sztuk)

Opublikowano
2 godziny temu, krilan06 napisał:

Ja mam w umowie że obowiązuje cena z dnia dostawy (chodzi o cenę podstawową bo oddaję na wbc) i ta cena jest zamieszczana w internecie. Sprawdzam wczoraj - cena 4,20 netto, dzisiaj rano to samo, po odstawie świń - 4,20zł, zrobiłem screena i sprawdzam wieczorem - cena 4,00zł! Mogę się założyć że taka cena podstawowa będzie na fakturze

Nie daj się dymać, masz dowody ...

Opublikowano
4 minuty temu, dragonek80 napisał:

ostatnią sprzedaż zrobiłeś, a przy składaniu wniosku to policzyli całoroczną sprzedaż tuczników i na jej podstawie wypłata czy tylko to co na ostatniej fv sztuki ? (wiem że limit był chyba do 50 sztuk)

Średnia liczba utrzymywanych świń w ciągu roku przed wydaniem zakazu.

We wniosku była taka tabelka tam się wpisywało liczbę świń jaka była ostatniego dnia danego miesiąca (zgodnie z rejestrem). Później się to dodawało i dzieliło przez 12.

Dzisiaj widziałem wywiad z jednym takim ekspertem. To mówił żeby wytrwać w hodowli bo niedługo przyjdzie poprawa. I ci co przetrzymają będą wygrani i będą spijać śmietankę. A najlepiej już wstawiać warchlaki. I najlepiej żeby mali rolnicy hodowali.

Całe szczęście że mnie to już nie dotyczy, ale niestety brat jeszcze hoduje bo musi.

Opublikowano
19 godzin temu, bizon1 napisał:

Od dziś przestaję kryć maciory dopóki cena za tucznika nie osiągnie 6 zł netto koniec zabawy 

Kolego to się nie doczekasz

Opublikowano

4.10+vat. Koncentraty 80-85zł worek 25kg. Powiedziałem że jak nie będzie minimum 7zł/kg żywej kończę ze swiniami, sprzedam zboże i na jedno mnie wyjdzie bez roboty. Z 8 macior zostawiłem 1 jak cena do czerwca nie wzrosnie na 7zł koniec. 

Opublikowano
20 minut temu, MalyRolnik18 napisał:

4.10+vat. Koncentraty 80-85zł worek 25kg. Powiedziałem że jak nie będzie minimum 7zł/kg żywej kończę ze swiniami, sprzedam zboże i na jedno mnie wyjdzie bez roboty. Z 8 macior zostawiłem 1 jak cena do czerwca nie wzrosnie na 7zł koniec. 

W mojej okolicy piszą że koszt wyprodukowania kg tucznika to 4.50 zł/kg a ty piszesz ze 7zł ?

https://echodnia.eu/swietokrzyskie/hodowcy-swin-z-gminy-lubnice-apeluja-by-jak-najszybciej-wystapic-o-uchylenie-strefy-czerwonej-u-nas-mozna-juz-18-lutego-mowia/ar/c8-16017059

Opublikowano (edytowane)

To niech tyrają bez zarobku za 4.50zł bo faktycznie tyle wychodzi ale to jest na 0. A gdzie zarobek ? Ja pisze ze tyle powinno dzisiaj na takie ceny kosztować kg tucznika.  Jak ktoś chce za taką ciężką prace zostać niewolnikiem z garbem to prosze bardzo ja spadam. U mnie we wsi zostało może z 5 co jeszcze trzymają świnie ale nikt za taką cenę nie chce zapraszać macior...

Edytowane przez MalyRolnik18
  • Like 1
Opublikowano

Rozmawiałem dzisiaj z właścicielem małej lokalnej ubojni to mówił , że w chwili obecnej średnie i duże zakłady ciągną z zachodu półtusze całymi tirami i nie ma szansy na wzrost ceny, a prezesi chodzą i się tylko śmieją z rolników.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, karat7 napisał:

a prezesi chodzą i się tylko śmieją z rolników.

no dziwne żeby nie. świnia zeżre za 500, a rolnik dostanie 400.... to jak się nie śmiać?

Opublikowano
2 godziny temu, karat7 napisał:

Rozmawiałem dzisiaj z właścicielem małej lokalnej ubojni to mówił , że w chwili obecnej średnie i duże zakłady ciągną z zachodu półtusze całymi tirami i nie ma szansy na wzrost ceny, a prezesi chodzą i się tylko śmieją z rolników.

I jeszcze te nasze głąby by chciały im dopłacać do przechowywania, jakby to miało rozwiązać problem

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, DRIPOL napisał:

To ta świnia pobiera dwutlenek węgla z atmosfery i przeprowadza fotosyntezę, bo 300 kg paszy to już jest ok 400 zł + ewentualnie kupny prosiak 90 zł[ok 10 kg]

• Like 1
Opublikowano

Sorry że nie w temacie ale mam taki problem,  maciora 2 razy miała prosiaki,  wczoraj ja inseminowalem    dziś , robiłem 2 raz że sromu leciała jej krew co to może być   , wczoraj wszystko było dobrze raczej nic nie uszkodziłem   , 

Opublikowano

U mnie w lokalnej gazecie artykuł o tym dlaczego jest taka różnica pomiędzy ceną skupu tucznika a ceną wędlin i wyrobów w sklepie. Gość który ma mały zakład twierdzi że 20% tucznika to odpad który do niczego się nie nadaje a poza tym zakładom rosną koszty 😂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v