Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, kopin napisał:

Tych analityków co ciągle gadali że od maja cena będzie rosła powinni z gołą d*pą w jeżyny wrzucić 

Prawdopodobnie Niemcy ratują koncern Tönies który ponoć ledwie zipie i jego nietrafione kontrakty z sieciami handlowym, podobnie jak u nas to markety mają decydujący głos w sprawie cen, zapaść na rynku trzody będzie się pogłębiać ciekawe czym to się zakończy{część twierdzi że w bliżej nieokreślonej przyszłości ceny wieprzowiny osiągną ceny wołowiny} tylko kto do tego dotrwa? jeżeli taka sytuacja na rynku w ogóle będzie miała miejsce

@krilan06 tak całe 7,9 kl E

Opublikowano

To już jest koniec rodzimych gospodarstw które jeszcze próbowały żyć z trzody. Rok 2021 w plecy, dopłata do loch trochę podratowała, a teraz nie ma kto kupić prosiaka bo wszyscy już zrezygnowali i sprzedali zboża. Tylko pytanie skąd nawiozą do supermarketów, Czyżby początek mięsa z probówki.

Opublikowano
1 godzinę temu, MARAKAM napisał:

To już jest koniec rodzimych gospodarstw które jeszcze próbowały żyć z trzody. Rok 2021 w plecy, dopłata do loch trochę podratowała, a teraz nie ma kto kupić prosiaka bo wszyscy już zrezygnowali i sprzedali zboża. Tylko pytanie skąd nawiozą do supermarketów, Czyżby początek mięsa z probówki.

i tak długo walczył polski rolnik , osiemnaście lat to szmat czasu

Opublikowano
5 godzin temu, adamn999 napisał:

a ten cały koncern to Tonies to przypadkiem nie wykupili już Chińczycy?

To właśnie ta firma miała wybudować w Chinach ubojnie zdolne przerobić kilkadziesiąt  tys szt dziennie[i chyba coś nie pykło], Niemcy raczej nie sprzedają swoich firm,ratują je do końca

@bluecows1Niezależnych hodowców trzody chlewnej załatwiły najpierw sankcje rosyjskie z 2014 a następnie ASF i polityka kolejnych rządów po 2014 roku

Opublikowano

Panowie jaka cena na przyszły tydzień będzie 6 z przodu żywą? Jak może decydować giełda niemiecka o cenach u nas. Już nie ma co odbudowywać w Polsce nie ma rodzinnych gospodarstw. A minister nagrody wręczał firmie Ani. ex brawo. Do płacili nam 250 mln to co narzekamy. Tylko koncentratu cena nie spadnie zboża już też tanie nie będą a tuczniki by chcieli dalej po 4 zł kupować. Śmiech przez łzy ale taka prawda. Wiedzą że musimy sprzedać nie będziemy trzymać bo każdy dzień to strata 

Nie ma u nas jedności ja mogę przytrzymać z tydzień ,dwa ale inni muszą sprzedać rozumiem. Ale ciekawie by było jakby każdy zadzwonił że nie odstawia w tym tygodniu czy dalej by ceną w dół jechali. 

Nie wiem czy pamiętacie ale u nas tucznik staną na 7 za żywą a giełda rosła 4 razy pod rząd i tego zakłady nie widziały ale teraz jedna obniżka i jadą w dół o 70 groszy. 

Opublikowano

na tydzien to Ty sie możesz wstrzymac ze sprzedaża,a i to tak nic nie zmieni bo mają w magazynach na miesiąc albo dwa,więc taki protest to tylko dodatkowe straty

Opublikowano

Wszystkiego z mrożonego nie zrobią świeże też muszą mieć a teraz od maja do końca sierpnia powinna być cena wysoka ale kiwią nas jak tylko się da żeby tylko zarobić nie ważne od kogo towar rachunek na końcu musi sie zgadzać 

Opublikowano
Dnia 5.05.2022 o 09:38, kopin napisał:

Tych analityków co ciągle gadali że od maja cena będzie rosła powinni z gołą d*pą w jeżyny wrzucić 

Kto im płaci -tak gadają ....

Opublikowano

nie ma co, ale tak jak mi mówił skupujący mój, że on się obawia że jak tylko na zachodzie trochę stanieje i będą mogli kupić tak taniej nawet 20 groszy na kilogramie to będą ściągać i na naszym podwórku dadzą tyle ile tam płacą a nawet mniej na zasadzie jak chcesz to możesz przywiez po tyle i tyle...

Opublikowano

@turtojs Niemiecka cena płacona rolnikowi wynosi ok 8,40 zł kl E do tego dochodzi koszt uboju + transport więc z logicznego punktu to nie ma prawa być konkurencyjne z polskimi w cenie ok 8.00 zł E kl, tym bardziej że sami Niemcy przyznają że panuje równowaga miedzy popytem a podażą, obniżki cen  jak na razie dotyczą tylko i wyłącznie Niemiec więc nasi mają ograniczone możliwości importu, do tego dochodzą dziwne informacje z Chin gdzie cena ponownie skoczyła do 2,14€ za kg żywca

Opublikowano

pismo o przedłużeniu do 15 maja a teraz wysyłają podobno ze do końca czerwca, masakra jakaś kolejne programy ogłaszają a poprzednie nie skończone, paranoja.

Opublikowano

Sory że nie w temacie  ,może już pytałem albo było na forum ale nie mam czasu poszukać   , ci myślicie o kukurydzy dla macior karmiących vet , mówił że 8-10 % żeby dawać   , czy naprawdę taka dobra jest ? Raz dawałem ale bardzo dawno?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v