Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, radekz200 napisał:

Myśle ze i mi na tyle starczy 😂 tera już bizona nie ma to i na żniwa nie wiele pójdzie 😂

Paliwa na żniwa to może i ci dużo nie pójdzie , ale po kieszeni to już raczej tak . Minimalna stawka to raczej 500 - 600zł/ha i więcej , 

Opublikowano
1 minutę temu, mysza103 napisał:

Minimalna stawka to raczej 500 - 600zł/ha 

skąd te ceny szalone? o ile wzrośnie realny koszt licząc paliwo?

Opublikowano
Przed chwilą, soltys48 napisał:

Koszenie i inne usługi to nie tylko koszta ON

no wiem, ale pinset to chyba dużo.

Opublikowano
1 minutę temu, soltys48 napisał:

Nie byłbym tego taki pewien...

Rozmawiałem dziś luźno o cenie belowania,tam będą cyrki

aaa. w sumie do żniw jeszcze sporo czasu. sie pożyje, to się zobaczy. pszenżyto może po 3000 tona będzie...

Opublikowano
8 minut temu, Pafnucy napisał:

skąd te ceny szalone? o ile wzrośnie realny koszt licząc paliwo?

W ostatnie żniwa można by to przeliczyć tak ,, paliwo 20litrów x 5zł= 100 x4 =400zł ( tak u nas brali +- 20 zł w dół , lub w górę . Teraz paliwo 20litrów x 6,7 = 134 zł x 4 = 536 zł/ha na dzień dzisiejszy trzeba by wołać . Wszystkie koszty idą do góry , nie tylko paliwo . tak jak pamięcią się sięgnie wcześniej gdzie ha kosili po 260-300 zł, gdzie paliwo kosztowało 3 zł  , to ten przelicznik wychodził zwykle 20 litrów paliwa x  prawie 5 i to była cena koszenia 

Opublikowano (edytowane)

Pewnie dla tego że litr oleju też idzie w górę, koszt zakupu kombajnu w górę, koszt części też w górę. Pensja kombajnisty w górę , ubezpieczenie w górę. Suma summarum to dojdzie 100-150 zł do ha. No ale przecież weźmiesz więcej za pszenicę więc wiesz... Samo ubezpieczenie kombajnu nowego na żniwa to było 5000 tyś złotych.

Macie racje cena za belowanie i owijanie folią to będzie kosmos. Usługodawca mi powiedział żebym folię sam sobie kupił.

Edytowane przez gustaww
Opublikowano
6 minut temu, soltys48 napisał:

Rozmawiałem dziś luźno o cenie belowania,tam będą cyrki

a tu czemu cyrki?

Opublikowano

Drogo macie, u nas 250 - 300 handlarze jadą. 

500 to sieczkarnia do kukurydzy jak ma co robić, inaczej 450

520-550 jeden jedzie z jedną przyczepą samo zbierającą potingera. 

Orlen 6,69 i leją w mauzery 

Lokalna 6,59 ograniczenie 100 litrów 

Opublikowano
1 minutę temu, soltys48 napisał:

Wszystkie 3 punkty w górę i to bardzo mocno. Liczyłem na szybko to żeby wyjść na plus jak w poprzednim sezonie muszę brać pod 25

ile brałeś w zeszłym?

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Karol6130 napisał:

Drogo macie, u nas 250 - 300 handlarze jadą. 

500 to sieczkarnia do kukurydzy jak ma co robić, inaczej 450

520-550 jeden jedzie z jedną przyczepą samo zbierającą potingera. 

Orlen 6,69 i leją w mauzery 

Lokalna 6,59 ograniczenie 100 litrów 

Brali

1 minutę temu, Pafnucy napisał:

ile brałeś w zeszłym?

15-18

U jednego nawet 12 ale iloooosc ogromna

Edytowane przez soltys48
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, soltys48 napisał:

15-18

50%.

kurna. wezmą mnie za tyle? 🤔

Edytowane przez Gość
Opublikowano
Przed chwilą, soltys48 napisał:

Brali

15-18

Masz rację, ale nie wieże że w okolicy 400 zboże przekroczy. 

Co do sieczkarni to stawki u nas, 70 km dalej kolega za krone 6 rządków brał 600 zł płatne odrazu, a 650 na termin. 

Biały kiedyś pisał o desperaci koło nich co jechał sieczkarnią po 380

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v