Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, Sadek napisał:

A czemu się nie mieścić.

Porozmawiać z każdym to co jeden ciągnik to mniej pali taki oszczędny jak rozmowa o zwrocie to każdemu braknie limitu 😂😂😂.

Jak się ma 3 ha na własność, a obrabia ponad 30 to wiadomo, że limit dawno wykorzystany 😆😆😆 

Ja też chyba na dniach wezmę na żniwa, ok 800L wejdzie do pełna

Opublikowano
8 godzin temu, gustaww napisał:

Tak w skrócie. 

Jesień:

Orka 17l

nawóz 5l

uprawa 9l

siew 14l

oprysk doglebowy 5l

Wiosna:

nawóz 5l

T1   5l

N2 5l

T2 5l

Zbiór 17l

belowanie 10l

zwożenie 10l

obornik 30l 

talerzowanie 10l

Suma 147l ON  nie liczyłem zwozu zboża z pól, wywozu na skup, przywozu azotów i pewnie paru innych co teraz zapomniałem. A jak ktoś ma daleko do pola to przecież na powietrze nie jedzie. 

Zmień traktor bo jakiś smok🙆🏻‍♂️

Niemcy biora przykład z PiS😁😁😁

https://www.money.pl/podatki/niemcy-zawalcza-z-drozyzna-na-stacjach-obnizaja-stawki-podatkowe-na-paliwa-6770776205650912a.html

• Thanks 1
Opublikowano
9 godzin temu, gustaww napisał:

Poważnie mieście się w limicie akcyzy? Orka, nawozy, uprawy,siew, nawozy, opryski, kombajn, prasa, zwożenie bel, obornik, uprawa ścierniska.  

Tak mieścimy się i jeszcze zostaje teraz mam zapasu jeszcze 2 tyś i 1tyś do kupienia.

Opublikowano
gustaww napisał:

Tak w skrócie.  Jesień: Orka 17l nawóz 5l uprawa 9l siew 14l oprysk doglebowy 5l Wiosna: nawóz 5l T1   5l N2 5l T2 5l Zbiór 17l , belowanie 10l zwożenie 10l obornik 30l  talerzowanie 10l Suma 147l ON  nie liczyłem zwozu zboża z pól, wywozu na skup, przywozu azotów i pewnie paru innych co teraz zapomniałem. A jak ktoś ma daleko do pola to przecież na powietrze nie jedzie.

To już zależy od gospodarstwa specyfikacji, u mnie agregat bezorkowy wyjdzie 20l pod rzepak 12l pod zboże, nawóz 1l, uprawa pożniwna 5l, siew 12l, oprysk 1,5l, a wiosną nawóz 1l, T1 1,5l, N2 1,5l, T2 1,5l, zbiór max 15l plus ileś na odwóz beż belowania tylko nawóz naturalny około 20l i znów uprawa pożniwna

Opublikowano

Niemcy obniżają ceny paliw na stacjach przed wojny .

Niemcy interweniują na stacjach. "Obniżamy ceny paliw do poziomu sprzed obecnego kryzysu"

Oznacza to, że w przypadku litra benzyny udział podatków, w tym VAT, zmniejszy się o ponad 35 eurocentów, a w przypadku oleju napędowego, także łącznie z podatkiem VAT — o blisko 17 proc.

W Polsce ceny wzrastają jak to się ma do rzeczy zapewne kasa potrzebna do utrzymania Ukrainy .

paliwa powyżej 7 zł .

Opublikowano
11 godzin temu, pedro2 napisał:

Jak się ma 3 ha na własność, a obrabia ponad 30 to wiadomo, że limit dawno wykorzystany 😆😆😆 

Ja też chyba na dniach wezmę na żniwa, ok 800L wejdzie do pełna

To limit wykorzystuje właściciel że Ty nie korzystasz?

• Like 1
Opublikowano
Dnia 20.05.2022 o 12:45, pedro2 napisał:

Nie wiem, spytaj małorolnego bambra 🤭 ja mam wszystko na własność+ bydło i limitu starcza z nawiązką

Orlen ON 7.21. pb 95 7.24

Jeszcze i do beemek starcza 😂

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v