Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, slawek74 napisał:

galan jak nic całe 8% odliczam bo stawka za mleko 0

przejdź na wat nikt nie broni a tak w ogole to kto płacze?

do końca lipca chyba narazie 🤔

Kto płacze? Poczytaj nawet ten temat.³/4 tych na vacie. Jak do końca roku,to znaczy że do końca roku będzie taniej bo bez VAT 🤪

Opublikowano
16 minut temu, AndrzejMikulewicz napisał:

Dla ryczałtowców tak.  Dla watowca wcześniej jak odliczył 23%

6 minut temu, galan99 napisał:

W tym roku VATOWCY nic nie odliczą bo do końca roku obniżony VAT .

Nie macie pojęcia o vacie, co za różnica dla vatowca czy wcześniej zapłacił o15% więcej za paliwo i później te 15% US mu oddał czy teraz jak o te 15% mniej na stacji płaci. 

VAT obniżony jest tylko na niektóre produkty większość pozostała bez zmian, więc jest co odliczać. 

• Like 2
  • Thanks 2
Opublikowano
galan99 napisał:

I tak więcej nie odliczycie jak 110 l na 1 ha .

Tak samo jak ryczałt 1,1 zł z litra .

jak nie więcej ? i 200 odlicze i do zwierząt 110 to tylko do akcyzy 🤦‍♂️😀

ZetorMisio napisał:

A no właśnie to tym na VAT, to nie dość że oddali VAT to jeszcze akcyzę z gminy🤦  to chyba wam to paliwo na początku srowida i po oddaniu akcyzy po 2 zł wychodziło?

to cze.u nie przejdziesz na wat jak tak dobrze 🤔😁🤠

Opublikowano
17 minut temu, ZetorMisio napisał:

Pomijając już cenę paliwa,to nigdy nie było słychać płaczu tych na ryczałcie że płacą za paliwo sporo więcej. No teraz jak nie ma vatu to wszędzie płacz "vatowców" że paliwo drogie bo oni se vatu nie odliczą. Tyle lat odliczaliscie tyle tego vatu to te pół roku chyba uda Wam się jakoś przeżyć?🤔🤭

Mistrz ekonomi normalnie, szkoda tłumaczyć bo i tak nie zrozumiesz 

• Haha 1
Opublikowano
galan99 napisał:

Zapytam kolegę bo jest  Vatowcem ile może odliczyć paliwa na gospodarstwo a ma 150 ha .

nie musisz pytać różne są warunki na polach i różne gleby i różna odległość do pól masa czynników i różne uprawy niektorzy biorą usługi

Opublikowano
14 minut temu, ZetorMisio napisał:

A no właśnie to tym na VAT, to nie dość że oddali VAT to jeszcze akcyzę z gminy🤦  to chyba wam to paliwo na początku srowida i po oddaniu akcyzy po 2 zł wychodziło?

A co cię dupka o to piecze 🤔 było przechodzić i byś odliczał 🤷

Opublikowano
ZetorMisio napisał:

Nam vatowcom dopłacali do paliwa żebyśmy chcieli robić

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, galan99 napisał:

I tak więcej nie odliczycie jak 110 l na 1 ha .

Tak samo jak ryczałt 1,1 zł z litra .

Odliczam 1,1zł od litra z limitu na ha, a VAT to praktycznie ile chcę, wiadomo bez szaleństw, ale przy 4500l rocznie na 20ha US nic nie mówi ;) 

Jak było po 4zł na stacji to mi wychodziło po 2,25 xD 

Może i VAT na nawozy zniesiony i na paliwo zmniejszony, ale za to jak teraz sprzedaję zboża i QQ to VAT-u nie płacę, a i jak truskawki będę sprzedawał to też ładnych parę tysięcy do US nie będę musiał oddawać.

Tego VAT-u na paliwie to u mnie różnica będzie może z 6tys złotych, a na sprzedaży truskawki nie zapłacę około 10-12 tys, więc nie płaczę o obniżony VAT xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
30 minut temu, ZetorMisio napisał:

Pomijając już cenę paliwa,to nigdy nie było słychać płaczu tych na ryczałcie że płacą za paliwo sporo więcej. No teraz jak nie ma vatu to wszędzie płacz "vatowców" że paliwo drogie bo oni se vatu nie odliczą. Tyle lat odliczaliscie tyle tego vatu to te pół roku chyba uda Wam się jakoś przeżyć?🤔🤭

Opublikowano
29 minut temu, ZetorMisio napisał:

Przy kalkulacji przechodzenia na rolnik vatowice paliwa miało bardzo duży wpływ. Teraz jeżeli ktoś nie robi ogromnych inwestycji to się nie kalkuluje. 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, kibix napisał:

Przy kalkulacji przechodzenia na rolnik vatowice paliwa miało bardzo duży wpływ. Teraz jeżeli ktoś nie robi ogromnych inwestycji to się nie kalkuluje. 

Mi się kalkuluje, jak napisałem wyżej, przy zakupie paliwa może nie odzyskam z 6-8tys, ale za to przy sprzedaży płodów nie oddam do US 15tys ;) 

Opublikowano
13 minut temu, pedro2 napisał:

A co cię dupka o to piecze 🤔 było przechodzić i byś odliczał 🤷

Mnie nie piecze bo sobie myje,jak ciebie piesze to spróbuj umyć na początek 🖕 

Tylko czy ktoś widział płacz ryczałtowego rolnika o ceny paliwa? Nie. Jestem na ryczałcie i mi to pasuje. Za to od obniżenia vatu wszędzie słychać placz vatowcow bo im drogo. Tyle lat odliczali VAT i akcyzę więc te pół roku a jak tu się teraz okazuje rok bez odliczania vatu jakoś przeżyją/ przeżyjecie.

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Mi się VAT mimo wszystko nadal kalkuluje, po tylu inwestycjach co robię ;) 

jak ci się  kalkuluje  tak samo jak rozumuje   to się wcale nie dziwie😀

Opublikowano
50 minut temu, ZetorMisio napisał:

Mnie nie piecze bo sobie myje,jak ciebie piesze to spróbuj umyć na początek 🖕 

Tylko czy ktoś widział płacz ryczałtowego rolnika o ceny paliwa? Nie. Jestem na ryczałcie i mi to pasuje. Za to od obniżenia vatu wszędzie słychać placz vatowcow bo im drogo. Tyle lat odliczali VAT i akcyzę więc te pół roku a jak tu się teraz okazuje rok bez odliczania vatu jakoś przeżyją/ przeżyjecie.

Vatowiec nie płacze że nie ma czego odliczyć, bo kupując paliwo w cenie netto VAT mamy z automatu odliczony. Jeszcze lepiej, bo nie czekam na zwrot

Jeśli zaś ryczałtowcowi obecna cena paliwa pasuje to ok

EDIT: Wróć, obniżony do 8% a nie w cenie netto. W każdym razie sens pozostaje ten sam

• Like 1
  • Thanks 3
Opublikowano

Teraz bez inwestycji VAT jest dość neutralny. Ale jak ktoś kupuje sprzęt, remontuje czy buduje to warto z tego korzystać.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, ZELKOW napisał:

Nowsze odwrodnie , a sprawdzałeś na swoim zbiorniku czy jak ?

b0 lałem u siebie ze zbiornika, b7 na cpn zarówno zwykły jak i kilka razy w czwartki na shelu ten v power jak jest w cenie zwykłego i najmniej pali wlaśnie na zwykłym b7, na b0 za to zrywniejszy jest i mniej kopci.

Ja zamówiłem 2 lutego po 5,18, potem jeszcze kilka dni cena wirowała w tych okolicach, najtaniej brałem 1 lutego do aut na CPN po 5,12. Na drugi dzień juz było bodaj 5,20.

Edytowane przez Uziu92
Opublikowano (edytowane)

mnie wcale nie dziwi że watowców dupka piecze hahaha

tych co rozliczają się ucziwie powinna tylko lekko swędzić po zmianach  , bo tak naprawdę po zmianach nic nie stracili  ale sąiad na ryczałcie zyskał

tym co kombinowali to nawet mycie nie pomoże hahaha ból będzie narastał

cóż, ostrzegałem

Edytowane przez danielhaker
  • Haha 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v