Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, pawelek98 napisał:

https://tradingeconomics.com/commodity/eu-natural-gas

jeżeli gaz spadnie poniżej 80 euro to nie będą w stanie utrzymać ceny saletry na poziomie 3000 zł, zaleje nas mocznik z importu w cenie dużo niższej

niestety ja azoty kupiłem na cały sezon, ale stratny za bardzo nie jestem bo za towar sprzedany sierpień/wrzesień, chociaż kto wie

Sprzedałeś to nie musisz myśleć czy stanieje.🙂

Opublikowano
1 minutę temu, GRZES1545 napisał:

Sprzedałeś to nie musisz myśleć czy stanieje.🙂

nie sprzedałem już wcześniej pisałem sprzedaje przez cały sezon partiami, teraz idzie 50 ton  pszenicy 1330 i 25 ton rzepaku 2580

w styczniu znowu coś ok 100 ton jedzie i w lutym, a kukurydza może i do sierpnia leżeć

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, pawelek98 napisał:

jeżeli gaz spadnie poniżej 80 euro to nie będą w stanie utrzymać ceny saletry na poziomie 3000 zł, zaleje nas mocznik z importu w cenie dużo niższej

niestety ja azoty kupiłem na cały sezon, ale stratny za bardzo nie jestem bo za towar sprzedany sierpień/wrzesień, chociaż kto wie

myślę że warto w tym miejscu wstawić wykres, żeby poznać skalę dymania rolnika

12 minut temu, jacus napisał:

jesli kg  saletry bedzie kosztowal wiecej niz 3 kg pszenicy to nie ma sensu zadnego nawozenia- to jest stala zaleznosc . 

Dokładnie!

dlatego zakup reszty nawozu odkładam na kwiecień/maj bo może się okazać iż zboże którę właśnie będę tym nawozem nawozić będę sprzedawać po 800zł....

image.png

• Like 1
Opublikowano

Kalkulator, zeszyt, komputer, Excel - whatever - trzeba Liczyć, Liczyć i jeszcze raz Liczyć.

Jeśli teraz nakupimy nawozu po 3500zł a ceny zbóż nie zatrzymają się w swoim spadku to w wielu gospodarstwach to może być ostatni sezon....

• Like 2
  • Sad 2
Opublikowano

Co roku mówią że to ostatni sezon, a później pożyczają pieniądze na nawóz i paliwo, bo może w tym roku się odkuje. Polski rolnik zniesie wszystko, no chyba że komornik zapuka to może się co niektórzy obudzą 

• Like 4
  • Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, Tomek0406 napisał:

Co roku mówią że to ostatni sezon, a później pożyczają pieniądze na nawóz i paliwo, bo może w tym roku się odkuje. Polski rolnik zniesie wszystko, no chyba że komornik zapuka to może się co niektórzy obudzą 

W mojej okolicy była ziemia do kupienia niby IV klasa ale zaniedbana i ciągu paru dni poszło cena wyjsciowa 60 tys za ha czyli jeszcze ludzie mają kase...

Opublikowano
54 minuty temu, panczo1922 napisał:

Kalkulator, zeszyt, komputer, Excel - whatever - trzeba Liczyć, Liczyć i jeszcze raz Liczyć.

Jeśli teraz nakupimy nawozu po 3500zł a ceny zbóż nie zatrzymają się w swoim spadku to w wielu gospodarstwach to może być ostatni sezon....

jak ostatni jak kupione, gorzej jak nie kupione zboże spadnie a nawozy nie

Opublikowano

Widzieliście na stronie www AGROCHEMu, że otwarli sklep internetowy w którym można kupić detalicznie NAWOZY, ŚRODKI OCHRONY ROŚLIN i MATERIAŁ SIEWNY? Niestety nawozy nadal trzymają swoją cenę... :/

Opublikowano
1 godzinę temu, Marl napisał:

Widzieliście na stronie www AGROCHEMu, że otwarli sklep internetowy w którym można kupić detalicznie NAWOZY, ŚRODKI OCHRONY ROŚLIN i MATERIAŁ SIEWNY? Niestety nawozy nadal trzymają swoją cenę... :/

z tego co widzę to ten sklep jest tylko dla działkowców a nie rolników

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, pawelek98 napisał:

Rok temu gaz było po 70e za mwh i saletra kosztowała 2,5k+. Przecież najpierw i tak musi zejść drogi towar. 

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
Bercik92 napisał:

dzwoniłem do okolicznego składu polifoska 6 4700 mocznik import po 4100 ( w cenie krajowego)

Sprawdź cenę na tym sklepie agrochem (, polifoska 6 jest tańsza. Dostawa pisze 0 zł, warto sprawdzić. Jest w worku bb i też w małych workach.

jan88 napisał:

1 godzinę temu, Marl napisał:

z tego co widzę to ten sklep jest tylko dla działkowców a nie rolników

Wstawiłem do koszyka polifoska 5 - max zakup 15 big bag , wstawiłem do koszyka 47 big bag polifoska 6 i też przeszło. Czyli można powiedzieć, że NIE JEST to sklep tylko dla działkowców.

Mocznik też wczodzi 47 big bag

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Raczej nigdzie, nawet na pewno, bez inhi to chyba tylko baks

Edytowane przez miwigos
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, Marl napisał:

Sprawdź cenę na tym sklepie agrochem (, polifoska 6 jest tańsza. Dostawa pisze 0 zł, warto sprawdzić. Jest w worku bb i też w małych workach.

Wstawiłem do koszyka polifoska 5 - max zakup 15 big bag , wstawiłem do koszyka 47 big bag polifoska 6 i też przeszło. Czyli można powiedzieć, że NIE JEST to sklep tylko dla działkowców.

Mocznik też wczodzi 47 big bag

no ok nie wiedziałem że są dwa te sklepy bo  w tym https://agrochem24.pl jest tylko dla działkowców a w tym https://sklep.agrochem.com.pl jest dla rolników 

Edytowane przez jan88
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v