Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Jurniczek napisał:

Oby jak najwięcej takich jak ja. Zero NPK na 50 ha oziminy i 0 azotu na wiosnę i GA będzie sama udławi się tymi nawozami.

Stracisz około 2 ton na hektarze . Jest pytanie ile planujesz bez nawozu z ha .

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano
1 godzinę temu, Strongman napisał:

Jak saletra spadnie poniżej 3tys w detalu to zaczno kupować.

Rsm już jest poniżej ale przy całym aucie.

6t po 2890 kupiłem, inni taniej. Więc nie potrzeba całego auta

Opublikowano

Ale poniżej 3tys za rsm to uważam że można zapłacić, nie dowiadywałem się ale u nas to zawsze w detalu to kosztował tyle samo co saletra.

Jeszcze mało popularny jest jak ktoś kupuję to przeważnie cały samochód.

Opublikowano

Mi jak wniosek przejdzie na dach to do materiału muszę dołożyć jeszcze 15 tys i ok 14 tys za pokrycie czyli 29 tys no i przede wszystkim całość za swoje i dopiero będzie zwrot. Czyli ok 50 tys muszę na start wyłożyć . Ciekawe kiedy będzie decyzja.

A tak już z tej beczki myślałem że jest już źle i ciężko nam a okazuje się że nie. Znalazłem ogłoszenie że gość przyjmie Pole w dzierżawę i napisałem i jest skóry dac mi na umowę 4 tys za ha 🙆

• Haha 1
  • Confused 2
Opublikowano
3 minuty temu, miwigos napisał:

U nas nikt innego nie kupuje RSMu jak 32 % , po co wode kupować

To prawda.

Bo oni w fabryce wody dolewają i robią 30 czy 28 z tego 32

Ale znowu 26 z siarką to już oddzielna linnia i inne siarką też oddzielę linnie 

Ale siarka dobra w rsm bo wzmacnia jego pobieranie i działanie.

Opublikowano

Przede wszystkim nie krystalizuje przy dzisiejszych zimach.

Też bym chciał 32 ale nie ma na obecną chwilę.

Opublikowano

Ja to wiem bo rozmawiałem  z ich kierowco co mi przywoził ze jest tylko linia 32.

I kierowcy jak ktoś zamawia np 28 to się denerwują bo nalewją tego 32 do cysterny a potem daną ilość wody do cysterny i to rozrabiają w cysternie a potem jeszcze próby pobierają czy dobra proporcja wyszła i  znowu czekać na wynik i kupę czasu zlatuje a jak ktoś zamawia 32 to tylko nalewają plombują i w drogę.

Opublikowano

2 lata temu jak by   zostawało  z hektara zysku  równowartość tony nawozu to by większość  płakała , a dzisiaj  każdy zadowolony na...ja

dziwicie się również że za hektar chcą 100 000 , a tyle krowiarz  od 3 krasuli za rok ten   hektar udoi 

Opublikowano
1 godzinę temu, Jurniczek napisał:

Oby jak najwięcej takich jak ja. Zero NPK na 50 ha oziminy i 0 azotu na wiosnę i GA będzie sama udławi się tymi nawozami.

Mieć 50ha i nie dać nawozu to trzeba być niezłym paprochem. To może chociaż wapno?

• Like 2
Opublikowano
Przed chwilą, mds212 napisał:

Jak ktos umie liczyc to wie ze nawet drogi nawoz sie oplaca dac bardziej niz jechac bez nawozu

Oczywiście. Ale jak sam wspomniałeś trzeba umieć liczyć

• Like 1
Opublikowano

warto to rozwazyc

nawet taki as rolnictwa jak Wiesław Gryn cos mowil na youtubie ze w pierwszym roku mozna , nie chce sklamac, ale nie wiem czy wogole nie dac azotu czy jakas smieszna dawke a plony 7 +    przeciez glupot by nie mowil

jeszcze czekam co na ten temat ma do powiedzenia rolnik nieprofesjonalny,  bo tez zrobil sie z niego neizly autorytet od wszystkiemu. Jak powie ze urosnie bez azotu to w tym roku 0 n na pszenice!

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, masa24 napisał:

warto to rozwazyc

nawet taki as rolnictwa jak Wiesław Gryn cos mowil na youtubie ze w pierwszym roku mozna , nie chce sklamac, ale nie wiem czy wogole nie dac azotu czy jakas smieszna dawke a plony 7 +    przeciez glupot by nie mowil

Na przykładzie pszenicy:

Pszenica potrzebuje około 25kg czystego azotu na tonę ziarna. Chcąc uzyskać 7 ton bez nawozu w ziemi musi być 175kg azotu mineralnego. A tymczasem jak ktoś ma monokulturę zbożową to 40kg azotu mineralnego będzie super wynikiem 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, mds212 napisał:

Jak ktos umie liczyc to wie ze nawet drogi nawoz sie oplaca dac bardziej niz jechac bez nawozu

Daj gwarancję że na  drugi rok , pszenica będzie kosztować 1600 zł i plony będą pewne na poziomie 6 ton .

Edytowane przez galan99
  • Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, masa24 napisał:

nie gadaj, chyba nie chcesz dyskutować z Wiesławem Grynem?

Zapraszam Wiesia na swoje piachy IIIb i IVa. Niech pokaże co potrafi na ziemiach gdzie nawet z nawozem zbiera się 6 ton pszenicy 

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v