Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Bartek933 napisał:

Nie ma takich wymagań podanych 

Po wielu, bardzo wielu doświadczeniach a arimr twierdzę, że arimr nie dofinansuje wymiany eternitu nie będziesz miał papiera od firmy.

Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy napisał:

można samemu. nie wiem czemu ludzie sami się tak nakręcają. do gminy zgłosić aby że do odbioru jest.

A to nie będzie wtedy podwójne dofinansowanie? Nie wiem czy nie dojdzie do wykluczenia wtedy 🤔 

Jak czytałem informacje o tym to było napisane że utylizacja i zdjęcie na koszt rolnika. Trzeba dobrze dopytać żeby potem w połowie inwestycji nie wyszła jakaś lipa.

Opublikowano
1 minutę temu, GRZES1545 napisał:

A to nie będzie wtedy podwójne dofinansowanie? Nie wiem czy nie dojdzie do wykluczenia wtedy 🤔 

Jak czytałem informacje o tym to było napisane że utylizacja i zdjęcie na koszt rolnika. Trzeba dobrze dopytać żeby potem w połowie inwestycji nie wyszła jakaś lipa.

ja nie wymieniam. info od gościa z odr

Opublikowano
36 minut temu, GRZES1545 napisał:

I ja nie wymieniam. Ale Ciekawe jaki jest koszt utylizacji np. 1t eternitu🤔

Za 350m2 eternitu , było tego 5,5t . Cena za utylizacje 5,6tys . Tak u mnie było . A wymieniała to firma co ma uprawnienia do zdejmowania tego dachu . 

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

I ja nie wymieniam. Ale Ciekawe jaki jest koszt utylizacji np. 1t eternitu🤔

Gmina bierze to na siebie za darmo. Ma być zdjęty i złożony na ziemi 

1 godzinę temu, GucioJUMZ napisał:

Jest saletrzak z Austrii po 3550 powiat LZA 

A gdzie ? 

Przy cenie saletrzaku to nie opłaca się brać saletry po 4300

• Thanks 1
Opublikowano

Dokładnie. Eternit zdjęty i złożony na ziemi ma czekać. Zdjęcie go nikogo nie obchodzi kto i jak byle cię sąsiad nie podpierdolil do inspekcji nadzoru. Wtedy może być kolorowo ale nie musi. Zobaczymy jak to będzie.

Opublikowano

Obiło mi się o uszy że zdjęcie eternitu i pokrycie dachu blachą 100 zł m2 a jak dojdzie ta dopłata z ARMR 40 zł do wymiany pokrycia to może i 120 zł za m2 firma brać oczywiście z fakturą vat . W mojej okolicy są chętni ale sami chcą kryć blachą a jeden by składał wniosek ale na dom na takowy nie można i rezygnuje z dotacji na gospodarcze .

Wg . mnie te 40 zł do m2 to spora dotacja .

Opublikowano

Wg mnie też dlatego złożyłem. Inaczej niech się walą. U siebie rzucę eurofale to prawie że za pokrycie nie dołożę. Laty że swojego lasu a stare będą na opał. Mam nadzieję że nie będzie tak źle. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

Gmina bierze to na siebie za darmo. Ma być zdjęty i złożony na ziemi 

A gdzie ? 

Przy cenie saletrzaku to nie opłaca się brać saletry po 4300

Przecież saletrę już można pi 3700 w detalu dostać (3500 większe ilosci)

Opublikowano

Jak wymieniałem kilka lat temu pokrycia azbestowe z MGR, to firma zdejmująca musiała mieć uprawnienia do zdejmowania azbestu i ARiMR to weryfikowała. Odbiór i utylizacja szła już przez gminę, musiałem dostarczyć pismo z gminy, że taki program jest w gminie wdrożony i że złożyłem wniosek o odbiór. Potem musiałem dostarczyć papiery, że odebrali. 

Opublikowano
35 minut temu, migacz napisał:

Ja tam materiału na laty nie żałuję. 6 ha lasu z czego sporo sosny powyżej 100lat. Zaczyna murszec. Coś się zetnie i opal będzie.

Sosna 100 letnia to mega materiał ale jak ktoś musi zapłacić 3- 4 zł za mb. łaty .

Opublikowano
51 minut temu, migacz napisał:

Ja tam materiału na laty nie żałuję. 6 ha lasu z czego sporo sosny powyżej 100lat. Zaczyna murszec. Coś się zetnie i opal będzie.

Zwierzyniec , Biłgoraj , Janów Lubelski tak są sosny mega dobre mało bili jest .

Opublikowano
51 minut temu, GRZES1545 napisał:

Jeszcze nie dawno wyśmiewano tu pomysł że jak rolnicy wielu z nas przestanie kupować nawozy to może  stanieją. Obecnie właśnie tym zjawiskiem tlumaczy się taniejące nawozy🤔

https://www.wrp.pl/ceny-nawozow-spadaja-ale-pomimo-tego-rolnicy-ich-nie-kupuja/

Może dla tego że martwy sezon jest , większość czeka na obniżki lub na nowy program dopłat , w lutym się ruszy .

Opublikowano

Popieram Cię w zupełności. Oby więcej takich.

Mniejsza podaż wyższa cena, łatwiejszy zbyt.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v