Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Te wahania cen nawozu ,on,węgla to po części polityki Niemiec które narzuciły nam to wszystko w momencie przyjmowania nas do unii . A obecnie co nam szykują to głowa boli bo wiedzą że nasz kraj rolnictwem stoi to ty chcą nas przydusić i tu jest cała kość niezgody że PiS w minimalnym stopniu próbuje sprzeciwić i dlatego blokują nas na każdym kroku. 

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 3
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Ani trochę nie odleciałem za po sprowadzano do PL 5 mln ton węgla od ruskich rocznie. Za pisu import sięgnął 13 mln ton ruskiego węgla rocznie kosztem zamykania kopalń w PL i kosztem redukcji wydobycia w Pl. To co to jest jak nie uzależnianie? Gdyby nie ta polityka to dzisiaj nie było by tego cyrku z węglem. To zrobił pis. Gaz i ropa od ruskich była tańsza niż ta z zachodu i kto nie rządził ten brał.

Uświadom mnie które to spółki skarbu ściągały ten węgiel , czy to za PO, czy to za PIS bo jakoś nic o tym nie wiem , jak znasz te spółki to zapodej ze dwie , bo wydaje mi się że dajesz przykłady importu węgla przez prywatne spółki , a twierdzisz że to spółki skarbu państwa ściągały ten węgiel .Co do zamykania kopalń , to mało polityków z PO znajdziesz , którzy by mówili że kopalnie są w Polsce potrzebna , większość mówiła że taniej jest sprowadzić niż wydobywać krajowy , no i chociażby ostatni głośny przykład Turowa gdzie wręcz posłowie PO domagali się zamknięcia kopalni , a pózniej jawnie dopominali się kar dla państwa że nie chce zamknąć kopalni, więc przestań , wstydu oszczędz . Ja ci chociaż uzależnienie od Rosji podałem na faktach , które Tusk wypowiadał że z Ruskimi trzeba robić interesy czy są dobrzy czy są zli czy z gazem , a ty odpisujesz że prywaciarze sprowadzają węgiel i zganiasz na rząd , to i trzeba by na rząd zgonić to że prywatni teraz nawozów trochę sprowadzili 

Edytowane przez mysza103
  • Like 6
Opublikowano

W dawnych czasach takim jak Tusk ścinali głowy i nazywano zdrajcami kraju bo cały czas domagał się kar dla własnego kraju i wstrzymywania wszelkich dotacji a tu jeszcze są takie dzbany które mu wierzą. 

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Jak myślicie, dlaczego TUSK jest popierany przez  Łukaszenkę, Putina, Niemieckich, Holenderskich czy  Unijnych Polityków? W Rosyjckiej gazecie przed laty był  nawet tytuł" Nasz człowiek"

Edytowane przez sylwek23111
  • Like 2
Opublikowano
7 minut temu, tomhim1 napisał:

W dawnych czasach takim jak Tusk ścinali głowy i nazywano zdrajcami kraju bo cały czas domagał się kar dla własnego kraju i wstrzymywania wszelkich dotacji a tu jeszcze są takie dzbany które mu wierzą. 

To jak dla mnie to cała władza obecna nie miała by głów

• Like 4
  • Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, mysza103 napisał:

Ale mimo wszystko i tak ceny za***iste , ja osobiście jeszcze nie kupuje , czekam na max 3tys, a jak nie to dopiero zakupy styczeń , lutu , po cenie rynkowej

Nie na ten sezon , może w lipcu

Opublikowano

@mysza103 skończ już te wygłupy. Ruskim węglem paliła cała Polska energetyka węgla kamiennego. A wszystkie te firmy są pod kontrolą państwa rządzonego przez pis. Firmy rządzone przez ludzi pisu zamiast kupować węgiel w polskich kopalniach kupowały go od firm sprowadzających węgiel ruski.

1 godzinę temu, sylwek23111 napisał:

Jak myślicie, dlaczego TUSK jest popierany przez  Łukaszenkę, Putina, Niemieckich, Holenderskich czy  Unijnych Polityków? W Rosyjckiej gazecie przed laty był  nawet tytuł" Nasz człowiek"

A Kaczyński mówił bracia Rosjanie. Głupota kilku osób tutaj sięga zenitu.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

Jak ruski był tańszy to dobrze że kupowali , nasz zostanie na trudniejsze czasy, zasoby węgla się kończą , tylko idioci chcą zakazać nim palić , elektrowni atomowych też nie chcą 

Opublikowano
14 minut temu, miwigos napisał:

zasoby węgla się kończą ,

Toć pisuar twierdzi, że węgla mamy na 200lat. No to jak to w końcu jest? Nie wierzysz już im?

1 godzinę temu, tomhim1 napisał:

To dla ciebie i ja też za żadnego polityka nie dał bym palca obciąć ale ci chociaż w części myślą o Polsce.

Ty naprawdę jesteś beton pisowski.

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, hubertuss napisał:

@mysza103 skończ już te wygłupy. Ruskim węglem paliła cała Polska energetyka węgla kamiennego. A wszystkie te firmy są pod kontrolą państwa rządzonego przez pis. Firmy rządzone przez ludzi pisu zamiast kupować węgiel w polskich kopalniach kupowały go od firm sprowadzających węgiel ruski.

A Kaczyński mówił bracia Rosjanie. Głupota kilku osób tutaj sięga zenitu.

Ale to chyba nie to samo... raczej nikt o Kaczyńskim nie mówił W Rosji i Białorusi "Nasz człowiek"

Edytowane przez sylwek23111
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, jacek1296 napisał:

Toć pisuar twierdzi, że węgla mamy na 200lat. No to jak to w końcu jest? Nie wierzysz już im?

Ty naprawdę jesteś beton pisowski.

No tak jeszcze trochę to zaczniesz pisać tu że Balcerowicz był super gość a Gapiński samo zło. 

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, hubertuss napisał:

Hola , Hola , najpierw twierdzisz że rząd sprowadzał węgiel , a teraz jak pytam jakie te spółki rządowe sprowadzały ten węgiel i żebyć wymienił z nazwy z 1-2 te spółki , to rżniesz głupa i wykręcasz kota ogonem że jednak nie sprowadzały tylko kupowali węgiel w Polsce już sprowadzony . To jak to w takim razie było , spółki skarbu państwa sprowadzały ten węgiel czy nie , bo w róznych tematach minimum ze 100 razy się wypowiadałeś na ten temat , twierdząc że to właśnie rząd Polski sprowadzał węgiel ? Ja nawóz jak jest tańszy z importu to jeśli go ktoś sprowadzi dużo taniej niż polski to też go kupuje,  nasz niby obniżki ok1000zł/tona .

I nie chodzi o to żebym na ciebie najezdżał politycznie , bo w sumie w d*pie mam tą politykę , tylko trochę rażą niektóre rzeczy , gdzie piszesz coś co nie miało miejsca ani za PO ani za PIS , bo powtarzam jeszcze raz , ani jedni , ani drudzy jako rząd i spólki skarbu państwa , węgla nie sprowadzały 

Edytowane przez mysza103
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
15 minut temu, mysza103 napisał:

Hola , Hola , najpierw twierdzisz że rząd sprowadzał węgiel , a teraz jak pytam jakie te spółki rządowe sprowadzały ten węgiel i żebyć wymienił z nazwy z 1-2 te spółki , to rżniesz głupa i wykręcasz kota ogonem że kupowali węgiel w Polsce już sprowadzony . To jak to w takim razie było , spółki skarbu państwa sprowadzały ten węgiel czy nie , bo w róznych tematach minimum ze 100 razy się wypowiadałeś na ten temat , twierdząc że to właśnie rząd Polski sprowadzał węgiel ? Ja nawóz jak jest tańszy z importu to jeśli go ktoś sprowadzi dużo taniej niż polski to też go kupuje,  nasz niby obniżki ok1000zł/tona .

I nie chodzi o to żebym na ciebie najezdżał politycznie , bo w sumie w d*pie mam tą politykę , tylko trochę rażą niektóre rzeczy , gdzie piszesz coś co nie miało miejsca ani za PO ani za PIS , bo powtarzam jeszcze raz , ani jedni , ani drudzy jako rząd i spólki skarbu państwa , węgla nie sprowadzały 

A gdzie ja napisałem, że rząd sprowadzał. Sprowadzały prywatne spółki. Ale rządowe firmy energetyczne/elektrownie od tych prywatnych kupowały. I jeśli myślisz, że takie miliardowe interesy działy się bez akceptacji rządu to jesteś naiwny. Jeśli myślisz, że 13 mln ton rocznie spalano w gospodarstwach domowych to jesteś naiwny. Rząd poprzez energetykę którą kontroluje pozwalał na to sprowadzanie bo ten węgiel kopiował. Gdyby elektrownie kontrolowane przez rząd nie kupowały od tych prywatnych firm ruskiego węgla to te tyle by go nie sprowadziły. I nie rżnij już łupa.

4 godziny temu, hubertuss napisał:

Ani trochę nie odleciałem za po sprowadzano do PL 5 mln ton węgla od ruskich rocznie. Za pisu import sięgnął 13 mln ton ruskiego węgla rocznie kosztem zamykania kopalń w PL i kosztem redukcji wydobycia w Pl. To co to jest jak nie uzależnianie? Gdyby nie ta polityka to dzisiaj nie było by tego cyrku z węglem. To zrobił pis. Gaz i ropa od ruskich była tańsza niż ta z zachodu i kto nie rządził ten brał.

Sprowadzano a nie rząd sprowadzał. Ale rząd pozwalał sprowadzać kupując ten węgiel i wiedział dobrze, że jest ruski.

19 minut temu, sylwek23111 napisał:

Niby jest źle, ale ostatnio jak było do sprzedaży pare działek 3-4 klasy w okolicy to się biło 30 osób.

Wielu kupuje jako lokatę bo złotego pis też nieźle osłabił.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, leszek1000 napisał:

W Polsce brakuje węgla, ale dalej spada wydobycie. To  nieudolność rządu czy celowe działanie  ? 

cały wywiad w międzyczasie wysłuchałem. 

gość konkretny i z wiedzą, ale kto by w tej bandzie debili na wiejskiej słuchał się jakiegoś fachowca 🤦‍♂️

Opublikowano (edytowane)

Być może ten wzrost zakupów ruskiego węgla przez Polską energetykę to podziękowania Falencie za nagrania polityków po? Falenta był głównym importerem tego surowca. Przypomnę, że pis od 2015 roku zamknął 8 kopalni w PL. I znacznie ograniczył wydobycie. Zastępując to ruskim węglem w tym także tym zajumanym z Donbasu.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano
47 minut temu, tomhim1 napisał:

No tak jeszcze trochę to zaczniesz pisać tu że Balcerowicz był super gość a Gapiński samo zło. 

Balcerka nie trawię, ale glapa powinien widzieć świat w kratkę. To nie jest prezes nbp tylko partyjny, pisowski aparatczyk.

• Like 3
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
  • Dodaj nową pozycję...
v