Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, jan88 napisał:

mnie już nic nie dziwi w tym kraju wszystko jest możliwe i nie takie straty ludzie ponosili  

Dokładnie tak. Głupi czas i nic nie jest pewne

Opublikowano
2 godziny temu, jan88 napisał:

mnie już nic nie dziwi w tym kraju wszystko jest możliwe i nie takie straty ludzie ponosili  

Ojtam

Zapłacą odszkodowanie a mleko na pole i użyźnienie gleby za darmo.

Zawsze trzeba widzieć plusy każdej sytuacji.

Opublikowano
6 godzin temu, przemek28_28 napisał:

A świstak tez był w tej bajce? Jak czytam niektóre wpisy to lepsze cuda niż w Kanie Galilejskiej

Nie musisz wierzyć. Ja gościowi nie dołożyłem a widziałem ile żebrał i jest w mojej ocenie wygrany. A to czy wierzysz czy nie to twoja sprawa. 

Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Zapłacą odszkodowanie a mleko na pole

Tylko żeby za litr płacili i prób nie brali, to się wody drugie tyle wleje i można żyć 😉🙊🙊🙊🙊🙊

• Haha 1
  • Root Admin
Opublikowano

biorac pod uwage że na dożynkach gminnych było u mnie wczoraj 2 wiceministrów, senator, marszałek i 2 posłów to będą rozdawać na grubo, grunt się pali pod nogami

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
21 minut temu, yacenty napisał:

biorac pod uwage że na dożynkach gminnych było u mnie wczoraj 2 wiceministrów, senator, marszałek i 2 posłów to będą rozdawać na grubo, grunt się pali pod nogami

Minister Kowalczyk zapowiadał jedynie dopłaty do gazu dla fabryk.

Opublikowano

Jeszcze z poprzedniego naboru nie dostałem pieniędzy a już następne chcą rozdawać. Zanim to co zaplanują rozdać trafi do rolników to nawozy w międzyczasie pójdą znowu o 100% w górę a wiadomo, że jak nawóz drożeje to i wpływy do budżetu będą wyższe. I tak oto rolnik nic z tego nie dostanie, budżet państwa nie ucierpi, ale za to TVPIS odtrąbi kolejny sukces.

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, EppS napisał:

Minister Kowalczyk zapowiadał jedynie dopłaty do gazu dla fabryk.

Nie KOWALCZYK  tylko Sasin żeby gazu ceny były zamrożone dla producenta nawozów i dla rolnika tez coś ma być wszystko podadzą za kilka dni .

Opublikowano (edytowane)

Kowalczyk tylko to powiedział .

Tańszy gaz dla producentów nawozów, mięsa czy piekarni. Resort Sasina ma rozwiązanie  .

Decyzją premiera PGNiG miałby sprzedawać m.in. zakładom produkującym nawozy i związki azotowe, producentom mięsa i mleka oraz piekarniom, "gaz po cenach nie wyższych niż średni koszt jego pozyskania, powiększony o średni ważony koszt kapitału" – wynika z projektu dokumentu, który widział Business Insider Polska. Takie rozwiązanie powstało w resorcie aktywów państwowych. Jego wdrożenie spowodowałoby, że m.in. Grupa Azoty mogłaby pozyskiwać znacznie taniej gaz i wznowić produkcję, która została w ostatnich dniach mocno ograniczona.

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/tanszy-gaz-dla-producentow-nawozow-miesa-czy-piekarni-resort-sasina-ma-rozwiazanie/v1rp4px

Od  1 stycznia 2023 .

Rząd zamrozi ceny gazu w 2023 roku. Co to oznacza dla odbiorców?

- Taryfy na gaz będą zamrożone - zapewniła Anna Moskwa. - Pracujemy nad budżetem państwa, żeby móc uwzględnić potencjalną kwotę. To rozwiązanie będziemy prezentować we wrześniu, aby odpowiedzialnie wskazać skutki budżetowe - zaznaczyła minister. Szefowa resortu klimatu zaznaczyła, że w rządzie trwa "wewnętrzna dyskusja na temat poziomu zamrożenia taryfowanych cen gazu".

MAM NADZIEJĘ ŻE NAWÓZ KUPI SIĘ TANIEJ NA WIOSNĘ I WYBORY 2023 ROKU TRZEBA  ZADOWOLIĆ ROLNIKA .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Od dzisiejszych cen może odrobinę taniej to nie znaczy tanio. Druga sprawa takie nastawienie społeczeństw jak Twoje (nie piszę tego złośliwie) to największa zbrodnia pisu, nagradzanie bierności zamiast pracowitości odbije nam się czkawką tracimy powoli nasza narodową zaradność. Kolejną rzeczą powiązaną z wszechobecnym i nieograniczonym rozdawnictwem będzie albo inflacja na wzór Tureckiej albo drastyczne zwiększenie obciążeń dla pozostałej części społeczeństwa.

• Like 1
Opublikowano
Dnia 20.08.2022 o 18:51, Cheesburger napisał:

Mam pytanko, odrobine odbiega od tematu.

Czy obowiązek trzech upraw powyzej 10 ha trzeba juz uwzglednic w tych zasiewach skoro ma byc od 2023?

Czy sieje trzy uprawy w 2023 czyli od nastepnego sezonu?

@Cheesburger Obecne zasiewy (jesień 2022) dotyczą roku 2023, czyli już nowej WPR na lata 2023-2027 (pewnie będzie rozciągnięta). Nawet jak spojrzysz na wnioski o dopłaty to jest tak samo- to co było składane w tym roku do maja określane jest jako dopłaty 2022.

Nowa WPR wprowadza nowe zasady dotyczące zmianowania i dywersyfikacji, mówi o tym GAEC7 (polski odpowiednik GAEC = DKR). Jeżeli chodzi o zmianowanie, to generalnie chodzi o to, że uprawa główna może być prowadzona max 3 lata oraz to, że na min 40% gruntów była inna uprawa.

W ramach tej normy (GAEC 7) mamy też dywersyfikację tj. że uprawa główna nie może zajmować więcej niż 65%, a 2 główne uprawy nie mogą zajmować więcej niż 90%. Wymóg ten obowiązuje już >10ha.

Czyli nowa WPR wprowadza zmiany, bo wymóg 3 roślin już będzie >10ha (obecnie 30ha).

Natomiast ten rok (2023) jest szczególny, bo Komisja UE uchwaliła rozporządzenie wyrażające zgodę na odstępstwo (tylko na 1 rok) od GAEC 7 i GAEC 8 (ta praktyka dotyczy ugorowania) - dla chętnych do przeczytania w oryginale rozporządzenie Komisji EU, do znalezienia jako rozporządzenie 1317/2022. Nie było pewne czy Polska wdroży to rozporządzenie w całości, bo nie ma obowiązku aby to zrobić. Natomiast korespondowałem z 2 magazynami rolniczymi, które opisywały temat i mam informację od nich, że resort rolnictwa (po ich zapytaniu) potwierdził na 100%, że GAEC 7 i 8 będzie zawieszona w Polsce. 

To oznacza, że w 2023 nie będzie żadnych wymogów co do liczby upraw. Możesz posiać nawet 100ha (100% areału) pszenicą lub inną uprawą i będzie się to kwalifikować do pełnych dopłat podstawowych. Oczywiście jest jeszcze ekoschemat "zróżnicowanie upraw" i za to można dostać dodatkową kasę (tam są większe wymogi), ale to nie jest wymóg, aby łapać się na dopłaty. Od 2024 nie będzie wyjścia i jeżeli ktokolwiek będzie chciał dostać nawet podstawowe dopłaty, będzie musiał na 10% areału posiać 3 roślinę.

Jak masz pytania, to daj znać. Przejrzałem (co prawda pobieżnie) 1200 stron planu strategicznego nowej WPR więc myślę, że na tą chwilę wiem więcej niż pracownicy agencji ;). 

• Thanks 4
Opublikowano
5 godzin temu, jarecki napisał:

ok . chodzi mi o małe ilosci np . przyczepe soi , czy przyczepe rzepaku  np do 10 ton . ale są , ja mam najblizej około 50 km .

To gdzie Ty żyjesz że masz 50 km do skupu płodów ?

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

Kaczmarczyk był? 😂 U mnie 2 dni temu był sam Morawiecki 

Opublikowano
5 godzin temu, jarecki napisał:

ok . chodzi mi o małe ilosci np . przyczepe soi , czy przyczepe rzepaku  np do 10 ton . ale są , ja mam najblizej około 50 km .

To 5-7km

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, EppS napisał:

Od dzisiejszych cen może odrobinę taniej to nie znaczy tanio. Druga sprawa takie nastawienie społeczeństw jak Twoje (nie piszę tego złośliwie) to największa zbrodnia pisu, nagradzanie bierności zamiast pracowitości odbije nam się czkawką tracimy powoli nasza narodową zaradność. Kolejną rzeczą powiązaną z wszechobecnym i nieograniczonym rozdawnictwem będzie albo inflacja na wzór Tureckiej albo drastyczne zwiększenie obciążeń dla pozostałej części społeczeństwa.

Unia wprowadza dla zwykłych Rosjan wizy zaciska się nienawiść pomiędzy Europą a Rosją wiec co ma PiS do gadania jak nie którym się wydaje że to wina PiS .

Po tak samo wspiera Ukrainę kto słuchał dziś wypowiedz Grockiego .

Był minister Kowalczyk  . W dniu 24 sierpnia w Skierbieszowie odbyło się spotkanie z rolnikami w którym uczestniczyli: Wicepremier Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Henryk Kowalczyk, Wiceminister Aktywów Państwowych Andrzej Śliwka, Szef Gabinetu Politycznego Wicepremiera Jacka Sasina Ryszard Madziar, Prezes Zarządu Krajowej Grupy Spożywczej Jan Wernicki, Zarząd Elewarr, Zarząd Zamojskich Zakładów Zbożowych oraz lokalni samorządowcy. 

Minister rolnictwa w Skierbieszowie: Skup zboża przebiega spokojnie, a ceny proponowane rolnikom są godziwe .

https://radio.lublin.pl/2022/08/minister-rolnictwa-w-skierbieszowie-skup-zboza-przebiega-spokojnie-a-ceny-proponowane-rolnikom-sa-godziwe/

Powiadał by się wstrzymać z zakupem nawozów bo będą pomoce .

Będą tańsze nawozy .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
7 minut temu, leonardo111 napisał:

Odrion a ten płodozmian też już jest wymagany ? a od kiedy to se go liczą ?

nie jest wymagany w 2023 - cała norma GAEC7 jest zawieszona. Podobnie ugorowanie. Pewnie nie wszyscy wiedzą, ale w nowej WPR trzeba będzie ugorować 4% gruntów ornych (lub 3% jak się spełni dodatkowe warunki) - to jest określone przez GAEC 8 i też jest w całości zawieszone na 2023. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v