Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Desperado napisał:

Za komuny też bywały braki nawozów, ale przynajmniej cena była mała i stała w miejscu. Nie wiem od czego jest minister rolnictwa i czym się zajmuje, skoro nie zajmuje się sprawami zagrożonego bezpieczeństwa żywnościowego.

Nie martw się  - nikt nie wie czym sie zajmuje włącznie z nim samym. Dziś bałwan ogłosił że mamy 100 tys ton nawozów azotowych i jesteśmy bezpieczni. Problem w tym że to guzik znaczy bo zuzywamy rocznie 3 miliony ton ale tego prosty lud nie wie.

2 godziny temu, mysza103 napisał:

A niby kto stara się żeby jak najwięcej zboża wjechało z Ukrainy ? Toć to przecie dbanie o to żeby zboża nie zabrakło i bezpieczeństwo żywnościowe zapewnia , a że naszym kosztem , to, już inna bajka.

Nam nadzieję ze to żart.

2 godziny temu, JanKrzysztof napisał:

Polifoski też nie ma, a nierząd tłumaczy to jakąś awarią w Policach. To zaplanowany i sztucznie wywołany światowy kryzys żywnościowy. Gdyby nie ceny z kosmosu wieloskładnika i byłoby takie zainteresowanie nim jak w poprzednich latach to chłopy szarpałyby się o worki z Polifoską jak o karpia w Lidlu przed świętami.

Kryzys to wywołali nasi rządzący idioci do spółki z kretynami z UE.  Gdyby nie wprowadzali embarga i nie szarpali się z ruskimi to byłby potas, fosfor azot, gaz i węgiel. 

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano

Ta wiadomość zatrzęsła giełdą gazu. Od razu zaczęły ceny gazu pikować🤭🤭🤭

Opublikowano
11 minut temu, Ulman napisał:

Nie martw się  - nikt nie wie czym sie zajmuje włącznie z nim samym. Dziś bałwan ogłosił że mamy 100 tys ton nawozów azotowych i jesteśmy bezpieczni. Problem w tym że to guzik znaczy bo zuzywamy rocznie 3 miliony ton ale tego prosty lud nie wie.

Nam nadzieję ze to żart.

Kryzys to wywołali nasi rządzący idioci do spółki z kretynami z UE.  Gdyby nie wprowadzali embarga i nie szarpali się z ruskimi to byłby potas, fosfor azot, gaz i węgiel. 

Wg mnie jak ktoś ma dobre gleby i zbiera 6-7t pszenicy to i tak jak kupi drogie nawozy to mu się zwróci. Z rzepakiem jest jeszcze lepsza sytuacja bo z plonem rzepaku wychodzi mniej składników niż z plonem zboża. Niektórzy po rzepaku nie dają wogóle NPK i maają bardzo dobre plony.

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, sylwek23111 napisał:

Wg mnie jak ktoś ma dobre gleby i zbiera 6-7t pszenicy to i tak jak kupi drogie nawozy to mu się zwróci. Z rzepakiem jest jeszcze lepsza sytuacja bo z plonem rzepaku wychodzi mniej składników niż z plonem zboża. Niektórzy po rzepaku nie dają wogóle NPK i maają bardzo dobre plony.

Ja po kukurydzy nie dałem i też  b.dobrze wyszło. Poli 6 worek 5100

Opublikowano
8 minut temu, sylwek23111 napisał:

Niektórzy po rzepaku nie dają wogóle NPK i maają bardzo dobre plony.

Tyle  że  pod  rzepak  nawalili NPK oporowo  i  uważają  że  rzepak  nie  skonsumował  wszystkiego  i  zostało  na  kolejną  uprawę   to  po  pierwsze  a po drugie  po  rzepaku  zostaje  dobre  stanowisko  pod  zboże  więc  liczą  że  jakoś  to  będzie

Opublikowano

Wczoraj pytałem Mazowieckie zachód

Saletra 4580

Saletrzak 4120

Mocznik 5300

Poli 8 4800 lub 5600

Inny skład

Canwil 4150

Mocznik import jakiś niby 4650 

Tarnogran 3300

Korn kali 3600

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, yaroslaw napisał:

Bezpieczeństwo  żywnościowe  to  ostatnia rzecz  o  którą  w tym  wszystkim  chodzi   ,  przecież  na  Ukrainie  są  potężne gospodarstwa liczące  po  kilkaset  tysięcy hektarów  należące  do  obcego  kapitału   i ten  kapitał  chce  realizować  zyski  . są  też  ukraińscy  oligarchowie  często  powiązani  z  rasiją   którzy  też  chcą  wypchnąć  swoje zbiory  z  własnych pól  o  powierzchni  setek  tysięcy  hektarów    i  dlatego  póki co  kreml daje  przyzwolenie na  wywóz  zboża  bo  często chodzi  o  interes  ludzi dyskretnie  z  kremlem  powiązanych

Co Ty pi....? Przecież Amerykanie i Zachód wszystko robi w interesie chorujących i głodujących mieszkańców Afryki.

Edytowane przez pinochet
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Sokol2 napisał:

u nas jest dostepna kazda ilość. polifoske 5 kupiłem pod oziminy mi starczy. Mam jeszcze proforme do dzisiaj do zapłaty na polifoske 6 ale chyba odpuszcze sobie  bo bede ten nawóz dopiero pod qq potrzebował a wydatkow peło... soli u nas brak, polidap 5600 saletra 4400, mocznik 5200, 

Gdzie dokładnie?

Opublikowano
5 godzin temu, SawekBraczyk napisał:

Ja nic nie mam kupione i nie wiem , co będzie to będzie . Może nic nie będzie . Ktoś tez został ? 

Ja nic nie kupiłem i nie mam zamiaru czekam, do lutego jeszcze ponad pół roku 

Opublikowano (edytowane)

Wstrzymują produkcję by podbić ceny na rynku. Tak pis dyma rolnika. Bo zakładami zarządzają pisowscy nominaci. Tak na marginesie GA było wśród podejrzanych o zatrucie Odry. Czyżby dlatego remoncik?

Edytowane przez hubertuss
  • Like 2
  • Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, pinochet napisał:

Co Ty pi....? Przecież Amerykanie i Zachód wszystko robi w interesie chorujących i głodujących mieszkańców Afryki.

A  to  przepraszam że nie wiedziałem  a  powinienem wiedzieć

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, hubertuss napisał:

Wstrzymują produkcję by podbić ceny na rynku. Tak pis dyma rolnika. Bo zakładami zarządzają pisowscy nominaci. Tak na marginesie GA było wśród podejrzanych o zatrucie Odry. Czyżby dlatego remoncik?

Ze te składy co maja nakupione to sprzedadzą.

https://www.anwil.pl/pl/dlamediow/informacje/Strony/ANWIL-czasowo-zatrzymuje-produkcję-nawozów-azotowych-–-powodem-gwałtowny-wzrost-cen-gazu-ziemnego-w-Europie--W-związku-z-be.aspx

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)

Chyba kogoś potrąciło żeby kieseryt za 3000 zł sprzedawać.

Sprzedawać można tylko kto to kupuje w takich pieniądzach ? .

DADZĄ DOPŁATĘ  do nawozu 3 tyś na 1 ha .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

jest klijent, jest kogo golić 🤭

budowlanka już się uspokoiła a rolnictwo dalej szaleje 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v