Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zboża tanieją, nawozy drożeją, ja tam nie widzę perspektyw dla tych co obecnie teraz kupują azot, jak ktoś kupił jeszcze około 3k saletra to jeszcze ujdzie, a ceny 2 tysiące za zboża to zapomnijcie,chyba że inflacja wystrzeli na 50%. Gospodarka ue/usa/chin się dusi więc jeszcze tej jesieni będzie krach na rynku surowcowym tak samo jak to miała miejsce podczas ostatnich kryzysów. 

Opublikowano

Będą sprzedawać poniżej kosztów🤔 no coś takiego 😂

6 minut temu, Tigon napisał:

zboża tanieją, nawozy drożeją, ja tam nie widzę perspektyw dla tych co obecnie teraz kupują azot, jak ktoś kupił jeszcze około 3k saletra to jeszcze ujdzie, a ceny 2 tysiące za zboża to zapomnijcie,chyba że inflacja wystrzeli na 50%. Gospodarka ue/usa/chin się dusi więc jeszcze tej jesieni będzie krach na rynku surowcowym tak samo jak to miała miejsce podczas ostatnich kryzysów. 

Opublikowano
40 minut temu, Tigon napisał:

Jeżeli spada konsumpcja powstaje nadprodukcja

Trzeba patrzeć trochę szerzej, i w tym zdaniu uwzględnić jeszcze produkcję. 

"USDA oczekuje, że światowa produkcja zbóż sięgnie w nowym sezonie 2,7615 mld ton i spadnie o ponad 1% rok do roku. W mniejszym zakresie, bo o 0,6% do 2,7835 mld ton, powinna obniżyć się w skali roku konsumpcja, która przewyższy jednak produkcję.

Konsekwencją powinien być spadek globalnych zapasów zbóż o 2,8% (r/r), do 777,5 mln ton na koniec 2022/23. Aktualna prognoza zakłada o blisko 11 mln ton większy spadek zapasów końcowych zbóż niż oczekiwano w lipcu."

Opublikowano
1 godzinę temu, jajonasz napisał:

Z tymi obniżkami cen zbóż to chyba sami siebie nakręcacie 

Nikt nikogo nie nakręca. To co było wiosną tego roku raczej trudne będzie do powtórzenia jeśli chodzi o ceny zbóż. Nikt nie pisze, że będzie taniej niż teraz. Ale nikt nikomu nie obiecał, ze będzie drogo i nie zagwarantował.

Opublikowano

fajne te pierdolamento ,że jakiś GUS i jakieś tam organizacje potrafią wywróżyć z uja wie czego jakie są plony i zapasy w państwie a nawet i na całym świecie, a chłop nie potrafi nawet przewidzieć plonu z hektara bez zważenia 🤣

Opublikowano
2 godziny temu, Tigon napisał:

Wszystkie surowce już spadły oprócz gazu. Rosja nawet jakby chciała to nie przekieruje exportu z europy w inną część świata bo fizycznie nie jest w stanie. Tak samo nie przerobi tego gazu na nawozy azotowe bo nie ma takich mocy produkcyjnych. Nie mogą przerwać wydobycia więc spalają ten gaz. 

W lokalnych składach pusto. Nawozu w big bagi nie ma są tylko worki i wyboru nie ma.

Opublikowano
2 godziny temu, Tigon napisał:

a to lepiej azot na wiosnę po 5 tyś kupować ?? poza tym ten kto nie posieje azotu to o dobrych plonach może zapomnieć w następnym roku a wtedy cena pszenicy może być już 3 tyś , ja żadnego krachu nie przewiduję raczej ciągły wzrost  co najmniej jeszcze do przyszłego roku 

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
  • Dodaj nową pozycję...
v