Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

4 godziny temu, dzidzia202 napisał:

Trafne spostrzeżenie ci co magazynują będą musieli mieć mocne nerwy. Ja rzepak wypycham odrazu część na kontrakt a część cenę dnia, pszenicę chciałem trzymać ale jeszcze nie wiem co zrobię. Zakupy na pewno wiosna będę robić bo nie wiadomo jaka koniunktura będzie. A dodam że wszystko na polu jeszcze bo pszenica miała 16 a rzepak ok 15 w piątek wieczorem. Może pod koniec tygodnia coś porzeźbimy. 

ja magazynuję z tych zbiorów i z zeszłorocznych i śpię spokojnie 

Opublikowano
4 minuty temu, matek89121 napisał:

Wcale się nie dziwię ,mając takiego sąsiada  jak Ty to nawet strach.

U nas się nie pije na codzień do tego trzeba mieć zdrowie, co w piciu przyjemnego , 

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

U nas nikt nie pędzi

Bo o tym nie wiesz. Gwarantuje Ci że są na 100% fachowcy. 

Opublikowano

Ktoś na pewno ,ale to margines, w wiosce jeden pije reszta okzjonalnie lub wcale, nawet na dozynkach nie wpiją ani kieliszka

Opublikowano
Dnia 1.08.2022 o 20:22, Agrest napisał:

Nie wiem czy ktokolwiek wie na czym stoi, nie mniej uważam że możni tego świata nie zaakceptują wysokich cen zbóż konsumpcyjnych i paszowych oraz  żywności.

Mijający sezon był bardziej przewidywalny niż ten nadchodzący.

Ogólnie jest parcie informacyjne na wywołanie paniki że braknie gazu, nie ogrzejemy bloków, zamkniemy szkoły, zbierać chrust, zakładać fotowoltaikę itd...

Będąc sceptycznie nastawiony do przekazów medialnych jakaś cząstka mnie podpowiada mi że jak już osiągną swoje cele to wszystko gruchnie jak np napompowana i wywindowana stal  czy np kryptowaluty...

Weźmy też rynek cukru - pompują propagandę  chowają cukier po magazynach i dajà nowe cenniki jak GA na azoty , nie oferując towaru.

A po ile dziś cukier u niemiaszków? Tu @soltys48 może podać cenę, śmiesznie niską.

Podobnie myślę tylko raczej to nie nastąpią w tym roku ani w następnym. Patrz na nich oni 'wyrywaja' saletrę po 3800 i się jeszcze cieszą.

15 godzin temu, Tomek90 napisał:

Cukier też bierzecie bo nie będzie?? 

Cukier oni już mają kupiony 🤭

11 godzin temu, SawekBraczyk napisał:

Ja mówię jak naprawdę będzie ciężko to będzie się robić pseudo ekologię u siebie . Czyli wiesz trochę npk , oprysk na chwast , trochę azotu , jakaś niskobudżetowa ochrona  . Kiedyś już tak się robiło z początku kariery . A czy ty musisz po 10t zbierać ? 

Bo dla niektórych nie liczy się wynik ekonomiczny tylko ilość ton z hektara. 🙃

Opublikowano

Panie, otrzymał ktoś z Was w ubiegłym tygodniu dopłatę do nawozu ? Po wpisach na stronie ARiMR wnioskuję, że mieli przerwę w wypłatach. 

Opublikowano
Bercik92 napisał:

Apropo cukru to w jednym z lokalnych sklepów mówili że nawet w hurtowniach nie ma cukru

Jak może nie być cukru jak to była jedna z najdłuszych kampani o wysokiej polaryzacji 🤦‍♂️

• Like 5
Opublikowano

Kurna cukru brak PROPAGANDA  - by tylko wyciągnąć kasę od ludzi kilka miliardów do budżetu .

Cukru jest w h*j . To samo z Paliwem i NAWOZAMI ROBIĄ W h*ja a ludzie kupują bo taniej nie będzie i miliardy wpływają .

• Like 2
Opublikowano
16 minut temu, cinek1808 napisał:

Zapomnieliście o węglu. Znajomy teraz sprowadził cukier w Włoch z transportem wyszło 3.96 zł za kg. Sam transport 18 tys. Więc kto na tym wszystkim zarabia 

Chadziaje co jeżdżo tyramy 😅

Swoją drogą gdzie tak płacą, 18 tyś. Zł za plus minus 1500km 🤭

Opublikowano
37 minut temu, mysza103 napisał:

Co ty pleciesz , rząd podniósł cenę cukru , żeby wpłynęły miliardy do budżetu ? Opanuj się , bo chyba odlatujesz

Takie myślenie rządowi pasuje na 100 % .

Teraz cukier będzie  kosztował 5 zł a był 3 zł a na jesieni będzie kosztował do 7 zł . Bo będzie mowa droga kampania buraczana są koszta i tak rucha się ludzi brawo ty .

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, cinek1808 napisał:

Zapomnieliście o węglu. Znajomy teraz sprowadził cukier w Włoch z transportem wyszło 3.96 zł za kg. Sam transport 18 tys. Więc kto na tym wszystkim zarabia 

Jak to kto biedronki itp korporacyjne hieny 

Opublikowano
1 godzinę temu, sylwek23111 napisał:

przydrogawa ta sól

Ponoć to jeszcze ta białoruska, mogłem w zastępstwie kupić korn kali po 3232. Dawki na hektar i tak będą okrojone o 30%, może tak szybko to sie nie zemści na plonach.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v