Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Troker1979 napisał:

Dobry news. Jest porozumienie w sprawie transportu ukraińskiego zboża - 2,5 mln ton. Ruski za to ma zniesione embargo na swoje zboże i nawozy. Ciekawe czy nawozy będą dostępne dla państw z czarnej listy. Cena zboża na pewno u nas jeb..e a czy cena nawozów przy tak drogiej energii?

Oczywiście, że nie. Putin nie był by sobą gdyby nie wykorzystał tego do skłócania państw UE i siania zamieszania. Tanie nawozy dostaną np Niemcy czy Węgry może Francja. I ci co tu tak szczekali by jechać po tanie nawozy do Niemca jeszcze mogą się zdziwić. A czy nas spadną ceny nawozów to już sprawa polityczna. Bo główni producenci zarządzani są przez państwo i to ono decyduje. W marcu zdecydowali, ze trzeba opodatkować rolnika. Może jak na świecie potanieją nawozy to zdecydują, że trzeba tego podatku ująć.

1 godzinę temu, mar353 napisał:

Ale podobno za to że Putin odblokuje eksport zboża z UA to mają znieść embargo na ruskie nawozy

Ale ruscy mogą decydować komu je sprzedadzą a wiesz jak nas lubią.

Nawiasem mówiąc eksport nawozów i zboża z Rosji zostanie odblokowany tylko na m Czarnym.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, VonVegans napisał:

No i kto te ruskie nawozy kupi jak tu już nakupili na 2 lata do przodu.

Kto kupił to kupił. Nie wsadzaj wszystkich do jednego worka

Opublikowano
9 godzin temu, hubertuss napisał:

Dzisiaj Rosja Ukraina ONZ i Turcja mają podpisać porozumienie w sprawie eksportu zboża przez M Czarne. Zboże pewnie jeszcze potanieje. Nawozy raczej wątpię.

Może być ciekawie, przecież  tu mnie kiedyś zjechali że  opłaca się i po 5 tyś płacić za nawozy bo zboża będą po 1700😎

Opublikowano

U mnie też, ale się w końcu pogubiłem.

Nie trafiłem z fakturami i 24 t rsm i 24 t polifoski kupione przed wrześniem 2021.

do wniosku dorzuciłem tylko faktur z wiosny na ok 40k złZ moich obliczeń wychodziło, że dopłaty mogę wziąc góra 10 k a wypłacili równo po 500 zł/ ha wedłuig złożonego wniosku o bezpośrednie.

Opublikowano
8 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Może być ciekawie, przecież  tu mnie kiedyś zjechali że  opłaca się i po 5 tyś płacić za nawozy bo zboża będą po 1700😎

A gdzie są ci co odgrażali się że za saletrę nie zapłacą więcej jak 2 tys za tonę?a gdzie ci co krzyczeli że nic nawozów nie posieją,urośnie pół tego co na nawozach a sprzedadzą dwa razy drożej?

Opublikowano
9 godzin temu, GRZES1545 napisał:

no bo będzie się opłacać dziś pszenica po 1400 a do grudnia może być i po 2000 za tonę a saletra będzie po 5000

• Like 3
Opublikowano
18 godzin temu, stach12 napisał:

wcale się nie dziwię że pod skupami narzekają , jak by dobrze przędli to by na skupach nie stali

w poprzednim roku po 800 dostali za pszenice i 2000 za rzepak i co mają się cieszyć że teraz po 1200  i 2600 ????????????  na życie za mało , a na powrózek za dużo hahah

to niech przepuszcza przez jakąś hodowlę, może będzie lepiej. a przynajmniej w skupach nie trzeba stać 🤭

Opublikowano
16 godzin temu, Tigon napisał:

Nie mają, przypływa statek do portu z 20tys ton nawozu, ładują w bigbagi i sprzedają cało samochodowo, poza tym jest paru ludzi co trzyma kontakty z różnymi sieciami dystrybucji i często jest sporo sprzedane nim do portu wpłynie

Dokładnie. Z nawozami jest jak z mafią węglową. Jest kilka firm co mają układy i sprowadzają ch... wie skąd. Znam taką jedną firme i sam kupowałem bezpośrednio od nich nawóz, lokalizacja na wiosce zabitej dechami. Raz zajechałem do innej b. dużej firmy obracającej tysiącami ton, patrze a tam właściciel tej co importuje bezpośrednio od ruskich i podpisuje papiery na dostarczenie 2 tysiące ton nawozu. Nigdy bym nie uwierzył, że odwrotnie to tak. Widocznie gość ma jakieś układy w Rosji.

Opublikowano
14 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Dokładnie. Z nawozami jest jak z mafią węglową. Jest kilka firm co mają układy i sprowadzają ch... wie skąd. Znam taką jedną firme i sam kupowałem bezpośrednio od nich nawóz, lokalizacja na wiosce zabitej dechami. Raz zajechałem do innej b. dużej firmy obracającej tysiącami ton, patrze a tam właściciel tej co importuje bezpośrednio od ruskich i podpisuje papiery na dostarczenie 2 tysiące ton nawozu. Nigdy bym nie uwierzył, że odwrotnie to tak. Widocznie gość ma jakieś układy w Rosji.

Krzysztof uwazaj bo Cię ruskie dojada 😛

Opublikowano

Znajomy chwalił się, że zaplacili mu też 250zł do tuz eko i tzw. Łąk ptaszkowych chociaż pierwotnie mieli za to nie płacić - możliwe to?

Opublikowano
Przed chwilą, radekz200 napisał:

Krzysztof uwazaj bo Cię ruskie dojada 😛

Ja tam do nich osobiście nic nie mam tzn do zwykłych ludzi. Znam kilku a jednego bardzo dobrze, przez kilka ładnych lat przywoził do ojca paliwo z obwodu kaliningradzkiego. 

Opublikowano
4 godziny temu, jan88 napisał:

no bo będzie się opłacać dziś pszenica po 1400 a do grudnia może być i po 2000 za tonę a saletra będzie po 5000

Po pierwsze to 1400 chyba na papierku bo nikt tyle nie płaci a po drugie jak przy cenie pszenicy 1400 a saletry po 5000 tobie się opłaca to powodzenia,chyba że masz gospodarstwo na czarnoziemach bo u nas na lekkich ziemiach jak jeszcze słońce przypali to nigdy szału nie ma to jak miałbym kupować saletrę po 5000(nie mówiąc już o całej reszcie kosztów bo nawóz to nie jest jedyny koszt który wzrósł) i normalnie nawozić to ide po roku z torbami!

Opublikowano

saletra na 4 pokos po 3800zł kupiona. Zamówiłem też fosforan po 4800 na drugi rok i zastanawiam się czy z resztą jeszcze chwile poczekać czy brać już.

Ogólnie to dzwoniłem do agroloku bo dostałem ten ich zasrany kupon to fosforan po 5800 a saletra po 4400 , jak mówię ze mam kupon to PANI mówi że to pic na wodę i nie działa, ale jak mocno chce to cenę podniesiemy na fakturze o 600 zł i wykorzystam ten kupon. ślicznie tej PANI podziękowałem,  nie wiem kto z nimi handluje ... 

• Like 2
Opublikowano
42 minuty temu, Rumcajs73 napisał:

Po pierwsze to 1400 chyba na papierku bo nikt tyle nie płaci a po drugie jak przy cenie pszenicy 1400 a saletry po 5000 tobie się opłaca to powodzenia,chyba że masz gospodarstwo na czarnoziemach bo u nas na lekkich ziemiach jak jeszcze słońce przypali to nigdy szału nie ma to jak miałbym kupować saletrę po 5000(nie mówiąc już o całej reszcie kosztów bo nawóz to nie jest jedyny koszt który wzrósł) i normalnie nawozić to ide po roku z torbami!

ja nie sprzedaję teraz pszenicy tylko jak będzie po 2000 

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, Rumcajs73 napisał:

W czwartek jeden skup dawał 1500 zł netto niedaleko. Jak sprzedawałem rzepak( chyba wtorek) była taka cena. Nie była najwyższa na okolicznych skupach

IMG_20220719_143224.jpg

Opublikowano

TO SAMO DOTYCZY NAWOZÓW NIC DODAĆ .

,,Jak podnieść znacznie cenę towaru, żeby ludzie i tak się z tego cieszyli? Bardzo proste

1. Robimy panikę, że czegoś ma zabraknąć. Chowamy towar, puszczamy plotki, nagłaśniamy w mediach i gotowe.

Następuje ogromne przerażenie

2. Wprowadzamy do sklepu znikome ilości towaru, o który ludzie będą się wręcz bili, prześcigali, kombinowali. Sprzedajemy go w astronomicznej cenie

3. Dajemy kilka / kilkanaście dni na odczucie braku towaru, aby ludzie zrozumieli jaki to ważny, niezbędny im do życia produkt. Dalej wprowadzamy do sklepów tylko minimalne ilości w dużo za dużej cenie, zarabiając przy tym niebagatelne pieniądze.

4. Wyciągamy schowany towar, dajemy na niego planowana cenę po podwyżkach, która wydaje się wręcz promocyjna w stosunku do tej, która obowiązywała przez ostatnie kilkanaście dni.

I taaaaa daaamm wszyscy są szczesliwi:

* klienci, bo mają swój upragniony towar i to w ich ocenie taniej, bo przecież kupowali go przez ostatnie dni dużo drożej

* sprzedawcy, bo nie dość, że w jakieś dwa tygodnie zarobili krocie to i tak podnieśli cenę towaru, a jeszcze klienci są im za to ostatecznie wdzięczni,,

• Like 3
Opublikowano
7 godzin temu, Rumcajs73 napisał:

1400-1450 u nas normalna cena ,netto

3 godziny temu, Badwolf napisał:

W czwartek jeden skup dawał 1500 zł netto niedaleko. Jak sprzedawałem rzepak( chyba wtorek) była taka cena. Nie była najwyższa na okolicznych skupach

IMG_20220719_143224.jpg

ja tu widze 1400, podaje sie netto ,a jak ktoś bierze vat to sobie dolicza tyle co trzeba

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v