Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Marl napisał:

Gadasz tak jakby tylko w Polsce były drogie nawozy. W całej Europie było mega drogo, jakby tak taniej za granicą to wozili by tirami do nas. Narobili kasy to pośrednicy co mieli nawozu na placu i podnosili co tydzień cenę :) Ta pomoc nie jest obowiązkowa, nie narzekać. Dawali pomoc, to korzystać. Nie było przymusu składac wnioski. Już dodrukowali banknotów więc mogą wypłacać :) Dostał ktoś ta pomoc gdy nie miał faktury? Tylko paragon bez NIP lub WZ z dostawy?

Wiesz jak działa gospodarka tak z grubsza chociaż czy nie bardzo ? Wydaje mi się to drugie skoro cieszy cię dodruk pieniądza :o

Opublikowano
1 minutę temu, Damianek20 napisał:

Mam możliwość kupić saletrę tylko tone po 3850 i nie wiem co robić bo 40 km od domu 

Czemu tylko tonę? Transport do 300zł wyniesie.

Opublikowano

Czy Ty nie @szymon09875 umiesz czytać ze zrozumieniem? Na końcu jest wstawiona buzka :) to oznacza, że zdanie jest nieco przekoloryzowane. Jaśniej mówiąc : śmieszy mnie to, że nigdy na nic rządu nie było stać aby pomóc rolnikom a teraz nagle pojawiają się pieniądze nie wiadomo skąd. oczywiście to dodruk i napędzana jest jeszcze większą inflacja. Poczytaj kilka moich ostatnich komentarzy, a nie wyciągaj jedno zdanie z wypowiedzi i od razu krytyka. @jacek1296: grudniowe podwyzki nie są ok, ale mamy wolny rynek i każdy ma wybór czy kupić w tej cenie. Znacznie gorzej jakbyś musiał kupić towar po 4000 zł, a w wolnym rynku decydujesz czy akceptujesz ta cene i kupujesz czy nie kupujesz. Wolny rynek oznacza też to, że GA dała taka cene i co??? Mogła się pojawić konkurencja zagraniczna i sprzedawać taniej saletre w Polsce. Ale nie pojawiła się, zakłady zatrzymały produkcję. W socjalizmie kazano by im produkować nawet z dużą strata, w gospodarce wolnorynkowej mieli wybór: produkujemy lub zatrzymujemy.

• Like 1
Opublikowano

Widzieliscie?

GAEC 7, poza wymogiem dywersyfikacji upraw, został dodany wymóg zmianowania upraw corocznie na powierzchni 40% gruntów ornych oraz wymóg nieprowadzenia dłużej niż 3 lata takiej samej uprawy w plonie głównym na wszystkich gruntach ornych w gospodarstwie. Zmieniliśmy też definicję „uprawy”, gdzie na potrzeby zmianowania i dywersyfikacji zrezygnowano z rozróżnienia formy jarej i ozimej.

Koniec monokultury kukurydzianej.

Ciekawe czy dywersyfikacja powyzej 10 ha wymagala bedzie 3 upraw. 

Z tego wynika ze jak ktos nastawiony jest np na pszenice to po 3 latach musi sie przestawic na cos innego?

Ale bezsens.

Opublikowano
20 minut temu, poosa21 napisał:

Odpowiedź typowego pisowca. Czy te kreje są naszymi sąsiadami lub leżą w Europie lub są w UE? Porównuj podobnych a nie skrajne przypadki. 

Kiedyś natknąłem się na takie wyliczenia, że gdyby zsumować wartość budynków, infrastruktury, fabryk itp, to statystycznie niemiec jest prawie 20 razy bogatszy od polaka. A ty byś chciał żeby w Polsce zarobki były takie same jak w niemczech? Niemcy cały czas bogacą się w szybszym tempie niż polacy i dystans ciągle rośnie. Dopiero wtedy gdy Polskie PKB w przeliczeniu na mieszkańca przekroczy PKB niemiec będzie można powiedzieć, że ich doganiamy. Inaczej mówiąc  5% ze 100 = 5 jest mniejsze niż 2% z 400 = 8.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
16 minut temu, Cheesburger napisał:

Widzieliscie?

GAEC 7, poza wymogiem dywersyfikacji upraw, został dodany wymóg zmianowania upraw corocznie na powierzchni 40% gruntów ornych oraz wymóg nieprowadzenia dłużej niż 3 lata takiej samej uprawy w plonie głównym na wszystkich gruntach ornych w gospodarstwie. Zmieniliśmy też definicję „uprawy”, gdzie na potrzeby zmianowania i dywersyfikacji zrezygnowano z rozróżnienia formy jarej i ozimej.

Z tego wynika ze jak ktos nastawiony jest np na pszenice to po 3 latach musi sie przestawic na cos innego?

Ale bezsens.

Całkiem normalne tak powinno być tysiąć lat temu już była trójpolówka, wiedzieli lepiej jak dbać o ziemie , niż coniektórzy dzisiaj

Opublikowano
16 minut temu, Cheesburger napisał:

Widzieliscie?

Ale bezsens.

Jak ktoś nastawiony na qq, to oleje dopłaty i dalej będzie uprawiał w monokulturze.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Marl napisał:

Jacku, to że dopłaty mają większe to każdy wie, ja też. Nie dopisałem tego od razu. Dziwi mnie to narzekanie, podnieśli cenę np: saletry amonowej na całym świecie. U nas zrobili wnioski o rekompensaty, kto chciał to złożył. Kto nie miał dokumentów to dokupił saletry nawet po 3300 i teraz mu wyjdzie w spoko kasie. Oczywiście, pomoc do 50 ha jest. Narzekać mogą więc Ci co mają powyzej 50 ha. Ja napisałem o ten zwrot. Kasy jeszcze nie ma. Przyjdzie, kupię następny nawóz. Jakby pomocy nie było, też przeżyje. A wiadomo jestem, że ta pomoc to jest z dodruku pustego pieniądza więc inflacja się nakręca.

Dodaj do tego z tysiąca. 

U nas saletra kosztowała 4500.

Taniej nie było można kupić w okresie od ogłoszenia dopłat do składania wniosków. 

A później spadła na 3900

Czy wyjdzie w spoko kasie to bym nie powiedział 

Szczególnie dla tych co brali kredyty 

A co do socjalu to kogo to obchodzi kto dał i kto o tym będzie pamiętał. 

W sprawie węgla już się kłucą, a narazie jest jeszcze zimne lato, a gdzie jeszcze do zimy 

Opublikowano
51 minut temu, Cheesburger napisał:

Widzieliscie?

Ale bezsens.

Najlepsze jest to, że jak ktoś korzysta z PROW to teoretycznie powinien utrzymać strukturę upraw. Np. ktoś ma 30 ha pszenicy i 10 ha rzepaku w BP i jak wprowadzi 3 roślinę (kosztem pszenicy) Np. 10ha buraków, to GVA będą liczyć od 20 ha pszenicy i 10 rzepaku. Nowa uprawa nie liczy się do GVA bo nie ma jej w BP. 

Oczywiscie GVA przy tak szalejących cenach to abstrakcja, ale Agencja może zażądać zwrotu środków jezeli choć w jednym roku (5 letni okres) nie będzie wzrostu GVA o 10%. 

Opublikowano
1 godzinę temu, sylwek23111 napisał:

Kiedyś natknąłem się na takie wyliczenia, że gdyby zsumować wartość budynków, infrastruktury, fabryk itp, to statystycznie niemiec jest prawie 20 razy bogatszy od polaka. A ty byś chciał żeby w Polsce zarobki były takie same jak w niemczech? Niemcy cały czas bogacą się w szybszym tempie niż polacy i dystans ciągle rośnie. Dopiero wtedy gdy Polskie PKB w przeliczeniu na mieszkańca przekroczy PKB niemiec będzie można powiedzieć, że ich doganiamy. Inaczej mówiąc  5% ze 100 = 5 jest mniejsze niż 2% z 400 = 8.

I znowu to robisz, porównujesz kraj który po wojnie był po rządami kacapów i kraj w który Amerykanie pompowali grubą kasę. Pozatym Szkopy dużo nakradli w czasie wojny. 

Opublikowano
3 godziny temu, jacek1296 napisał:

Spróbuj pisowca przekonać, mnie nie musisz.

Pierwszy z brzegu w googlach artykuł o wysokości dopłat: Polska 240e, Niemcy 308e. Chcesz się błaźnić dalej? Nic do Ciebie nie mam, ale sprawdź zanim napiszesz.

A ile Polacy wyciągnęli kasy na graty z prow SAPARD spo ? 

50 minut temu, poosa21 napisał:

I znowu to robisz, porównujesz kraj który po wojnie był po rządami kacapów i kraj w który Amerykanie pompowali grubą kasę. Pozatym Szkopy dużo nakradli w czasie wojny. 

Co nakradli to nakradli ale porównaj myśl techniczna jakość maszyn i urządzeń i kiedy powstały najlepsze firmy lata 18.. 

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano
4 godziny temu, sylwek23111 napisał:

A ciekawe ile średnią pensję można kupić paliwa w indiach, albo w Burkach na Faso?

Po chu... Ci tam paliwo jak tam na osłach większość jeździ 🙆‍♂️

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Karol6130 napisał:

Dodaj do tego z tysiąca. 

U nas saletra kosztowała 4500.

Taniej nie było można kupić w okresie od ogłoszenia dopłat do składania wniosków. 

A później spadła na 3900

Czy wyjdzie w spoko kasie to bym nie powiedział 

Szczególnie dla tych co brali kredyty 

A co do socjalu to kogo to obchodzi kto dał i kto o tym będzie pamiętał. 

W sprawie węgla już się kłucą, a narazie jest jeszcze zimne lato, a gdzie jeszcze do zimy 

U mnie na małych składach ( świętokrzyskie ) w momencie ogłoszenia tej pomocy nawozowej szło kupic saletre po 3300zl ale wiadomo było tam z 5 palet ze starej ceny. 

Teraz saletra u mnie jest 3890 zł  a była przed podwyżka 3450zł . Saletrzak ok 3300 zł. Lokalne składy  w Skalbmierz, Świętokrzyskie

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, sylwek23111 napisał:

Właśnie jacek się dziwił, dlaczego za zachodzie na średnią pensję można kupić dużo więcej paliwa niż w Polsce, i chodziło o Niemcy...

Nie "się dziwił", tylko stwierdzał fakt.

1 godzinę temu, alfa napisał:

No ile tego będzie średnio do ha przez 18lat? Nie ośmieszaj się.

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, alfa napisał:

Co nakradli to nakradli ale porównaj myśl techniczna jakość maszyn i urządzeń i kiedy powstały najlepsze firmy lata 18.. 

Wyciągnęli kasę a daj spokój to żart , kasa na zakup germańskich maszyn kto zarabia na sprzedaży .

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

, kasa na zakup germańskich maszyn kto zarabia na sprzedaży .

a kto Twoim zdaniem?

3 minuty temu, galan99 napisał:

a to tyż źle? nie trza było???

Opublikowano
6 godzin temu, Marl napisał:

Tak Jacku, mam takie same zdanie. Napisałem wniosek po to aby zrekompensować zwyżkę ceny nawozu. Pamiętam zwyżki cen w grudniu gdzie cena poszła od razu o 50%. Wspominałem też o nieco nieuczciwych dystrybutorach, którzy podnosili cenę towaru który stał już długo na placu lub nie sprzedawali bo wiedzieli że podrożeje. Ale jak ich winić w sumie, jak mamy wolny rynek... Ja też mogłem pszenice w zniwa sprzedać po 850 zł a przetrzymałem do marca bo wziąłem np 1400 zł. Ok, Jacku, mamy wyjaśnione. Poczytajmy, co inni tutaj napiszą :)

Mam pytanie do ciebie i wszystkich tych którzy powielają bzdury, jakoby przetrzymywanie nawozów przez dystrybutorów było porównywalne do magazynowania zboża przez rolników....

Czy rolnik który magazynuje

- zaprzecza posiadaniu towaru w magazynie???

- zasłania się brakiem wiedzy na temat ceny za jaką może odsprzedać swój towar???

- limituje sprzedaż towaru, tak by wywoływać lawinowy popyt???

- nakręca spiralę absurdu cenowego wykorzystując powyższe fakty???

Zastanówcie się z kim handlujecie, bo ten kosmos cenowy jest w znacznej części wywołany przez dystrybutorów i pośredników z którymi budowaliście relacje handlowe przez lata, a teraz oni bez mrugnięcia okiem przeżuwają nas i wypluwają. Najzabawniejsze w tym wszystkim jest to, że oni biorąc w tym czynny udział, po tym jak wykoleją wiele gospodarstw -  sami się pogrążą i popłyną,

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, jacek1296 napisał:

Już ci odpowiadam, sk***ysyny wywindowali ceny nawozów do granic absurdu, a potem dali ochłap na pocieszenie. Propaganda, jak to oni dbają o wieś.

Idź do Tuska to ci da dopłaty do nawozu , prognozowane ceny  na nawozy 5000 zł zero dopłat  pasuje ?

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
Mariusz2903 napisał:

8 godzin temu, jacek1296 napisał:

Już ci odpowiadam, sk***ysyny wywindowali ceny nawozów do granic absurdu, a potem dali ochłap na pocieszenie. Propaganda, jak to oni dbają o wieś.

Idź do Tuska to ci da dopłaty do nawozu , prognozowane ceny  na nawozy 5000 zł zero dopłat  pasuje ?

A Ty idź do Jarka więcej ci obieca niż da

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v