Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

Z tego co wiem to przetwórnia w Tomaszowie L wymuszała na plantatorach stosowanie nawozów bez chlorkowych i mówili że mają zakaz stosowania soli . Ciekawe ile w tym prawdy. Bo w 2012 r Yara kosztowała 2500 zł tona to teraz boję się pomyśleć ile .

Yara mila complex obecnie 4850.

• Confused 1
Opublikowano
14 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Kogo by nie spytać to dopłaty do nawozu na kontach , ciekawe co oponenci Pisu na to ?

Ja nie dostałem. 

8 minut temu, wojak1986 napisał:

U mnie nie ma. Poza tym co za tą dopłatę kupisz?

2 kartony wodki i upić sie tylko z zalu

Opublikowano
jacek1296 napisał:

Już ci odpowiadam, sk***ysyny wywindowali ceny nawozów do granic absurdu, a potem dali ochłap na pocieszenie. Propaganda, jak to oni dbają o wieś.

Mam takie same zdanie, typowy socjalizm, stworzyć problem a później pokazać jak to się go rozwiązało za nasze pieniądze. Dwa razy nas okradli w tym przypadku, ale...ciemny lud wszystko kupi.

• Like 4
  • Thanks 1
Opublikowano
grzeskw75 napisał:

jacek1296 napisał:

Już ci odpowiadam, sk***ysyny wywindowali ceny nawozów do granic absurdu, a potem dali ochłap na pocieszenie. Propaganda, jak to oni dbają o wieś.

Mam takie same zdanie, typowy socjalizm, stworzyć problem a później pokazać jak to się go rozwiązało za nasze pieniądze. Dwa razy nas okradli w tym przypadku, ale...ciemny lud wszystko kupi.

Gadasz tak jakby tylko w Polsce były drogie nawozy. W całej Europie było mega drogo, jakby tak taniej za granicą to wozili by tirami do nas. Narobili kasy to pośrednicy co mieli nawozu na placu i podnosili co tydzień cenę :) Ta pomoc nie jest obowiązkowa, nie narzekać. Dawali pomoc, to korzystać. Nie było przymusu składac wnioski. Już dodrukowali banknotów więc mogą wypłacać :) Dostał ktoś ta pomoc gdy nie miał faktury? Tylko paragon bez NIP lub WZ z dostawy?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, jacek1296 napisał:

Tak, oczywiście, paliwo na zachodzie też drogie. Tylko ile można kupić za nasze a ile za ich średnią pensję.

Ze znajomym niedawno rozmawiałem o tym gdzie jego ojciec tam pracuje a sama też często tam bywa. 

Za dniówkę u nas kupisz coś około 26 litrów paliwa a u germańca za ich dniówkę 60 litrów gdzie paliwo jest prawie złotówkę droższe w przeliczeniu na PLN-y a już o jakości paliwa to już szkoda wspominać. 

Edytowane przez PRIMO
Opublikowano
jacek1296 napisał:

Tak, oczywiście, paliwo na zachodzie też drogie. Tylko ile można kupić za nasze a ile za ich średnią pensję.

Mówimy tu o rolnictwie, czemu porównujesz dniówkę w pracy tam i tu w Polsce? Jak już to porównuj wysokość dopłat do ziemi, cenę rzepaku/pszenicy tam i u nas... itp. Polacy jadą tam do pracy przy warzywach, zarabiają spoko kasę a potem ten towar zalewa Polsce i okazuje się na giełdach rolnych, że tańszy i lepszy jak nasz. Nawóz też drogi, dniówka jak piszesz też droższa jak u nas, itp. Nie jestem zwolennikiem PIS ale skoro dają to brać. Za ten zwrot to ktoś kupi sobie kolejna tonę saletry i żyć będzie.

Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Kogo by nie spytać to dopłaty do nawozu na kontach , ciekawe co oponenci Pisu na to ?

Podnieśli siedymset a dali pińcet 

Opublikowano
13 minut temu, PRIMO napisał:

Ze znajomym niedawno rozmawiałem o tym gdzie jego ojciec tam pracuje a sama też często tam bywa. 

Za dniówkę u nas kupisz coś około 26 litrów paliwa a u germańca za ich dniówkę 60 litrów gdzie paliwo jest prawie złotówkę droższe w przeliczeniu na PLN-y a już o jakości paliwa to już szkoda wspominać. 

Spróbuj pisowca przekonać, mnie nie musisz.

3 minuty temu, Marl napisał:

Mówimy tu o rolnictwie, czemu porównujesz dniówkę w pracy tam i tu w Polsce? Jak już to porównuj wysokość dopłat do ziemi, cenę rzepaku/pszenicy tam i u nas... itp. Polacy jadą tam do pracy przy warzywach, zarabiają spoko kasę a potem ten towar zalewa Polsce i okazuje się na giełdach rolnych, że tańszy i lepszy jak nasz. Nawóz też drogi, dniówka jak piszesz też droższa jak u nas, itp. Nie jestem zwolennikiem PIS ale skoro dają to brać. Za ten zwrot to ktoś kupi sobie kolejna tonę saletry i żyć będzie.

Pierwszy z brzegu w googlach artykuł o wysokości dopłat: Polska 240e, Niemcy 308e. Chcesz się błaźnić dalej? Nic do Ciebie nie mam, ale sprawdź zanim napiszesz.

• Like 5
Opublikowano

Jacku, to że dopłaty mają większe to każdy wie, ja też. Nie dopisałem tego od razu. Dziwi mnie to narzekanie, podnieśli cenę np: saletry amonowej na całym świecie. U nas zrobili wnioski o rekompensaty, kto chciał to złożył. Kto nie miał dokumentów to dokupił saletry nawet po 3300 i teraz mu wyjdzie w spoko kasie. Oczywiście, pomoc do 50 ha jest. Narzekać mogą więc Ci co mają powyzej 50 ha. Ja napisałem o ten zwrot. Kasy jeszcze nie ma. Przyjdzie, kupię następny nawóz. Jakby pomocy nie było, też przeżyje. A wiadomo jestem, że ta pomoc to jest z dodruku pustego pieniądza więc inflacja się nakręca.

Opublikowano
57 minut temu, jacek1296 napisał:

A ciekawe ile średnią pensję można kupić paliwa w indiach, albo w Burkach na Faso?

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, matek89121 napisał:

ooooo to to w punkt , tylko tępy wyznawca PiSu tego nie widzi oglądając wieczorem reżimowe media

Nie chodzi o to czy PiS czy PO po prostu oni wszyscy którzy dojdą do koryta nas doją i próbują zniszczyć. Podejrzewam że stoi za tym konkretny kapitał. A poza tym niby po co Trzaskowski jeździł z Sorozem do Francji na jakieś dziwne narady.  

Jeżeli chodzi o cenę nawozów to całkiem możliwe że będzie azot po 6 tys na wiosnę lub w zimie i tutaj rząd już ma centralnie na nas ........

Edytowane przez Damianek20
Opublikowano
7 minut temu, sylwek23111 napisał:

A ciekawe ile średnią pensję można kupić paliwa w indiach, albo w Burkach na Faso?

Tam mają swoją ropę a u nas jest od Putina tylko tyle że najpierw ja Araby kupili i do nas wyslali .

I tak mimo embarga Europa wspomaga Rosję tylko że przez Arabię to się odbywa

Opublikowano (edytowane)

A czy Indie czy inne Burkina Faso są dla nas konkurencją?

21 minut temu, Marl napisał:

Jacku, to że dopłaty mają większe to każdy wie, ja też. Nie dopisałem tego od razu. Dziwi mnie to narzekanie, podnieśli cenę np: saletry amonowej na całym świecie. U nas zrobili wnioski o rekompensaty, kto chciał to złożył. Kto nie miał dokumentów to dokupił saletry nawet po 3300 i teraz mu wyjdzie w spoko kasie. Oczywiście, pomoc do 50 ha jest. Narzekać mogą więc Ci co mają powyzej 50 ha. Ja napisałem o ten zwrot. Kasy jeszcze nie ma. Przyjdzie, kupię następny nawóz. Jakby pomocy nie było, też przeżyje. A wiadomo jestem, że ta pomoc to jest z dodruku pustego pieniądza więc inflacja się nakręca.

Wiem, że saletra zdrożała wszędzie. Pytanie czy tam też  zakłady nawozowe będące pod zarządem państwa mają takie zyski jak choćby GA. Też złożyłem wniosek, aby odebrać część tego co zajumali. Jak można takie działania popierać?

Edytowane przez jacek1296
Opublikowano

Tak Jacku, mam takie same zdanie. Napisałem wniosek po to aby zrekompensować zwyżkę ceny nawozu. Pamiętam zwyżki cen w grudniu gdzie cena poszła od razu o 50%. Wspominałem też o nieco nieuczciwych dystrybutorach, którzy podnosili cenę towaru który stał już długo na placu lub nie sprzedawali bo wiedzieli że podrożeje. Ale jak ich winić w sumie, jak mamy wolny rynek... Ja też mogłem pszenice w zniwa sprzedać po 850 zł a przetrzymałem do marca bo wziąłem np 1400 zł. Ok, Jacku, mamy wyjaśnione. Poczytajmy, co inni tutaj napiszą :)

Opublikowano
29 minut temu, sylwek23111 napisał:

Odpowiedź typowego pisowca. Czy te kreje są naszymi sąsiadami lub leżą w Europie lub są w UE? Porównuj podobnych a nie skrajne przypadki. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
  • Dodaj nową pozycję...
v