Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

wystarczy się dowiedzieć a nie pisać durnoty na tym forum .

Co do Helmuta to moja sprawa każdy może sobie pracować . Parobkiem jesteś tu w Polsce bo ryjesz za marne grosze .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Jak tylko tona kupiona na 10 po 1700 to 500 tylko. Ale jak 10 ton po 1700 a średnia 1200 to do 10ha ornego 5000.Max zwrotu 5000 do 10 ha ornego. 

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Co do Helmuta to moja sprawa każdy może sobie pracować .

To gdzie się dowiedziałeś??

Każdy może pracować,  masz racje ......masz ponad 8tys  postów  a doświadczenie  jako pracownik nie swojego gospodarstwa , twoja wiarygodnośc jest  równa doświadczeniu  gracza Farming Simulator....

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

Co do Helmuta to moja sprawa każdy może sobie pracować .

Wystarczy umieć czytać ze zrozumieniem i już w kwietniu było wiadomo jakie są zasady tych dopłat i czego się można spodziewać, jedyną niewiadomą było to ile i na jaką kwotę w sumie w kraju zostanie złożone wniosków, a w związku z tym czy zakładany limit wystarczy.

Generalnie mnie głupota innych nie boli i nie mam w zwyczaju zaczepiać ludzi na forum, ale Ty kolego siejesz ferment i wprowadzasz ludzi w błąd, przestań już pisać brednie.

• Like 7
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, galan99 napisał:

Co do Helmuta to moja sprawa każdy może sobie pracować . Parobkiem jesteś tu w Polsce bo ryjesz za marne grosze .

Napisał co wiedział, a że wiedzieał niewiele... Ty podobno maliny i orzechy uprawiasz, ale jak widać po godzinach pracy w Farming Simulator, a na chleb zasuwasz u Helmuta i śmiejesz się u z tych, którzy robią to U SIEBIE. Tej słynnej saletry po 2800 też pewnie nie kupiłeś, tylko pszenica rośnie w ekologii i dlatego chcesz niskiej ceny na płody rolne. Zwyczajnie nie będziesz mógł znieść tego, że sąsiedzi zarabiają na sprzedaży, a twojego pośladu z przytulią nikt nie będzie chciał, marny zawistniku. ;) 

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 2
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, PAN88 napisał:

Narazie to na mocną cenę się nie zapowiada

Ci co wozili w zeszłym roku w żniwa też twierdzili, że później będzie tylko tańsza, a dostali za konsumpcyjną po 800 zł netto. Kiedyś spadnie, a czy to się stanie w najbliższym sezonie? Czas pokaże.

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano
20 minut temu, galan99 napisał:

a kto Ci powiedział że ryje za marne grosze  ??? Ja na swój los nie narzekam . Ty jesteś parobkiem u Helmuta i to jest fakt 

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

I co to ma do rzeczy? Z kosmetyku nie przeżyjesz. Dorobi się kilka osób w kraju i to tyle. A przy przetwórstwie czy to mleczarskim czy innym mamy jedzenia dla całej Polski plus żywimy inne panstwa. 

Tylko, że spalając np 10m^3 gazu(tego nie wiem) można wyprodukować tonę nawozu azotowego i go sprzedać za 4000 tys zł albo wyprodukować 100 litrów perfum i zarobić 100 tys.  zł. Zresztą żywniść i tak jest za tania, bo bardziej opłaca się palić zbożem niż węglem czy olejem opałwym.

Opublikowano

To co pisze galan99 to prawda.

Widać jak pozostali umieją liczyć.co się dziwić skoro połowa nie potrafi wniosku o dopłaty bezpośrednie wypełnić lub o wapnowanie na tym forum...

Opublikowano

Kolejny matematyk, czy to Ty galan xD taki przekład jak podałeś i przyjmując że była to saletra, to dostał byś ok 380zl do hektara, nieuku xD Boże przestańcie się już kompromitować, bo mnie brzuch ze śmiechu boli 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Przemo1986 napisał:

Każdy rozwojowe gospodarstwo u nas na kujawach ma juz kupione npk i azot na przyszły sezon.reszta to mało rolni na etacie lub gosp.które cienko przędzą bo kasy brak ...taka prawda 

Poli 6 4150

Saletra 3350 

Pisałem jak jest u nas na kujawach a nie w całej polsce...

Kto miał kase to kupił ,ten co nie miał to nie kupił i tyle.

Przy tych cenach płodów rozwojowi mają co najmniej 100 koła rezerwy na koncie, bo tanio wyprodukowali i drogo sprzedali...

Edytowane przez Przemo1986
Opublikowano
17 minut temu, jajonasz napisał:

Kolejny matematyk, czy to Ty galan xD taki przekład jak podałeś i przyjmując że była to saletra, to dostał byś ok 380zl do hektara, nieuku xD Boże przestańcie się już kompromitować, bo mnie brzuch ze śmiechu boli 

Jeśli ktoś kupił 1 tonę saletry po 5000 zł w 22 i miał FV z 2021 na saletre za 1000,to na tona wystarczy aby dostać 500 zł x 8 ha =4000

Jeśli ktoś kupił 1 tone saletry po 1700 w 2022 i nie miał FV za 2021 to ta tona wystarczy aby dostać 480 zł x 1 ha...

Głupota nie boli...

2 minuty temu, DANDYS napisał:

ale piszesz to na swoim przykładzie czy tak Ci się zdaję?

Tak na swoim i innych ktorym znajomy dealer sprzedał nawozy.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Przemo1986 napisał:

Głupota nie boli...

To chyba dla Ciebie dobrze, cieszę się, podstawiłeś sobie tak jak Ci pasowało i dalej nie wyszło 500 do hektara z tony na 10ha pola, więc tak jak mówiłem przestań się już kompromitować Ty i Twój ciężko rozumujący kumpel 

• Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, rolniczek098 napisał:

Dobra Panowie nie ma co się kopać z Koniem. A ja chciałem zwyczajnie zapytać o te dopłaty do nawozów czy faktycznie już ktoś dostał czy to tylko plotki ?

W środę przyszło na konto

Opublikowano

Stało się. Zamówiłem nawozy pod kukurydzę. Mocznik po 4404 i po tyle samo MacroSpeed Optima Plus. Zamawiane przez Ampol-Merol. Mogłem wcześniej zamawiać, bo czekać to chyba nie ma najmniejszego sensu. 

Opublikowano
PAN88 napisał:

Dobra Panowie nie ma co się kopać z Koniem. A ja chciałem zwyczajnie zapytać o te dopłaty do nawozów czy faktycznie już ktoś dostał czy to tylko plotki ?

Wystarczy chociaż na waciki? :)

PAN88 napisał:

I jaki region ?

Opublikowano

Info z Ampol Merol kuj-pom : 

- polifoska 6 - 4430 zł/t 

- macrospeed fosfor plus -  4600 zł/t

- superfosfat wapń 25 %, P 19%, si 13%  - 1900 zł/t - kojarzy ktoś, warte uwagi ? 

- superfosfat wzbogacony - 3800 zł/t 

- saletra - brak 

Polecali, że mają w wyprzedaży Zamir (proch +tebu ) 5l - 457 zł podobno do końca roku (ale chyba do października) ma być, któraś substancja wycofana.

Warto kupić na zapas ? Nie koniecznie u nich, bo widzę, że można taniej wyrwać gdzie indziej. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v