Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja się nie śmieję ja tylko powiadam co będzie wprowadzane jakie zakazy z roku na rok tylko ludzie tego nie chcą widzieć bo są ślepi .

Biedny dostanie 1 michę ryżu na dzień i to wystarczy .

niech ci tak będzie za kilka lat sam się przekonasz tak za 8 lat zmienisz zdanie .

Edytowane przez galan99
  • Like 1
Opublikowano
25 minut temu, Tomek90 napisał:

Skoro wydali 200-300 tyś na nawozy to mają proporcjonalnie więcej hektarów dochodu jak ten co ma 10ha i 2 tony kupił - w czym problem?? 

W tym roku każdy dodatkowy hektar może być stratą. Susza, wysokie koszty i inflacja. Dodatkowo teraz Państwo próbuje obniżką cen płodów rolnych zbić na siłę inflację. Jesteśmy w stanie wojny ekonomiczniej proszę o tym pamiętać. Dobre czasy się skończyły i tak szybko nie powrócą. Jak widać rolnicy to jednak debile. 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, Kas_nowa napisał:

W tym sezonie rolnicy mieli kasę i kupili nawet takie drogie nawozy a na przyszły sezon nikogo nie będzie stać. 

no jak nie będzie stać jak już kupują 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Biedny dostanie 1 michę ryżu na dzień i to wystarczy .

Przynajmniej zdrowszy będziesz, z głodu jeszcze nikt się nie zesrał, jeden biznesmen powiedział że za dużo mięcha żresz (właściciel Comarch u niejaki Filipiak, tfu)😜

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Kas_nowa napisał:

W tym roku każdy dodatkowy hektar może być stratą. Susza, wysokie koszty i inflacja. Dodatkowo teraz Państwo próbuje obniżką cen płodów rolnych zbić na siłę inflację. Jesteśmy w stanie wojny ekonomiczniej proszę o tym pamiętać. Dobre czasy się skończyły i tak szybko nie powrócą. Jak widać rolnicy to jednak debile. 

Proszę oddać hektary dla sąsiada i nie być debilem. Sie nie oplaca nie oplaca, a i tak robisz - powiedz w jakim celu?? 

• Like 3
Opublikowano
3 minuty temu, Tomek90 napisał:

Proszę oddać hektary dla sąsiada i nie być debilem. Sie nie oplaca nie oplaca, a i tak robisz - powiedz w jakim celu?? 

Gdzie on napisał że się nie opłaca? Jak widzę chodzi mu że jest coraz mniej opłacalna sytuacja.  Co do oddawania to zobaczysz ile będzie takich w tym sezonie po żniwach. I współczuję tym co rozwinęli gospodarstwa na kredyt...stopy procentowe jeszcze mają iść  w górę 😑

Opublikowano (edytowane)

Jak ktoś rozwinął gospodarstwo na kredyt mądrze to nic mu nie będzie. 

Skoro coraz mniej opłacalna to mówię oddać dla sąsiada, wziąść dopłaty i iść na etat, miejsc pracy nie brakuje dla mężczyzn. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
19 minut temu, GRZES1545 napisał:

Gdzie on napisał że się nie opłaca? Jak widzę chodzi mu że jest coraz mniej opłacalna sytuacja.  Co do oddawania to zobaczysz ile będzie takich w tym sezonie po żniwach. I współczuję tym co rozwinęli gospodarstwa na kredyt...stopy procentowe jeszcze mają iść  w górę 😑

Inflacja 15,6 a stopy ile 6-7, niech bedzie 10, to i tak ten co ma kredyt jest do przodu niz ten co trzyma kase w skarpecie

Opublikowano
Przed chwilą, hubertuss napisał:

O ile ma go czym spłacać bo raty poszybowały w kosmos.

Jak nie brał kredytu na wakacje to spłaci,

W kosmos?

Załużmy 1 000 000 kredytu na 2% , odsetki 20000, dzis niech nawet 100000 ale przy wzroscie cen plodow rolnych raczej nie zaboli, 

Ceny kupna maszyn czy gleby tez gory, cxyli jeden ch..

Opublikowano (edytowane)

Z ekonomii to ty noga jesteś. A masz ten wzrost cen płodów rolnych na papierze zagwarantowany? Za rok za dwa za pięć? Widzisz co się dzieje z cenami zboża i rzepaku? No i na pewno raty nie drożeją tak jak ty liczysz. Tylko o wile bardziej.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
16 minut temu, Marl napisał:

Najtaniej to widziałem w cenie 3350 zl. Swietokrzyskie

Gdzie dokładnie, może kupię parę ton.

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, pawelek98 napisał:

Inflacja 15,6 a stopy ile 6-7, niech bedzie 10, to i tak ten co ma kredyt jest do przodu niz ten co trzyma kase w skarpecie

Kolego, widać że nie masz kredytów... kredyty co były jeszcze na jesieni na 3-4% teraz są w okolicy 10% a za chwilę mają być na 12-13%, a na jesieni może to być j 15-20%.. jestem w temacie bo chyba będę bral 100k gotówkowego na 9,5%stałej (miesiąc temu 8...) żeby spłacić trochę zmiennej, bo coś mi się wydaje że predko nie sprzedam tych płodów bo planowalem pod koniec roku za te pieniądze trochę lepiej posplacac to co mam, no ale coz...

Edytowane przez skywalker89
  • Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, hubertuss napisał:

Z ekonomii to ty noga jesteś. A masz ten wzrost cen płodów rolnych na papierze zagwarantowany? Za rok za dwa za pięć? Widzisz co się dzieje z cenami zboża i rzepaku? No i na pewno raty nie drożeją tak jak ty liczysz. Tylko o wile bardziej.

Raty taz drozeja raz tanieja ,  tak samo ceby zboza, paliwa itd

Noga z ekonomii ze mnie? Jak tak piszesz to nie wiesz na jakich zasadach funkcjonuja kredyty

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Aha teraz już drożeją i tanieją zboża. A wcześniej tylko drożeć miały. Fajnie, że załapałeś. Twoje wyliczenia odsetek to już w ogóle mistrzostwo. Broń się więc dalej. Ale tego co piszesz nie da się mądrze obronić i tego, ze nie masz na ten temat żadnej wiedzy.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
2 minuty temu, skywalker89 napisał:

Kolego, widać że nie masz kredytów... kredyty co były jeszcze na jesieni na 3-4% teraz są w okolicy 10% a za chwilę mają być na 12-13%, a na jesieni może to być j 15-20%.. jestem w temacie bo chyba będę bral 100k gotówkowego na 9,5%stałej (miesiąc temu 8...) żeby spłacić trochę zmiennej, bo coś mi się wydaje że predko nie sprzedam tych płodów bo planowalem pod koniec roku za te pieniądze trochę lepiej posplacac to co mam, no ale coz...

Dopoki oprocentowanie kredytu nie przebije inflacji to kredytobiorca jest do przodu,

Na stalej stopie to bralem jak bylo 2%, przy 9 to glupota, stopy utrzymaja lub podniosa ale za gora dwa lata beda obnizac bo gospodarke zajada

Opublikowano
5 minut temu, skywalker89 napisał:

On nie ma o tym pojęcia kłóci się, że wie choć widać, ze bzdury wypisuje.

Opublikowano
2 minuty temu, hubertuss napisał:

Aha teraz już drożeją i tanieją zboża. A wcześniej tylko drożeć miały. Fajnie, że załapałeś. Twoje wyliczenia odsetek to już w ogóle mistrzostwo. Broń się więc dalej. Ale tego co piszesz nie da się mądrze obronić i tego, ze nie masz na ten temat żadnej wiedzy.

To k.... wylicz mi odsetki od 1 000 000 na 10% w skali roku

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v