Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, kulczer napisał:

A teraz uwaga! Dopłaty do nawozów to 3 900 000 000 zł podzielic przez 1 300 000 wniosków o dopłaty bezpośrednie wychodzi po 3000 zł na rolnika. A 3 900 000 000 zł podzielić przez 18 418 000 ha gruntów rolnych wychodzi 211 zł za hektar. Powyższych wyliczeń oczywiście nie łączymy! A wy tu piszecie o jakiś 500 zł do ha ornego i 250 zł do ha łąki? I 1500 zł do toby nawozu. I tyle dostaniecie? Ludzie opamiętajcie się!. Ja złożyłem wniosek mam fakturę bieżącą za saletrę i sprzed roku jak sobie Kowalczyk życzy jak tylko przyjdzie decyzja pokaże wam te swoje tysiąc. Bo głupot to tu będzie co niemiara i chwalenia się pod kościołem jak to się dostało 15 tysięcy dopłaty do nawozu i pszenica sypneła 10 ton!!!

To samo pisałem, ale co tam byli tu tacy co stwierdzili że  kupując teraz nawóz pod dopłaty to wyjdzie im saletra w cenie 1200zł jak dostaną zwrot😎

Inflacja sobie a ludzie zakupy robią na 2 lata bo oglosoli doplaty🙆‍♂️

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Dokładnie tak wszystko się zgadza, nie wiadomo jaki będzie finał dopłat z nawozami, ta sprawa jest skomplikowana i ciężko ocenić czy starczy kasy na limit 500 zl do hektara czy nie, bo teoretycznie wiemy ile jest uprawianych hektarów w Polsce, ale nie wiemy też ile hekatrów jest wyłączonych z dopłat w ramach programów rolnosrodowiskowych i upraw ekologicznych, dopłaty do nawozów są do 50 hekatrów, a więc większe gospodarstwa dostaną tylko zwrot do tej liczby, a pozostałe powierzchnie nie będą liczone. 

Kupiony salmag za 3150 zł. 

Opublikowano
26 minut temu, Agrest napisał:

Ja mogę na swoim przykładzie powiedzieć że 4 małe gospodarstwa ze statystyki zdejmuję

Ja aż 11 gospodarstw hehe takie to rolniki na wsiach

Opublikowano
24 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

Olej go bo on za***rdala knurem i wypierdzianym fyndem i musi rozładować flustracje na forum... 😁

Przykry gość co wszystko osra co zobaczy i tyle. 🤔

Jak ja bym chciał to na forum napisał bym takie rzeczy o tobie,że podążył byś śladem Pafnucego więc stul się człowieku bo ci takiego wstydu narobie że szok. Jeszcze pare fotek wrzuce. Niektórzy będą ze śmiechu padać na twarz więc wiesz 😉 

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano

W piątek było ogłoszone że spośród 1,2 mln "rolników" beneficjentów dopłat do nawozów złożyło wnioski coś ponad 90 tys osób co daje 7,5% osób tym, którym przysługuje ten cały zwrot czyli wielkie g... Sam złożyłem w tyg i była spora kolejka ale mimo wszystko to max 35 % daje że złoży bo jedno to ryczałtowcy, którzy jak jak ja nie biorący żadnych paragow bądź faktur, drugie to część osób co ograniczyła lub poprostu nie kupiła nawozów i tyle. Łatwo policzyć na oziminy dać standardowo nawozy tzn azot i npk to różnica ok 1500 zł łącznie liczyć wszystko, a oni dają 500 zł/ha przecież to jakaś kpina, a co mają mówić obszarniki gdzie nawozy kosztują ich setki tysięcy złotych w sezonie.

Opublikowano
17 minut temu, pablo6234 napisał:

Podbijam. Około 20. Tylko nie wiem czy takich poniżej 1ha można nazwać rolnikiem, ale raczej nikt kto nie uprawia ziemi nie jest rolnikiem.

• Like 1
Opublikowano
32 minuty temu, pablo6234 napisał:

Takich gospodarstw w okolicy jest sporo , a jeszcze Ci co kupili nawóz zimą i jesienią a nie brali faktur

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Krzysztof81 napisał:

Jak ja bym chciał to na forum napisał bym takie rzeczy o tobie,że podążył byś śladem Pafnucego więc stul się człowieku bo ci takiego wstydu narobie że szok. Jeszcze pare fotek wrzuce. Niektórzy będą ze śmiechu padać na twarz więc wiesz 😉 

Kura.... No dawaj co się czaisz... 🤔

Podpowiem ci jak zrobić dobre foty.... Wyjdź na podwórko i masz doskonały materiał bity deską.... 😁😁😁😁😁😁😁

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, proxy8441 napisał:

a czy we wniosku wpisujemy pomoc de minimis za poprzedni okres 3 lat które sie dostało? bo jest tam taka rubryka...

Przecież jest tam o pomocy publicznej a nie de minimis. To dwie różne pomoce.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 22.04.2022 o 23:21, Desperado napisał:

No co za ciemny naród.

Dnia 22.04.2022 o 23:27, Desperado napisał:

Taaaa, co za ciemny naród. Liczyć to droga przez mękę.

Dnia 22.04.2022 o 23:27, Desperado napisał:

Taaaa, co za ciemny naród. Liczyć to droga przez mękę.

Dnia 22.04.2022 o 23:23, Desperado napisał:

To co mu pier**lisz o 2800 za tonę, góra 1500.

Mamy już następny poniedziałek i szanowny pan mądry miał się dowiedzieć i wyjaśnić kto jest tym ciemnym narodem i kto wprowadzał w błąd i pisał głupoty ? 🤔

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano

@Agrest dzięki

tak jak juz tu chyba pisałem rozmawiałem w okresie pierwszych dawek z znajomym co ma z 10ha ornego i obsiane to ma jęczmieniem ozimym i mówił że nie kupił nic i nie ma zamiaru, nic nie da co urośnie to urośnie a robi na etacie prócz tego...

Opublikowano
5 minut temu, Andpol napisał:

Dzwoniłem dziś do agencji upewnić się do kiedy wnioski składać a tam nic nie wiedzą o przedłużeniu?

Bo nie ma chyba jeszcze rozporządzenia w tej sprawie.. ale wniosek zapowiedział sam minister Kowalczyk.. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v