Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
46 minut temu, wojak1986 napisał:

Też znam tą śpiewkę że nic się nie opłaca a żeby dorwać kawałek ziemii to dzieci cukierki dostawały a dziadków do kościoła wozili. Dużo więcej aż sami nie wiedzą gdzie mają glebę

😆 Ja za nikim nie biegałem. Ale pierwsze 2,5ha kupione w sąsiedniej wsi, sam właściciel obsrał mnie jak tylko się dało, że jeździłem, prosiłem, gorzałę przywoziłem żeby sprzedał jak chłopy zaczęli go jechać, że obcemu sprzedał. Potem jeszcze trzech kolejnych sąsiadów przychodzili żeby kupować, 7ha w kawałku się zebrało... Więc nie wierz w każdą bujdę bo najwięcej pier**lą tacy co ani za dziadka, ani za ojca ara nie dokupili. 2 lata temu ten sam chłop przyszedł z ofertą 0,7ha przez miedzę w innym miejscu i u mnie psioczył na chłopów ze swojej wsi, że nie sprzeda. 

Teraz mam chrapkę na 3ha w centrum wioski przy drodze, wszystkie media wzdłuż działki, teren równy, kiedy by na działki mieszczuchom sprzedawał. Gość drobny pijaczek, nie lubi mnie za bardzo, trzeba by trochę przepłacić, ale na razie jestem goły... 

15 minut temu, damian12345 napisał:

orientuje się ktoś w tej kwestii?

Przecież kizeryt to nie wapno. 

Opublikowano

W tym roku takie tysiąc złotych za dzierżawę to co innego niż kilka lat temu. Wartość nabywcza 1000 zł teraz jest dużo mniejsza, nominalnie to samo a nabywczo różnica kolosalna. 

Opublikowano
16 godzin temu, witejus napisał:

PO CO ?jeśli nie jest na vacie,NIE MA obowiązku brania faktur ,jeśli już to zachęcają do brania paragonu.

chociażby do wytworzenia zdrowej konkurencji w handlu nawozami  , jak wyda fakture czy paragon to gosciu musi odprowadzić podatek dochodowy jesli bedzie miał np .  własnie przez te nie branie faktur rząd wprowadził prawo ze fakture wydaje się przy sprzedaży a nie po czasie i zamiana paragonu na faktury . 

• Like 1
Opublikowano

był nie daleko taki GS co w papierach miał po sufit nawozów a w rzeczywistości wiatr tam hulal 🤣

Opublikowano (edytowane)

Wiejtus mało kto bierze paragony , więc jak się płaci gotówką to czesto sprzedawca w ogóle paragonu nie nabija i teraz sprzedaje nawóz importowany który zakupił bez vat np . na węgrzech więc dalej nie ma podstaw do zapłaty tego vat czy podatku np dochodowego bo ukrywa przychód . niedosc że nie odprowadzi vat za który i tak zapłaciłeś to jeszcze podatek dochodowy z działalnosci bedzie mniał niższy , ja mam zasade albo kupuje na fakture czy paragon albo podatek vat dzielimy na pół ze sprzedającym .            Sprzedając np . tira saletry bez vat po 1 tys za tone bo tyle była saletra  kiedyś to było 2 tys podatku vat za tira 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał:

ja mam zasade albo kupuje na fakture czy paragon albo podatek vat dzielimy na pół ze sprzedającym . 

czyli też okradasz?

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, jarecki napisał:

Wiejtus mało kto bierze paragony , więc jak się płaci gotówką to czesto sprzedawca w ogóle paragonu nie nabija i teraz sprzedaje nawóz importowany który zakupił bez vat np . na węgrzech więc dalej nie ma podstaw do zapłaty tego vat czy podatku np dochodowego bo ukrywa przychód . niedosc że nie odprowadzi vat za który i tak zapłaciłeś to jeszcze podatek dochodowy z działalnosci bedzie mniał niższy , ja mam zasade albo kupuje na fakture czy paragon albo podatek vat dzielimy na pół ze sprzedającym .            Sprzedając np . tira saletry bez vat po 1 tys za tone bo tyle była saletra  kiedyś to było 2 tys podatku vat za tira 

No tak ,ja o zupie ten o d*pie.Tłumaczysz mi jak działa szara strefa?🤣

Edytowane przez witejus
Opublikowano
6 minut temu, jarecki napisał:

Pafnucy . Tak , tylko ja mam tego swiadomosc przy stawce 23 % to jest ładna kwota .

czyli popełniasz przestępstwo z premedytacją.... 🙆‍♂️

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik1973 napisał:

Saletrzak zznalazłem po 3550 kupiłem worek dla ziemniaków

złóż o zwrot. będzie połowę taniej.

Opublikowano
Przed chwilą, Rolnik1973 napisał:

Głupi, za parę groszy stać w kolejce

Ropy spale, pół dnia strace będę na minus po zwrocie

kolejek nie ma. stówka by została.

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Saletrzak zznalazłem po 3550 kupiłem worek dla ziemniaków

I będziesz to potem żarł.. 🤮

1 godzinę temu, jarecki napisał:

Człowieku co za głupot tu opowiadasz i jaka stawka 23%na nawozy?.... Toć to są bzdury... jak płacisz vat jak go nie ma czlowieczku?.... Co stek bzdur. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v