Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja rozumiem ekologia ograniczenie środków ,nie stosowanie nawozów ale odchwaszczanie  chemiczne powinno być obowiązkiem. Ludzie powinni się sprzeciwić rozsiewaniu chwastów z takich ekologicznych upraw. U mnie gość w pszenicy miał bodatki że nie było widać praktycznie co tam rośnie to we wrześniu po wcześniejszym oprysku glifosatem dopiero wjechał , bo wcześniejsze próby skonczyły się na zapchaniu komabjnu. Na mojej  działce   obok  w fasoli to ręcznym opryskiwaczem musiałęm cały sezon gniazda bodaków dopalać .

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Krzysztof81 napisał:

Kiedyś miałem 0.5 ha gorczycy w eko i wyszła całkiem całkiem. Wszystko zależy od roku. Obszarnik zza miedzy miał 180 ha soczewicy to zebrał pare ha na nasiona a reszta poszła po talerzówke. Większość ekologów obszarników tak działa- posieje aby posiać nawet 50% zalecanej obsady, zbierze coś albo nie zbiera wcale, tylko dopłaty.

Albo RSM dolewany do gnojowicy. Najlepiej to mają ci co nie informowali życzliwych sąsiadów że są na ekologii, nie robią ścieżek, sypną saletre na wilgotną ziemie, NPK tak samo. Jak nie złapią cie na gorącym uczynku to nie do wykrycia, nie stosować tylko mocznika bo badania wykażą- tak twierdzi kolega co pracuje w ahencji. Czy to prawda nie wiem, nie sprawdzałem.

W 2014 posiałem 3,5 ha gorczycy i zostawiłem, bo w planach nie było zbierać. Przedplon łąka,glifosat, talerzówka, siew. Zero chwasta, piękna urósła aż żal było to niszczyć we wrześniu.  Później miałem w 2019 i 20, nawożenie, dwa razy robak, chwasty.  to się przejechałem dwa razy i nie chce weiecej widzieć tej rośliny. Znajomy ekolog mi mówił że w zeszłym roku posiał na próbę kilka hektarów i pod dwie tony zebrał...nie do końca chce mi się w to wierzyć ale może...

W ekologi oszukać nawożenie nie jest trudno ale ŚOR  już gorzej. Podobno któryś z chwastoxów jest nie wykrywalny. Z kolei glifostat w gryce potrafi wykazać nawet jak rok wcześniej był stosowany na ściernisko czy nieużytek...w Austrii mają dodatkowe dopłaty gdy nie stosujesz fungicydów. U nas podobno trz ma to wejść w nowym prow

Opublikowano
4 godziny temu, Agrest napisał:

A po co czekasz?

Jest jedna zależność gdyby miały być dopłaty do nawozów- obszarowy złożony wcześniej.

A zwrot za mat. siewny do kiedy składać i gdzie? Bo dawno juz nie skladalem a zawsze cos tam zwrócą... cos mi sie kojarzy ze  w agencja rynku rolnego  czy moze airmr?

Opublikowano
2 godziny temu, Taurus83 napisał:

W 2014 posiałem 3,5 ha gorczycy i zostawiłem, bo w planach nie było zbierać. Przedplon łąka,glifosat, talerzówka, siew. Zero chwasta, piękna urósła aż żal było to niszczyć we wrześniu.  Później miałem w 2019 i 20, nawożenie, dwa razy robak, chwasty.  to się przejechałem dwa razy i nie chce weiecej widzieć tej rośliny. Znajomy ekolog mi mówił że w zeszłym roku posiał na próbę kilka hektarów i pod dwie tony zebrał...nie do końca chce mi się w to wierzyć ale może...

W ekologi oszukać nawożenie nie jest trudno ale ŚOR  już gorzej. Podobno któryś z chwastoxów jest nie wykrywalny. Z kolei glifostat w gryce potrafi wykazać nawet jak rok wcześniej był stosowany na ściernisko czy nieużytek...w Austrii mają dodatkowe dopłaty gdy nie stosujesz fungicydów. U nas podobno trz ma to wejść w nowym prow

hmm a jak glifo moze byc wykrywane, skoro to dziala tylko nalistnie , i rosliny, ktore dopiero wschodza go nie pobieraja?

• Like 1
Opublikowano

Używa się okrągłego określenia "ograniczone działanie odglebowe" tzn. że nie zniszczysz odglebowo, ale jakieś pozostałości są. Były na ten temat badania we Francji gdzie M przegrało procesy sądowe.

Opublikowano

w glebie moze i sa, ale nie na roslinach, ktore wzeszly po pryskaniu. 

Btw okres rozkladu sglifoatu wynosi srednio ok 30-40 dni   a zaleznie od temperatury i warunkow od 2 do 200 dni), wiec jakie 2 lata?

Opublikowano

No właśnie nie jest to prawda. Oni tak podawali ale okazało się to nie prawdziwe. Poszukaj w internecie na pewno znajdziesz info. Przegrywali procesy gdzie to udowodniono. Nawet był film "świat według monsanto"

Opublikowano

Jak przypali to minimalnie ,duże gospodarstwa sypią jak im pasuje , a nie jak pogoda pasuje, ale jestem zwolennikiem na suche bo sie wyrabiam , wole w nocy na zaczynającą rose niż rano , bo rano wszysko aż kipi, jak jest wilgoć

Opublikowano
3 godziny temu, Michal014d napisał:

A zwrot za mat. siewny do kiedy składać i gdzie? Bo dawno juz nie skladalem a zawsze cos tam zwrócą... cos mi sie kojarzy ze  w agencja rynku rolnego  czy moze airmr?

Też w ARiMR,  nabór ogłaszają, pewnie jest info na stronie. Ubiegły rok chyba był to 15 maj, ale nie pamiętam 

Opublikowano
4 godziny temu, ahten napisał:

hmm a jak glifo moze byc wykrywane, skoro to dziala tylko nalistnie , i rosliny, ktore dopiero wschodza go nie pobieraja?

Poczytaj sobie w necie. Rolnik co stosował glifosat co roku to znaleźli go w jego moczu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v