Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Te ceny to może przy ilościach całosamochodowych.

Nie na składzie rsm lejesz jak chcesz w zbiorniki a nawet prosto w opryskiwacz

Opublikowano
Tigon napisał:

37 minut temu, Desperado napisał:

Aha, czyli jak jest z pięć osób, to trzeba mieć i wydać 30 tyś/mies? wylicz mi z łaski swojej na co wydajesz te 6 tys/ osob

Skoro mieszkacie w pięciu dorosłych w jednym domu xD, liczcie sobie ja+ żona a nie mnożycie to przez dzieci, dziadków i nie wiadomo co, to macie 12k miesięcznie z tego na życie, dzieci, samochód, budowa domu, rachunki itd

8 minut temu, DamianRolnikSkup napisał:

Chłopak codzień je krewatki, kawior na obiad popija chardonnay na siesty, wieczór Buteleczke Chivasa na ganku to nie dziwne, że 6 koła na miesiąc mu idzie

RSM 32 3200 Dobre Miasto,

Ja w tym roku popuszczam trochę facelia bez nawózu leci, do tego pszczelarz stawia pasieki miodu będę miał to jakoś przeżyje

Nie chodzi o samo żarcie, życie tyle kosztuje dom, samochód rachunki i u każdego tyle średnio się naskłada

25 minut temu, Karol6130 napisał:

Ale nawozu nie kupuje to i przeżyje 😂

Właśnie jadę uprawić pod owies, dzierżawa, klasa ziemi wpół do szóstej 

Nawóz mam kupiony ale jeżeli miałbym gospodarzy żeby tylko było mnie stać na nawozy i paliwo to bym sobie poszukał innego zajęcia 

z zarobkami się z Tobą zgadzam, taka rodzina 2 plus 2 żeby żyć na poziomie te 12 tys na miesiąc trzeba miec. jedzenie, ubrania, na paliwo do auta, opłaty, ogrzać dom, na wczasy, wypad do restauracji, coś się w domu zepsuje, porządne auto też się przyda, to wszystko kosztuje plus jakieś hobby też trzeba mieć 😁 za mniejsze kwoty też się przeżyje, ale już sobie na byle co pozwolić nie można, np o budowie domu czy porzadnym remoncie trzeba zapomnieć prawie, tu już wtedy trzeba żyć w wynajmowym i bulic komuś czynsz

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, dejmian90 napisał:

Dużo doszło?

75 ary 

2 godziny temu, Tigon napisał:

Nawóz mam kupiony ale jeżeli miałbym gospodarzy żeby tylko było mnie stać na nawozy i paliwo to bym sobie poszukał innego zajęcia 

No ja też mam nawozu

Niech mi zostanie tona i słoma to już się opłacało 

Opublikowano
7 godzin temu, Bugii napisał:

Na wczasy w marcu do jakis cieplych krajow to ja zamierzam jechac na jakis miesiac jak w lutym krowy zlikwiduje. A ci z korporacji to jak kupia jedzenie, zaplaca za gaz i rate kredytu to na wczasy nie starczy

Brat za tamten miesiąc 180 godzin i wypłata+jakaś premia i 5600 ma a zbiera tylko śmieci.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Tigon napisał:

Dzięki, fajnie jakbyś zacytował post gdzie się chwale? 😎

Akurat mam na myśli również to, może inaczej jeżeli nie wychodzisz na plusie 6tys miesiecznie z gospodarstwa na jedna dorosła osobę w niej pracująca to coś jest nie tak. 

Ile jest takich gospodarstw w Polsce co tak wychodzą 6 tyś na osobę na + . jedną i 2 osobowe . 5 osobowe to by musieli mieć 30 tyś na + w miesiącu mało realne .

Gospodarstwa 1000 hektarowe .

Polska tyle potrzebuje kasy na utrzymanie Ukraińców wiec nawozy i paliwa będą kosztować w h*j .

Polska apeluje o szersze wsparcie do Unii na pomoc dla uchodźców

Do Brukseli nie trafiły jeszcze oficjalnie polskie prośby o rozszerzenie pomocy dla uchodźców z Ukrainy

Na razie, jak dowiaduje się Business Insider, rząd planuje wydać nawet 10 mld zł na działania pomocowe i administracyjne

Nie wiadomo, ile trzeba będzie wydać na naukę ukraińskich dzieci w szkołach czy na dodatkowe wydatki na ochronę zdrowia

Unijna pomoc stanowi na razie kroplę w morzu potrzeb

Szacunkowa kwota 2,2 mld zł dotyczy wydatków, które Polska poniesie przez 12 miesięcy od wybuchu wojny na bieżącą pomoc uchodźcom czy też na niezbędne działania administracyjne. 2,2 mld euro to dużo ponad 10 mld zł.

Jak jednak zaznacza Centrum Informacyjne Rządu, kwota ta nie zawiera wydatków na edukację oraz na ochronę zdrowia. Łączne wydatki polskiego rządu będą przez najbliższy czas z pewnością zdecydowanie wyższe, choć trudno je na razie dokładnie oszacować.

Edytowane przez galan99
  • Like 1
Opublikowano

Co jeden to mądrzejszy , w du..ch sie przewraca , nie wiedzą co to bieda, jak ktoś przepierdala 6 tysi na miesiąc nawet na 3 osoby to sie nie dorobi nigdy, czy wy wszystko kupujecie gotowe

Opublikowano (edytowane)

to chyba większość tutaj ludzie mieszka w szopie i jeździ rowerem xD. Pododawaj sobie wszystkie opłaty, koszty, teraz wejdziesz to byle jakiego sklepu i już praktycznie stówki nie ma. 

Edytowane przez Tigon
  • Haha 1
Opublikowano
41 minut temu, miwigos napisał:

czy wy wszystko kupujecie gotowe

a Ty wolisz półprodukty?

Opublikowano
4 minuty temu, Tigon napisał:

to chyba większość tutaj ludzie mieszka w szopie i jeździ rowerem xD. Pododawaj sobie wszystkie opląty, koszty, teraz wejdziesz to byle jakiego sklepu i już praktycznie stówki nie ma. 

Ale to chyba wszędzie tak jest, nie tylko na wsi🤔😉

Chociaż w mieście to może i inflacji to nie ma, tam nie ma dopłat 😉

Opublikowano
DANDYS napisał:

wapnowac ,siać poplony obornik i nie będzie trzeba tyle nawozów..

jak ktos nie ma obornika to wystarczy siac dobre poplony i wapnować tez powinno być ok. W tym roku po żniwach pod wiosenne zasiewy zasieje jakis poplon. Po rzepakach pod pszenice 0 NPK. jedynie wapno. Pod rzepak coś tam się sypnie ale tak z pewną dozą nieśmiałości.

Opublikowano (edytowane)

Na poplonach bez NPK daleko zajedziesz, podaj taki cenny polon

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
DANDYS napisał:

wapnowac ,siać poplony obornik i nie będzie trzeba tyle nawozów..

robię to wszystko co piszesz a i tak bez sztucznych nawozów nie chce mi rosnąć

sylwek23111 napisał:

100 lat temu nie było nawozów, a jakoś się zbierało po te 7t pszenicy z hektara

spróbuj przez kilka lat bez nawozów i zobaczysz czy będziesz mial te 7 t. wystarczy cofnąć się kilka kilkanascie lat wstecz i wywnioskujesz że ludzie tyle nawozów nie sieli a zbierali tyle co teraz albo i więcej, szczególnie widać to w rzepaku opryskali od chwasta jakis tebukonazol coś od robaka i t bylo a teraz cuda na kiju a poprawy nie widać. aż jakos nieswojo mi się sialo dzisial saletrosan na łaki wsypie biga i jezdze i jeżdżę żeby te 100 kg wysiac

Opublikowano
11 minut temu, robi57362 napisał:

a i tak bez sztucznych nawozów nie chce mi rosnąć

i rosnąć NIE będzie,dzisiejsze odmiany zbóż i reszty roślin były hodowane pod kątem intensywnego nawożenia.

2 godziny temu, sylwek23111 napisał:

100 lat temu nie było nawozów, a jakoś się zbierało po te 7t pszenicy z hektara

Gratuluję pięknego wieku,nawet ja nie pamiętam ile się zbierało z ha pszenicy sto lat temu😂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v