Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

To nic nie pamiętasz bo rolnikom kartki się nie należały

Jak to się nie należały? były na wszystko, alkohol, papierosy, buty, mięso, słodycze i uj wie co jeszcze.

Opublikowano

Zgadza się ojciec co roku jechał c-360, 50 km po nawóz azotowy ,dwie przyczepy, wuj pracował w GS w średnim miasteczku, po znajomości załatwił, w latach 60 końmi , wozem 60 km do Bydgoszczy po węgiel

Opublikowano
7 minut temu, krilan06 napisał:

Też tak zaczynam myśleć. Już chyba Edi farmer nagrał filmik coś w ten deseń- kredytów full, koszty uprawy mega wysokie, pogoda płata figle i pytanie kiedy człowiek zacznie żyć?

Na roli? nigdy, zacznie żyć jak umrze.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

To było ilościowo podzielone, ale coś mięsa samego też było, a raczej jakiś ochłap, nie było bodajże drobiu dla rolników i pracowników PGRów.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
Tigon napisał:

ja mam dobre ziemie 1-3 klasa, nie wyobrażam sobie jak ludzie mogą uprawiać 5-6 klasy i na tym wychodzić cokolwiek na plus.

a ja nie wyobrażam sobie jak mozna nie wychodzić mając 1-3kl

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, krzysztofz14 napisał:

Za komuny to sie jechało przyczepą i ładowani luzem np fosforan czy sól.

Ojciec z dziadkiem sól potasowa z woza łopatami rozrzucali 

Coś słyszałem że nawozu podobno drastycznie spadły (cena). Prawda to? 

Opublikowano
8 godzin temu, cinek1808 napisał:

Ja jedynie kojarzę komunię . Zabrałem kasę a do dziś jej nie mam.  Nie polecam komunii 

Odbierzesz jak twoje dziecko będzie miało komunię 🤣

• Haha 1
Opublikowano
29 minut temu, superfarmer02 napisał:

A później pojechałem na skład i przeżyłem szok bo nie było tak jak we śnie.

Opublikowano
7 godzin temu, tommy66692 napisał:

Rolnik nieprofesjonalny lepiej zbiera na 5 klasie piachu niż u nas ma 3 klasie gliny

Youtuberom to i na kamieniu bez deszczu się więcej urodzi niż zwykłemu rolnikowi, przecież reklama odmiany środka musi być skuteczna a nie logiczna.

• Thanks 1
Opublikowano
8 godzin temu, tommy66692 napisał:

A uj tam z tymi nawozami, może najwyższa pora zacząć żyć? 

ej,ej,ej. tak nie można. nie będziesz się rozwijać to będziesz się cofać. 🤣

banki i korporacje co ze sobą mają zrobić. tam ludzie czekają na wczasy i premie a tu się coś życia zachciało?🤣

gdzie poglądy że rolnik z dumą ma żywić i bronić i za wszelką cenę tak do śmierci gonić 🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, superfarmer02 napisał:

Z opowieści słyszałem, że dawniej to był obowiązek 100 kg soli do zakupu nawozu

Opublikowano
42 minuty temu, HF86 napisał:

banki i korporacje co ze sobą mają zrobić. tam ludzie czekają na wczasy i premie a tu się coś życia zachciało?🤣

gdzie poglądy że rolnik z dumą ma żywić i bronić i za wszelką cenę tak do śmierci gonić 🤔

Koniec tych poglądów 

Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał:

Mój ulubiony tekst, kto się nie rozwija ten się cofa. Słyszany najczesciej od takich co powierzchnia gruntów dzierżawionych to 70-80% gospodarstwa. Oczywiście wydzieranych w cenach rynkowych w okolicy 2-3tys. Moim zdaniem ten rozwój trzeba wyważyc, zyby był czas i środki dla rodziny, na wakacje itd. Bo co niektórzy tak się zapędzili, że żyją żeby pracować, a nie odwrotnie. Na początku wojny zaczęło docierać do ludzi że żywność to jednak produkt strategiczny, ale już pomału  chyba to mija. A rolnik to ma być dobroczyńca narodu i za wszelką cenę produkować żywność dla narodu, a w razie "w" to zostać i bronić ojczyzny jak reszta będzie emigrować. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

1 godzinę temu, HF86 napisał:

Na wczasy w marcu do jakis cieplych krajow to ja zamierzam jechac na jakis miesiac jak w lutym krowy zlikwiduje. A ci z korporacji to jak kupia jedzenie, zaplaca za gaz i rate kredytu to na wczasy nie starczy

Edytowane przez Bugii
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Bugii napisał:

Na wczasy w marcu do jakis cieplych krajow to ja zamierzam jechac na jakis miesiac jak w lutym krowy zlikwiduje. A ci z korporacji to jak kupia jedzenie, zaplaca za gaz i rate kredytu to na wczasy nie starczy

Nie bądź taki pewien. Sporo osób na rękę bierze więcej niż nie jeden z 50ha, a nawet zaryzykowałbym że więcej. Nawet nie jakieś nie wiadomo jakie stanowiska, przedstawiciele handlowi, również z naszej branży często miesiecznie wyciągają na czysto pieciocyfrowe sumki. Oczywiście koszty o których mówisz też drastycznie wzrosły. 

Edytowane przez driver24
Opublikowano
46 minut temu, driver24 napisał:

Nie bądź taki pewien. Sporo osób na rękę bierze więcej niż nie jeden z 50ha, a nawet zaryzykowałbym że więcej. Nawet nie jakieś nie wiadomo jakie stanowiska, przedstawiciele handlowi, również z naszej branży często miesiecznie wyciągają na czysto pieciocyfrowe sumki. Oczywiście koszty o których mówisz też drastycznie wzrosły. 

Skoro mówisz o jakości życia, to taki co na czysto bierze 10 albo lepiej to pewnie oaza spokoju. Może w państwowej spółce to sobie bąki zbijają ale nie w korporacji czy innym wytworze nastawionym na zysk w tych czasach...

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v