Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, monstercase457 napisał:

myśle że bardzo ryzykowne saletra gdy będzie się rozpuszczać z topniejącym śniegiem może spalić pszenicę. przed opadami jak najbardziej ale na śnieg ja bym nie ryzykował.

Nie przypali. Nie wiem ile śniegu jest ale np opad deszczu 1 mm to 10 tyś litrów wody na hektar. Wiadomo 1 mm śniegu to mniej niż 1 mm deszczu ale nawet. Tej saletry niech będzie 300 kg to jakie to stężenie? Promile jakieś. 

Saletra przypali jak sieje na mokre rośliny bez opadu.

O ile nie wieje za mocno to ja bym się nie zastanawiał tylko siał.

Opublikowano
1 godzinę temu, PAN88 napisał:

Od razu na początku tej rzekomej wojny tłumaczyłem że coś tu śmierdzi

Wytłumacz mi zwrot 'RZEKOMEJ" to mi się nie podoba .Ale zgodze się z tym że na wojnie komuś z  poza rosji zależy aby to ciągnąć i chyba to amerykanie bo mając potencjał ręcznych wyrzutni przeciwlotniczych kierowanych  brak ich dostaw na ukrainę o czymś świadczy . Europa przestaje być gospodarczym konkurentem bo ma problemy energetyczne więc już tylko Chiny na drodze .Już tam zacierają ręce dla wzrostu rozwoju gospodarczego w USA więc ni ma co udawać że nie korzystają na wojnie i nie ciągną tego celowo

Opublikowano
12 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Zanim to nastąpi ilu ludzi z kasy wydoją?

Jak Ci się opłaca to płać i po 10tys, wpis twój z pewnością utwierdzi prezesików że obecny kierunek cen jest właściwy bo i tak  kupisz 👍

Przy jakiej kwocie za nawozy obudzisz się że robisz na cwaniaków?

A twój wpis coś zmieni, nie pajacuj i kup u niemca jak taniej

Opublikowano
RU68 napisał:

1 godzinę temu, PAN88 napisał:

Od razu na początku tej rzekomej wojny tłumaczyłem że coś tu śmierdzi

Wytłumacz mi zwrot 'RZEKOMEJ" to mi się nie podoba .Ale zgodze się z tym że na wojnie komuś z  poza rosji zależy aby to ciągnąć i chyba to amerykanie bo mając potencjał ręcznych wyrzutni przeciwlotniczych kierowanych  brak ich dostaw na ukrainę o czymś świadczy . Europa przestaje być gospodarczym konkurentem bo ma problemy energetyczne więc już tylko Chiny na drodze .Już tam zacierają ręce dla wzrostu rozwoju gospodarczego w USA więc ni ma co udawać że nie korzystają na wojnie i nie ciągną tego celowo

Na wojnie zawsze ktoś korzysta, a ktoś traci. Kto wejdzie najpóźniej zazwyczaj traci najmniej a zyskuje dużo jeżeli opowie się po odpowiedniej stronie, analogicznie kto wchodzi na początku mamusi mieć duże straty nawet jak będzie w obozie wygranych - przykład Polska i USA 1939-1945.

Opublikowano
14 minut temu, RU68 napisał:

najwiecej straci rosja i Ukraina , pomijając już eksport gazu i ropy to bardzo wielu zdolnych rosjan wyjechało ostatnio z kraju a oni i tak mieli problemy z technologiami nowoczesnymi nawet przemysł wydobycia gazu i ropy jest u nich oparty na techonologiach zagranicznych .

Opublikowano

Najwięcej straci europa a w europie my .Utrzymanie uchodźców (a sięgnie 10% ludności Polski) kosztuje a bruksela się wypcha w odwecie za migrację .Wszyscy są oddaleni od konfliktu i mają to w nosie a tylko dla poklasku butne wypowiedzi a naprawdę każde państwo robi swój biznes .Polska jest skazana na "złośliwość Rosji -to polsce w pierwszej kolejności odetną gaz w przyszłym tygodniu niemcom nie bo to pier**lone podlizusy i liczy się tylko euro

• Like 3
Opublikowano
3 godziny temu, masa24 napisał:

jak ma byc taniej skoro spadnie podaz gazu?? nie sluchajcie glupot ze nie odczujemy odciecia rosyjskiej ropy i gazu., bedzie ciezko a skorzysta na tym jedynie amerykanin;)

To tak jak z węglem. Po 2 tys i składy puste. Koks 2300.Gdzie jest nasz węgiel. Co dalej nie ma rentowności. O co w tym wszystkim chodzi

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, magnum123 napisał:

To tak jak z węglem. Po 2 tys i składy puste. Koks 2300.Gdzie jest nasz węgiel. Co dalej nie ma rentowności. O co w tym wszystkim chodzi

Jak może być rentowność kopalń kiedykolwiek, jak taki węgiel zanim wyjdzie z kopalni, to przechodzi przez kilka spółek, spekulacja w Polsce kwitnie legalnie, obojętnie czy to firma państwowa czy prywatna.

Jeden mówi że jest już zgoda KE i to od tygodnia, do 35 tys euro gospodarstwo, a drugi mówi że dadzą nawet ponad 1000, ale zł.  😂 i nadal czekają na zgodę    zachód jak zwykle się obciągnie, a nasi tylko dużo krzyczeć będą ile to dali, bo PO nic by nie dała.  

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/nawozy/26400-dlaczego-jeszcze-nie-ma-doplat-do-nawozow-do-35-tys-euro-na-gospodarstwo

Edytowane przez Desperado
Opublikowano

nie przesadzajmy 500 do ha  to 1500 do tony (330 kg/ha)  ulga do zniesienia bo z 4000 robi się 2500  to dla małych i średnich do 50ha ratunek ale dla większych ?Z kolei bądźmy szczerzy bo biorę w tym udział dostają tyle bonusów koncernowych za zakupy ze mają koszty sporo niższe niż mniejsze gospodarstwa a sprzedają produkty też powyżej cen proponowanych mniejszym gospodarstwom . Powinni przeżyć jedni i drudzy a na dwa -trzy lata można zrezygnować z homarów i kawioru -W końcu przyszłością żywności są owady czas się przyzwyczajać 

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Desperado napisał:

Się bidulki przestraszyli że ktoś mógłby taniej sprzedawać i nie byłoby łupania rolników.

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/nawozy/26405-z-wysokich-cen-nawozow-mozna-sie-juz-tylko-smiac-choc-anwil-sie-oburza

Niestety socjalizm kosztuje. Rolnik też musi się dokładać do plusów. Dlatego pis rąbie na nawozach tak jak na paliwie. Wymyślają sobie kolejne podwyżki z capy bo widzą, że nie ma importu ze wschodu. Nie ma konkurencji. A import z zachodu z powodu słabego złotego też nie opłacalny.

PS ja się w poli 6 na jesień zabezpieczyłem. Ale do dobrego to nie idzie.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

Kupiłem po 3650. Ale jeszcze była. Ja dużo nie mam. 15 ha. Ostatnie palety kupiłem jedna nawet napoczęta. Azot na przyszłą wiosnę też już mam. Tylko rsm na drugą dawkę będę musiał za rok kupić. Jak się po żniwach 2023 sytuacja nie unormuje jakoś to szukam jelenia za dopłaty i niech robi.

• Haha 1
Opublikowano

za ziarno chcecie ceny światowe , a  do  paliwa i nawozu chcecie żeby się  podatnik dołożył

mało tego ma się jeszcze dołożyć do nawozów importowanych hahaha

takich mądrali powinno się ustawiać w szeregi i napierdl... pałami dopuki nie zmądrzeją [ kilku tu mam na oku i nie szczędził bym sił w procesie nabierania rozumu hahaha ]

Opublikowano (edytowane)

@Pafnucy napisz jaką satysfakcje daje ci twoje trolowanie? Ktoś mnie zapytał to mu odpisałem. Co wnosi do tematu to, że się chwalisz, żeś bajkopisarz?😄

39 minut temu, stach12 napisał:

za ziarno chcecie ceny światowe , a  do  paliwa i nawozu chcecie żeby się  podatnik dołożył

mało tego ma się jeszcze dołożyć do nawozów importowanych hahaha

takich mądrali powinno się ustawiać w szeregi i napierdl... pałami dopuki nie zmądrzeją [ kilku tu mam na oku i nie szczędził bym sił w procesie nabierania rozumu hahaha ]

Sęk w tymże przy nawozach i paliwie to się akurat rolnik do podatnika dokłada. Te branże i firmy kontroluje rząd. Większość firm to główny udziałowiec lub całkowity to skarb państwa. To jest raczej odwrotnie niż piszesz. Poza tym to miał być rząd dbający o rolnika. I co zamiast zrównania dopłat pis zrównał nam koszty produkcji.

Ps sam powinieneś dostawać pałą po pustym łbie byś więcej wiedzy nabrał jak to działa. Bo widać, że nie wiesz.

Jak pis rabie ludzi na paliwie.

3 marca 2022 cena baryłki 108 dolarów. Cena paliwa na stacjach 6,45

31 marca 2022 cena baryłki 101 dolarów cena na stacjach 7,02 choć nie wiem gdzie taka była bo kręci się raczej koło 7,5 Ta złotówka to jest ten vat co go Morawiecki zniósł a który nam po cichu z kieszeni zabiera. Porównajcie se wykresy. Z cenami nawozów jest to samo. Każdy zwala winę na wojnę a po cichu kroi ile chce i jak chce.

https://www.bankier.pl/inwestowanie/profile/quote.html?symbol=ROPA-WTI

https://www.bankier.pl/gospodarka/wskazniki-makroekonomiczne/on-pol

Edytowane przez hubertuss
  • Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

100% racji. Kroją nas jak się da, większość społeczeństwa nie porówna sobie ceny baryłki z wykresu z danego dnia z cena paliwa. Kiepskim narodem łatwo się steruje. Słowem wojna i covid wszystko wytłumaczą, no i jeszcze UE i Tusk do kompletu. 

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
  • Dodaj nową pozycję...
v