Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, sylwek23111 napisał:

Rolnicy to się jeszcze zdziwią, jak za ŚOR bedą bulić o 100% więcej(glifosat jeszcze więcej), albo za kombajn nie 400zł od hektara tylko 600. Liczyłem ostatnio przewidywany koszt kukurydzy i nie licząc suszrni to już mi wychodzi prawie 6 tys, a nawozy liczyłem w cenie z 27 lutego, czyli mocznik 4 tys/t.

Toż to 5-6 ton kuku suchej. Źle? Jak koszty były po 2500-3000 to tez wychodziło 5-6 ton suchej. 

Na agrofoto ludzie zbierają po 16-19 ton mokrej wiec sporo zostaje. 

Opublikowano
7 minut temu, Kabanos napisał:

A dopłatę za paliwo dorwałem , i nikt mi nie wjedzie na pole co najmniej pięć lat bo co pięć lat przedłużamy a u nas taki rejon że już łąki zaorane i dalej mało.

A to ciekawa umowa , możesz w skrócie ją streścić , tak myślałem że zabezpiecza przed "wygnaniem" z pola , ale jak dopłata paliwowa idzie to już coś , a obszarowa i tak do oddania , a jak w krusie nie zgłoszona ?

Wiem że drążę ale mam dzierżawę bez niczego , a znam takiego co jest na rencie pole w dzierżawie , sam obrabia i dopłaty bierze 

Opublikowano
9 minut temu, Takeda napisał:

a wystarczy by nie zabierali i nie przeszkadzali w prowadzeniu biznesu, tylko tyle i aż tyle, ale czym tu się chwalić wtedy?

Proste ale co zrobisz jak nic nie zrobisz ... może nie tyle chwalić chodź też ale po co wtedy ta władza wyszło by że połowa to nie potrzebna ba wręcz przeszkadza 

Opublikowano
2 godziny temu, Kabanos napisał:

A dzierżawy mam umowę ale nie pobieram dopłat bo bierze właściciel, mam faktury na zakup.

Od tego roku radzę uważać kto składa wnioski i czy ma do tego prawo, bo może się bardzo zdziwić, to jest informacja czy ostrzeżenie, jak teraz wchodzi się na eWniosekPlus

error.svg

"WAŻNE

W przypadku wystąpienia kontroli krzyżowej, na dalszym etapie postępowania, ARiMR weryfikuje kto faktycznie użytkuje działkę oraz fakt posiadania do niej tytułu prawnego. W przypadku kontroli krzyżowej rolnikowi, który użytkuje działkę, ale nie posiada do niej tytułu prawnego, płatność do niej nie zostanie przyznana. Ponadto, osoba nieużytkująca gruntu nie jest uprawniona do uzyskania płatności nawet jeśli posiada do niego tytuł prawny. W świetle powyższego, płatności nie zostaną przyznane właścicielowi, który oddał grunt w dzierżawę (również na podstawie umowy ustnej) – w takiej sytuacji prawo do płatności przysługuje dzierżawcy."

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, ws71 napisał:

@sebe1033No jeżeli sam obrabia i bierze dopłaty to w czym problem

Powiedzmy że dobrze że u nas nic nie jest z niczym połączone narazie . Z jednego urzędu nieś jakiś świstek do drugiego , a jak nie zaniesiesz to nie dowiedzą się .

A co chodzi o rentę z KRUS przy małżeństwie jedna osoba idzie i dostaje , ale druga jak dostanie to obcinają obu puki uprawiają ziemię , 

A jeszcze gorzej jak kawaler , to on dostał rentę ale tyle co na opłacenie składki bo gospodarzy to dzierżawę zrobił na siostrzeńca do krus zaniósł to teraz całą rentę ma . Mi to tam lata ale chodzi mi że takie rzeczy się dzieją bo oni to wiedzą ale udają że nie wiedzą i wszyscy zadowoleni 

3 minuty temu, Desperado napisał:

Od tego roku radzę uważać kto składa wnioski i czy ma do tego prawo, bo może się bardzo zdziwić, to jest informacja czy ostrzeżenie, jak teraz wchodzi się na eWniosekPlus

Tak ale to jak coś będzie nie tak , a jak jeden tylko się zgłosi to nie będzie problemów . 

Opublikowano
29 minut temu, galan99 napisał:

KRIR wnioskuje o odroczenie płatności za nawozy

Mar 30, 2022

Sytuacja na rynku nawozów nadal jest bardzo trudna, a na horyzoncie nie widać obniżek bardzo wysokich cen. Wielu rolników może mieć problem z finansowaniem bieżącej produkcji oraz z opłacalnością uprawy.

29 marca 2022 roku zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych wystąpił z wnioskiem do Premiera Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Henryka Kowalczyka, aby zakłady azotowe produkujące nawozy dla rolnictwa sprzedawały rolnikom nawozy z opóźnionym terminem płatności, określonym na koniec sierpnia bieżącego roku.

KRIR proponuje aby Zabezpieczeniem dla ww. transakcji mogłaby były umowy na zakup zboża, rzepaku, kukurydzy z spółki Elewarr.

Nawożenie w okresie wiosennym ma decydujące znaczenie w wysokości plonów, dlatego jak najszybciej rolnicy powinni otrzymać na zakup nawozów, bowiem wysokie ceny powodują, że prowadzenie bieżących zabiegów agrotechnicznych przekracza możliwości wielu gospodarzy, którzy samodzielnie mogą jedynie ograniczyć zakupy, a wielu z nich musiało wziąć kredyty. Powyższa sytuacja może doprowadzić do pogorszenia sytuacji finansowej gospodarstw rolnych oraz do spadku plonów.

Tego Szmulewicza to już dawno powinni wywalić, jak go widzę to mnie po prostu telepie

• Like 3
Opublikowano
10 minut temu, sebe1033 napisał:

Tak ale to jak coś będzie nie tak , a jak jeden tylko się zgłosi to nie będzie problemów . 

Albo inny "uprzejmie doniesie" że ktoś nieprawnie pobiera dopłaty.

Opublikowano
14 minut temu, Desperado napisał:

error.svg

"WAŻNE

W przypadku wystąpienia kontroli krzyżowej, na dalszym etapie postępowania, ARiMR weryfikuje kto faktycznie użytkuje działkę oraz fakt posiadania do niej tytułu prawnego. W przypadku kontroli krzyżowej rolnikowi, który użytkuje działkę, ale nie posiada do niej tytułu prawnego, płatność do niej nie zostanie przyznana. Ponadto, osoba nieużytkująca gruntu nie jest uprawniona do uzyskania płatności nawet jeśli posiada do niego tytuł prawny. W świetle powyższego, płatności nie zostaną przyznane właścicielowi, który oddał grunt w dzierżawę (również na podstawie umowy ustnej) – w takiej sytuacji prawo do płatności przysługuje dzierżawcy."

tak było zawsze tylko z egzekwowaniem różnie bywa?

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, krilan06 napisał:

Tego Szmulewicza to już dawno powinni wywalić, jak go widzę to mnie po prostu telepie

Tym się przysłuży do utrzymania wysokiej ceny.

Będzie to samo co z kredytem suszowym, przyjdzie następna susza a wcześniejszy kredyt trzeba spłacić 

Tak i tu pieniądze z dopłat 22 zostaną przeznaczone na nawóz 22, a na 23 rok to co? 

To jest nic innego niż wpędzanie w spiral zadłużenia 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Desperado napisał:

Albo inny "uprzejmie doniesie" że ktoś nieprawnie pobiera dopłaty.

Ale to było tylko z tego co słyszałem tylko sprawy sądowe , a teraz chcą to unormować i dobrze , tylko że jak umowa ustna ma być brana pod uwagę to dużo to nie wnosi , 

Opublikowano (edytowane)

5 minut temu, sebe1033 napisał:

Tylko weź to udowodnij słowo przeciwko słowu 

Uprawiasz chyba w dzień, nie w nocy i są świadkowie że to Ty, nikomu bez żadnej umowy, nawet słownej chyba nikt nie wchodzi w pole.

3 minuty temu, Karol6130 napisał:

Dojdzie do tego że właściciel będzie uprawiał trawy i kosił raz do roku 

Tak? tylko wtedy dostanie same dopłaty i koszty koszenia, a teraz ma dopłaty i drugie tyle czynszu dzierżawnego.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano

To jak może wyjść że dwóch składa tą samą działkę -każdy na siebie ? Ale w okolicy na słowo jak kto się dogada tak ma tzn bez dopłat tylko sobie uprawia , 

Ale był przypadek że właściciel działki chciał ją sprzedać a miał dwie umowy dzierżawy  z dwoma osobami -gdzie jedna na piśmie i pod dopłaty dla dzierżawiącego , a druga pod rentę w krus ale dodatkowo w starostwie zgłoszona , sprawa otarła się się o sąd a dalej nie wiem 

Opublikowano
1 minutę temu, sebe1033 napisał:

To jak może wyjść że dwóch składa tą samą działkę -każdy na siebie ? Ale w okolicy na słowo jak kto się dogada tak ma tzn bez dopłat tylko sobie uprawia ,

Nie składa nie dostanie, składa a nie uprawia, może mieć problemy w razie donosu, jak faktycznie zaczną to egzekwować.

Opublikowano

Eee prędzej jak dwóch złoży na jedną działkę albo pojawi się nowy właściciel lub stary przypomni a uprawiający bez niczyjej zgody weszedł. 

A tak jak ktoś pobiera dopłatę -właściciel bo się tak umówił z wydzierżawiającym to kto na niego doniesie jak nikt nie wie . A jak już to powie że usługę bierze  

Opublikowano
46 minut temu, Desperado napisał:

Uprawiasz chyba w dzień, nie w nocy i są świadkowie że to Ty, nikomu bez żadnej umowy, nawet słownej chyba nikt nie wchodzi w pole.

Tak? tylko wtedy dostanie same dopłaty i koszty koszenia, a teraz ma dopłaty i drugie tyle czynszu dzierżawnego.

W tym roku złapałem parę ha, dopłaty właściciela

W niektórych przypadkach już jest tak że dopłaty po połowie 

Są też tacy że z 500 czynszu płacą, tylko wtedy nikt się ich nie żałuje

Niema że zaczekaj bo nie mam pieniędzy żeby zapłacić za usługę czy coś innego

Stać na czynsz to i na zbiór 

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, Desperado napisał:

I tu się można zdziwić jeżeli u nas zostawisz dzierżawę do odłogowania to ci ją obsieją i powołują się na ochronę zasiewów .A jak któryś rolnik poważniej choruję to dosłownie zaczynają krążyć sępy czekają na padlinę .A jak ktoś umrze dosłownie procesje dzierżawców i to zaraz po śmierci (tych powinni pochować bez pokrywy żeby się nażarli tej ziemi) PATOLOGIA 

• Like 2
  • Thanks 1
  • Sad 2
Opublikowano
1 godzinę temu, RU68 napisał:

I tu się można zdziwić jeżeli u nas zostawisz dzierżawę do odłogowania to ci ją obsieją i powołują się na ochronę zasiewów .A jak któryś rolnik poważniej choruję to dosłownie zaczynają krążyć sępy czekają na padlinę .A jak ktoś umrze dosłownie procesje dzierżawców i to zaraz po śmierci (tych powinni pochować bez pokrywy żeby się nażarli tej ziemi) PATOLOGIA 

U nas  to na pierwszym różańcu już są podchody pod ziemię po nieboszczyku

• Like 3
Opublikowano
22 godziny temu, bronkopol napisał:

saletrzak ukraiński w BB 3600brutto; rsm 26+s - 3900brutto; saletra polska - 4000brutto. okolice Siedlec mazowieckie

czy mógłby napisać gdzie dokładnie takie ceny ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v