Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A co ma wiara do tego? Może też nie tankować ON na stacji bo tam też jest b7 czyli z dodatkiem bio. Tak samo kukurydza jest wykorzystywana do produkcji biogazu i spirytusu do celów przemysłowych. Liczy się efekt ekonomiczny. Nie mieszkamy gospodarki z sprawami duchowymi bo to prowadzi do patologii. 

Edytowane przez adamson330
  • Like 2
Opublikowano

Maniek ekogroszku nie ma , zwykły przez kuriera nie kupisz

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, adamson330 napisał:

Zawsze można sprzedawać zboże na opał itd 

Przy tych cenach ekogroszku myślę czy nie zrobić tak z połowkami grochu. Stosunek waagowy  2 cz. Grochu 1 cz. Ekogroszku. Przy cenie mniej niż 1200 zl/t opłaca mi się to spalic.

ja wypróbowałem  owies  ,zyto  , przenzyto  to tylko owies sie nadaje im grubszy ładniejszy tym lepszy  i bardziej dogrzewny i dłuzej sie pali .    Saletrzak 4,5 tys za tone .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

owies jest bardziej chyba kaloryczny , ja mam piec na drzewo spalania górnego i dolnego najpierw nakładłem drzewa grubego , potem wiorki z rebaka tarczowego i na to do pełna sypełem 15 litrów  zboża to naklepszy efekt uzyskałem na owsie , ale w podajniku to z owsem moze byc kiepsko ale wiem ze palą owsem i w piecach z podajnikami .

Opublikowano

Owies i jęczmień palą się dobrze bo mają luske. Zyto, pszenica groch są śliskie i plomien ich tak nie łapie. To tak jak z deską prosto z traka albo ta ocheblowana. Później to już kwestia proporcji do ekogroszku. 

Opublikowano
4 godziny temu, artur12441 napisał:

A miałeś wystawiona fakturę czy wszystko na tzw gębę? Czy możea masz na piśmie jakąś umowę ? Ja zawsze chce fakturę od reki czy to z terminem czy gotówka płatna... 

Umowa była podpisana. Cena tonaż i przewidywalny termin dostawy no i mnóstwo paragrafów. Faktura miała być po dostawie. W ubiegłym roku też tak zamawiał i nie było problemu.

Tylko że ten mocznik miał być ruski. I w piśmie napisali że że względu na wojnę sankcje i problemy z transportem i importem towar nie dojechał. 

Dobrze że to tylko brakujące 5t azotu. Dziś już zamówione i 12 tys w plecy

Opublikowano
2 godziny temu, Maniekkkk napisał:

Nie palcie żadnym ziarnem w piecach , abstrahując od tego że kłóci się to z naszą wiarą to nie ma to uzasadnienia ekonomicznego. Kto wam powiedział że węgiel zdrożał? ,jak ktoś będzie chciał 5 tysięcy za tonę to też mu zapłacicie zamiast sprawdzić czy nie robią was w konia?

https://sklep.pgg.pl/

Nie palcie żadnym ziarnem w piecach , abstrahując od tego że kłóci się to z naszą wiarą to nie ma to uzasadnienia ekonomicznego. Kto wam powiedział że węgiel zdrożał? ,jak ktoś będzie chciał 5 tysięcy za tonę to też mu zapłacicie zamiast sprawdzić czy nie robią was w konia?

Na razie nie ogarniają zbyt dużego popytu w tym sklepie. Przerasta ich to. Ja będę palić jęczmieniem jak nie uda się kupić ekogroszku w dobrej cenie.

Opublikowano
50 minut temu, Maniekkkk napisał:

Jeśli ktoś jest chętny to chętnie mogę zorganizować wymianę ,25 ton dobrego węgla za 25 ton pszenicy. 

Transport i cała logistyka po mojej stronie

Jeśli z kopalni Wesoła to zapraszam na priv.

Opublikowano
6 godzin temu, witejus napisał:

No i odpiszą że producent dostarcza nawóz po wyższej cenie a oni są tylko pośrednikiem i nie mają żadnego wpływu na ceny producenta,i nie mają zamiaru dokładać do interesu .Tyle da to pismo,powodzenia w sądzie.Ludzie zaliczki wpłacili a mimo to nie dostali nawozów czy traktorów maszyn po starych cenach.

Zaraz na mnie  znowu skoczycie ale prawda taka że jak mieli dostępny towar i opchali komuś innemu w wyższej cenie to można egzekwować nawet ustną umowę młody jest prawie po magisterce z prawa jak mi opowiada jak można sobie poradzić nawet w sytuacjach bez wyjścia .Po pierwsze to nikt nie ma prawa wystawiać towaru (kontrakt umowa) jeżeli nie ma zabezpieczonej i potwierdzonej dostawy -konsekwencje łącznie z dopłatą do nie zrealizowanego kontraktu do cen rynkowych (zobacz jak egzekwują umowy na kukurydzę -bioagra .A nawet umowa ustna jest umową tym bardziej że bezsprzecznym dowodem jest korespondencja e mail .więc dowód na zawarcie umowy jest a to po ich stronie leży udowodnienie braku możliwości realizacji .A jak sąd zażąda dokumentacji księgowej to są ugotowani bo przeglądanie to biegły i jak opchali po wyższej cenie (a mam pewność że tak było ) to mają pozamiatane . Nie w takiej zabawie brałem udział (nawet obecnie mam rozgrywkę ale opiszę jak skończę).I proszę bez wieszania psów bo mam 100% racji a spróbować można jak pisma nie dadzą to już dowód że mataczą - trochę logiki i uporu" i nie ma hu...we wsi żeby podskoczył "potocznie mówiąc 

• Like 1
Opublikowano

Jest to szansa wygrać , tylko większość się boi ,bo nie ma pojęcia jak się za to zabrać

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, witejus napisał:

Teorie sobie ,życie sobie,powodzenia w sądach

Miałem przypadek że prezes firmy wyskoczył z prywatnej kasy jak mu dałem do zrozumienia na jakiej pozycji stoi  Niekiedy podkreślam niekiedy dobry nawet blef rozwiązuje wiele problemów opiszę kiedyś jak było z  .U ..... bo to się miele 

Edytowane przez RU68
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, miwigos napisał:

Jest to szansa wygrać , tylko większość się boi ,bo nie ma pojęcia jak się za to zabrać

Taa,w totolotka trafić kumulację też jest szansa,czasem większa niż wygrać sprawę w sądzie.

Edytowane przez witejus
  • Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, RU68 napisał:

Jak nie masz sprzętu daj sobie spokój (syf )

Co masz na myśli mówiąc syf? Ja będę sypał przedsiewnie pod kukurydzę ?

Opublikowano
47 minut temu, RU68 napisał:

Zaraz na mnie  znowu skoczycie ale prawda taka że jak mieli dostępny towar i opchali komuś innemu w wyższej cenie to można egzekwować nawet ustną umowę młody jest prawie po magisterce z prawa jak mi opowiada jak można sobie poradzić nawet w sytuacjach bez wyjścia .Po pierwsze to nikt nie ma prawa wystawiać towaru (kontrakt umowa) jeżeli nie ma zabezpieczonej i potwierdzonej dostawy -konsekwencje łącznie z dopłatą do nie zrealizowanego kontraktu do cen rynkowych (zobacz jak egzekwują umowy na kukurydzę -bioagra .A nawet umowa ustna jest umową tym bardziej że bezsprzecznym dowodem jest korespondencja e mail .więc dowód na zawarcie umowy jest a to po ich stronie leży udowodnienie braku możliwości realizacji .A jak sąd zażąda dokumentacji księgowej to są ugotowani bo przeglądanie to biegły i jak opchali po wyższej cenie (a mam pewność że tak było ) to mają pozamiatane . Nie w takiej zabawie brałem udział (nawet obecnie mam rozgrywkę ale opiszę jak skończę).I proszę bez wieszania psów bo mam 100% racji a spróbować można jak pisma nie dadzą to już dowód że mataczą - trochę logiki i uporu" i nie ma hu...we wsi żeby podskoczył "potocznie mówiąc 

Jeśli faktycznie ma jakieś korospondencje ze sprzedającym że pisali ze sobą  to być może coś wskórasz , ale jeśli ta umowa była telefoniczna bądz nawet osobiście rozmawiałeś że sprzedawcą i dogadałeś zakup nawozu , to nie ma żadnych szans , bo sprzedawca powie że żadnej umowy ustnej nie zawierał i co mu zrobisz . Słowo przeciwko słowu i do widzenia ,nic się nie ugra

Opublikowano

większość to beton z 2019 roku nikt tego na zachodzie nie chce tylko na zdjęciach proszek kupiłem tego set ton i się wkurwiam z tym czego nie zdążyłem przegotować bo to inna bajka 

Przed chwilą, mysza103 napisał:

Jeśli faktycznie ma jakieś korospondencje ze sprzedającym że pisali ze sobą  to być może coś wskórasz , ale jeśli ta umowa była telefoniczna bądz nawet osobiście rozmawiałeś że sprzedawcą i dogadałeś zakup nawozu , to nie ma żadnych szans , bo sprzedawca powie że żadnej umowy ustnej nie zawierał i co mu zrobisz . Słowo przeciwko słowu i do widzenia ,nic się nie ugra

Nawet umowę ma kolega  trzeba tylko zawziętości a ja tępię sk***ysyństwo i złodziejstwo

2 minuty temu, grys napisał:

ja myśle rozsiewac rcw pod kukurydze po ile on jest

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v