Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I bardzo dobrze. 

jak znajomy wyje że za rozpisywanie bydła do d*py się dobrali i w uja piniendzy do zwrotu. 

Opublikowano (edytowane)

@sebe1033tak próbki pobrane ze wszystkich działek podanych we wniosku. Kasa wpłynęła na konto w sierpniu 2020 a kontrola za rok, wapno rozsiane po żniwach 2019. Nie dostałem, żadnej informacji, że kontrola ok, cisza od pobrania próby, więc chyba wszystko w porządku.

Edytowane przez Pitekk
Opublikowano
26 minut temu, Pitekk napisał:

Były u was kontrole z wapnowania? Ja miałem we wrześniu w zasiewy. U mnie wsio ok, ale z tego co mówił przedstawiciel ze stacji to ludzie będą oddawać kasę za ''próby z lasu'' 😆

i jak to wyglądało pobrali  ci próbki i dostałeś pożniej po jakimś czasie jakąś decyzje czy coś?? bo ja kontrole miałem jakoś pazdziernik-listopad i narazie żadnej informacji zwrotnej 

Opublikowano
2 godziny temu, PawelWlkp napisał:

Zrodlo własne.

Cena z tego sezonu wyłącznie na podstawie faktur zakupu, zeszłoroczne faktur lub z średniej z biuletynu. Kwota przeznaczona 3,9 mld.jesli wniosków więcej to będzie współczynnik korygujący. Maksymalna pomoc do 50 ha. Czyli 25 tys na gospodarstwo. Do użytkow zielonych 250 zł do ha. Coś jeszcze chcesz wiedzieć?

No ok ale jak ktoś ma 15ha a faktur na nawozy np 3 tony to dostanie do 15ha 

Ogólnie czy będzie się liczyc ile musisz kupić nawozów na daną powierzchnię czy poprostu abyś kupił nawóz nieważne ile i miał fakturę?

Opublikowano

Do 15 ha będzie maks 7,5 tys złotych. Jeśli wykażesz że te 3 tony nawozów rok temu kosztowało 7.5 tys mniej niż za nie dałeś teraz ,to dostaniesz. 

Np cena amonowej w tym roku powiedzmy 3 tys. Rok temu 1,4 tys. Czyli różnica na każdej tonie 1,6 tys i tyle można się starać ale nie więcej niż 500 do ha. 

Jak ktoś kupił taniej to różnice ma mniejszą. Ale przy średnim nawożeniu, bez problemu limit bez kombinacji się cały wykorzysta.

Opublikowano
1 godzinę temu, adrian09 napisał:

Jaki termin jest złożenia wniosku o dopłatę od wystawienia faktury?

Ciekawe czy jest w rok się wyrobisz .

Ale liczy się od zapłaty i wysiania tzn można wniosek składać .

Ja kupowałem w maju , termin płatności był wrzesień wtedy rozsiewałem i wniosek składałem

Opublikowano

nawet powinni. 

I będzie to badanie próbne pod dalsze kontrole piorinu na kontrole nawożenia i stosowania środków ochrony roślin. 

Opublikowano
2 godziny temu, HF86 napisał:

I bardzo dobrze. 

jak znajomy wyje że za rozpisywanie bydła do d*py się dobrali i w uja piniendzy do zwrotu. 

Taki uj. Miałem kontrol bo też mam podzielone bydło, no i żadnych zastrzeżeń nikt nie miał więc bym folgowal  z wnioskami od znajomych...

Opublikowano

na emerytów na wcześniejszych emeryturach to raczej tak średnio wyszło. 

Opublikowano
1 godzinę temu, PawelWlkp napisał:

Do 15 ha będzie maks 7,5 tys złotych. Jeśli wykażesz że te 3 tony nawozów rok temu kosztowało 7.5 tys mniej niż za nie dałeś teraz ,to dostaniesz. 

Np cena amonowej w tym roku powiedzmy 3 tys. Rok temu 1,4 tys. Czyli różnica na każdej tonie 1,6 tys i tyle można się starać ale nie więcej niż 500 do ha. 

Jak ktoś kupił taniej to różnice ma mniejszą. Ale przy średnim nawożeniu, bez problemu limit bez kombinacji się cały wykorzysta.

bez sensu bo ja w tamtym roku kupilem mocznik a w tym saletrzak dwa rozne nawozy i jak mam porównac cene

Opublikowano
1 godzinę temu, PawelWlkp napisał:

Jak ja mam to wykazać jak ja nie biorę faktur tylko paragon a gdzie on jest to niewiem no i w tamtym roku np kupiłem 3 tony saletry po 1000 zł a teraz 1.5 tony za 4500 

Nie rozumiem zbytnio jak miałoby to wyglądać no wiadomo że maks 7500zl na 15ha bo po 500maks 

A jak mam udowodnić ile nawozu kupiłem rok temu jak nie mam faktur ? 

Opublikowano

za dwa dni się najprawdopodobniej dowiecie. 

Ale najprawdopodobniej będzie to wielki uj 🤭

Opublikowano
12 minut temu, Lukas210 napisał:

Panowie a jeżeli kupiłem azot 31 sierpnia czyli mi się dopłata nie należy?

Kupiłeś pewnie dość tanio (sam kupiłem saletrę amonową 20 sierpnia po 1500 brutto) i jeszcze dopłatę chcesz?

Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał:

nawet powinni. 

I będzie to badanie próbne pod dalsze kontrole piorinu na kontrole nawożenia i stosowania środków ochrony roślin. 

Obornika sztych i glifosatu wtedy sporo wyjdzie 🙆‍♂️

Opublikowano
21 minut temu, Lukas210 napisał:

Panowie a jeżeli kupiłem azot 31 sierpnia czyli mi się dopłata nie należy?

Nie dostaniesz , a ja kupiłem końcem sierpnia ale faktura już z września 😛

Ale biorę jak będą dawać 🤭, mimo że jestem przeciwny dopłaty do nawozu  !

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v