Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I że w niedzielę nigdy nie pracował, A portret jaroslawa tuż nad łóżkiem 🤭

Opublikowano

I przy tych cenach nawozów jak jeszcze zdrożeją produkt finalny będzie kosmos i tu będzie ukłon zrobiony w stronę sztucznej żywności która może nie będzie tańsza w produkcji ale będzie okazja ja wprowadzić na rynek pod pretekstem drożyzny albo i braku towaru 🤪

• Like 2
Opublikowano
Dnia 4.03.2022 o 19:20, skywalker89 napisał:

Jest coś takiego jak ubezpieczenia, w jakimś stopniu można się zabezpieczyć..  trzeba wlozyc żeby wyciągnąć i to niestety jest prawda,  czy z babą czy z gospodarką...

A Ty kiedyś ubezpieczałeś od następstw suszy, czy tylko tak piszesz? Po pierwsze TU niechętnie ubezpieczają, po drugie stawka kosmiczna, po trzecie wypłata tylko i wyłącznie jeżeli w regionie ogłoszony stan suszy.

22 godziny temu, KrisKristof napisał:

Ja dzisiaj zaklepałem saletrę na następny sezon po 2900 bo patrząc na to co się dzieje to będzie chyba dużo drożej 

To tak samo jak ja, tylko nie jestem pewien czy dojedzie. 

9 godzin temu, PRIMO napisał:

Jeden lokalny skład nawozów brak a dostawa w przyszłym tygodniu, drugi nawozy dostępne ale tylko dlatego że cena wyższa. 

U mnie lokalny sprzedawca płacz, bo nawozy są, ale chętnych brak, bo w okolicy  prawie sami dopłatowcy.

Opublikowano
3 godziny temu, PawelWlkp napisał:

Tak jak piszesz. Trzeba wykazać różnice w cenie między zakupem bieżącym a poprzednim rokiem. Maksymalna kwota 500 zł do ha, maksymalnie 50 ha. I do nawozów innych niż wapno. Faktury od września. Hektary z wniosku o płatność. Kasa z covidowego.

Daj źródło 

Ja wykazać że cena wzrosła toż oni nie wiedzą ile rok temu nawóz kosztował a ile teraz ? 

AA no tak prezydent nie wie ile chleb kosztuje to gdzie mowa o cenach nawozu

3 godziny temu, PawelWlkp napisał:

Tak jak piszesz. Trzeba wykazać różnice w cenie między zakupem bieżącym a poprzednim rokiem. Maksymalna kwota 500 zł do ha, maksymalnie 50 ha. I do nawozów innych niż wapno. Faktury od września. Hektary z wniosku o płatność. Kasa z covidowego.

Daj źródło 

Ja wykazać że cena wzrosła toż oni nie wiedzą ile rok temu nawóz kosztował a ile teraz ? 

Opublikowano

Weźcie się opamiętajcie. Decyzja o dopłatach 8 marca. 

Opublikowano
1 godzinę temu, jacor73 napisał:

A Ty kiedyś ubezpieczałeś od następstw suszy, czy tylko tak piszesz? Po pierwsze TU niechętnie ubezpieczają, po drugie stawka kosmiczna, po trzecie wypłata tylko i wyłącznie jeżeli w regionie ogłoszony stan suszy.

To tak samo jak ja, tylko nie jestem pewien czy dojedzie. 

U mnie lokalny sprzedawca płacz, bo nawozy są, ale chętnych brak, bo w okolicy  prawie sami dopłatowcy.

Napisałem że w jakims stopniu, czyli od innych ryzyk.. 

Opublikowano

Jak od początku roku w każdym artykule - może, możliwe, decyzja zapadnie...

Liczba odsłon się zgadza, a dla rolnika nic nie wynika.

Przyjdzie 8 marca dopiero będą podstawy żeby skakać sobie do gardeł, bo np. weekendowi rolnicy dostaną, a bambrom nie dadzą.

Dla tego co ma 19ha bamber od 20ha, ten co ma 49, to bamber od 51 itd...

No i superfosfatu nie honorujemy bo był tani, a mocznik w wigilię kupiony to zwrot dwa razy

🤣🤣🤣

Opublikowano
15 godzin temu, KrisKristof napisał:

Ciekawe, my czekamy już 2lata na zwrot za wapno i **** nikt nic nie wie

A Złożyłeś wniosek 😝. Nie no pismo musiało przyjść nie możliwe dwa lata . De minimis Przekroczyłeś ? 

Ja od złożenia około września dopłatę na wapno dostawałem luty-marzec 

Opublikowano

Ciekawe jaką ilość nawozów na ha wystarczy zakupić aby otrzymać pełna dopłatę? Pytam bo przy zakupie,faktury można było by wziąć na dzierżawcę. A parę kg muszę kupić jeszcze jednak przy tej cenie zboża 😉

Opublikowano
13 godzin temu, damianos95 napisał:

Daj źródło 

Daj źródło 

Zrodlo własne.

Cena z tego sezonu wyłącznie na podstawie faktur zakupu, zeszłoroczne faktur lub z średniej z biuletynu. Kwota przeznaczona 3,9 mld.jesli wniosków więcej to będzie współczynnik korygujący. Maksymalna pomoc do 50 ha. Czyli 25 tys na gospodarstwo. Do użytkow zielonych 250 zł do ha. Coś jeszcze chcesz wiedzieć?

Opublikowano (edytowane)

Ja mam więcej ,za darmo to popysku dzisiaj nie dostaniesz

Edytowane przez miwigos
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, sebe1033 napisał:

A Złożyłeś wniosek 😝. Nie no pismo musiało przyjść nie możliwe dwa lata . De minimis Przekroczyłeś ? 

Ja od złożenia około września dopłatę na wapno dostawałem luty-marzec 

Tak pismo dostałem że dostanę. Wniosek składał chłopak który zajmuje się cała papierologia gospodarstwa od dopłat itp. Ponoć nie ma kasy, dolnośląskie

Edytowane przez KrisKristof
Opublikowano

Czyli zawalił sprawę i zgania na pustą kasę. Zrobił Cię w bambuko i tyle.

Opublikowano
4 minuty temu, KrisKristof napisał:

Tak pismo dostałem że dostanę. Wniosek składał chłopak który zajmuje się cała papierologia gospodarstwa od dopłat itp. Ponoć nie ma kasy, dolnośląskie

Jak pismo przyszło że Dostaniesz to dostaniesz , kiedy przyszło ? Nie chce mi się szukać ale tak miesiąc czy dwa od pisma kasa na koncie , tylko że długo rozpatrują z pół roku . Ale w 2020 składałeś wniosek ? Bo piszesz że dwa lata ?

Opublikowano
Przed chwilą, sebe1033 napisał:

Jak pismo przyszło że Dostaniesz to dostaniesz , kiedy przyszło ? Nie chce mi się szukać ale tak miesiąc czy dwa od pisma kasa na koncie , tylko że długo rozpatrują z pół roku . Ale w 2020 składałeś wniosek ? Bo piszesz że dwa lata ?

Tak 2020r składane a decyzja 2021 i do dzisiaj kasy nie ma

Opublikowano

Były u was kontrole z wapnowania? Ja miałem we wrześniu w zasiewy. U mnie wsio ok, ale z tego co mówił przedstawiciel ze stacji to ludzie będą oddawać kasę za ''próby z lasu'' 😆

Opublikowano

Próbki brali ? Teoretycznie jak ktoś miał niskie pH z ziemi z lasu a teraz ma takie jak trzeba to znaczy że wapno działa 😀 ,  no chyba że piach badał a na polu ma glinę

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v