Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Świat nie chce już akceptować cen pszenicy powyżej 300 euro a wysokie ceny nawozów to polityka UE która dąży do ich redukcji razem z pestycydami .

Nie polityka UE tylko kretynów którzy nałożyli sankcje za u-padlinę i samo spowodowali drastyczny wzrost cen nawozów i innych surowców.

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano

Pamiętacie co min. Kowalczyk powiedział o cenach nawozu. będą w przedziale 3000-4000 tyś tj. w cenach akceptowalnych przez rolnika. i tak będzie. Z np. paliwa, nawozów będą nas doić. Na obietnice muszą skądś mieć.

• Like 3
Opublikowano

Uchwalą jak będzie ciepło to będzie można, ale raczej nie predzej jak 20 luty bo pogoda nie pozwoli , i taki termin był by najlepszy

Opublikowano
1 godzinę temu, 1kris1 napisał:

Pamiętacie co min. Kowalczyk powiedział o cenach nawozu. będą w przedziale 3000-4000 tyś tj. w cenach akceptowalnych przez rolnika. i tak będzie. Z np. paliwa, nawozów będą nas doić. Na obietnice muszą skądś mieć.

Jaki problem -cena  to kwestia akceptacji więc akceptuj i po problemie .Jestem ciekaw czy ta szuja Heniek odróżni pszenicę od pszenżyta?

1 godzinę temu, Strongman napisał:

Teraz 7 lat nie dobrobytu dla rolnictwa według tej sybyli :D

A jak się okaże że to właśnie lata dobrobytu? Wszyscy psioczą na Putina -kto wie jak menda go zastąpi -może być dużo gorszy 

Opublikowano
3 godziny temu, Mateusz1q napisał:

Moja wina , już  więcej nie będę  !

2 godziny temu, SawekBraczyk napisał:

O może będzie można od 1 lutego jechać z azotem . Znaczy i tak nie mam zamiaru już 1 jechać 😁

Gonią żeby szybciej kupować  i nie myśleć o strajkach

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, 1kris1 napisał:

No z pewnością jak zboże będzie po 800 zł to będzie akceptowalna cena nawozu 😂

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, SawekBraczyk napisał:

O może będzie można od 1 lutego jechać z azotem . Znaczy i tak nie mam zamiaru już 1 jechać 😁

Kurde balans, na wszelki wypadek jeszcze dzisiaj zapnę rozsiewacz do ciągnika. Zabierze się i gdzieś polezie i gdzie go później będę szukał.

Edytowane przez Desperado
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Mateusz1q napisał:

Mmm możemy stosować od 1 lutego tak jest tego chcieliśmy właśnie wszyscy 

3 godziny temu, galan99 napisał:

Teraz będzie 8 lat dobrych na PO , na jesieni  wyborach  wygranych .

Tanie nawozy po 800 zł , paliwo będzie po 3 zł .

Pszenica 350 chleb 1zl 

Edytowane przez rolnik039
Opublikowano

Tak czytam i sobie myślę czy aby  wzmianka o siewie 1 lutego nie jest zanętą mającą zwabić rybki do lokalnych akwariów z nawozami azotowymi .

Nagle informacja że wychodzą na przeciw postulatom rolników.

Pewnie jakieś statki z importem są awizowane na luty😉

Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał:

Tak czytam i sobie myślę czy aby  wzmianka o siewie 1 lutego nie jest zanętą mającą zwabić rybki do lokalnych akwariów z nawozami azotowymi .

Jak rybki polkną taka zanętę to ja już nie wiem 

Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał:

Wiesz że o tym samym pomyślałem. :)

Zazwyczaj jest mocna panika kto wyjedzie pierwszy i dopytywanie czy można wcześniej wjechać więc skorzystali z tego. Jeszcze znaczną część rolników nawóz nie ma a gaz jest na bardzo niskim poziomie więc inne zagraniczne zakłady produkują już dużo tańszy nawóz który niedługo do nas dotrze a tu azoty chciałyby jeszcze zarobić ładny pieniądz bo po co obniżać. A że minister i Azoty to jedna opcja polityczna to się dogadali i jeszcze na ,, końcówce zakazu'' chcą zlapac trochę jeleni. Niedługo się zacznie gadka że ja już mam azot i z pierwszym lutym od razu wjeżdżam na pole bo trzeba zasilić :)

• Like 2
Opublikowano
Mateusz1q napisał:

Jak gaz był drogi to pier......li że 90% kosztów saletry to gaz. Teraz jak gaz tani to zmienili zdanie to jednak amoniak . Jak tu żyć jak na każdym kroku z człowieka głupiego robią.

• Like 2
Opublikowano

no teraz juz cena gazu nie wazna .... to jest poprostu kpina i robie z ludzi glupkow w zywe oczy......  tylko zwroccie uwage ze ceny nawozow prawdopodobnie sa podobne w calej ue wiec to jakis ogolny trend wyciagania kasy...   paliwo tez ceny podobne byly

• Like 6
  • Haha 1
Opublikowano
16 minut temu, Rolnik1973 napisał:

No i to kupujcie teraz bo potem beda korki bo nie wyrobią z transportem 😁😁😁

nie ma co się spieszyć azot na łąki i QQ jeszcze może stanieje

Opublikowano

Ceny mocznika spadły w styczniu do poziomu poniżej 550 USD za tonę, najniższego od 15 miesięcy, ponieważ zmniejszyły się obawy o niedobory. Zwiększona dostępność gazu ziemnego w Europie w warunkach umiarkowanej zimy i obfitego importu LNG pozwoliła producentom wznowić produkcję przy znacznie obniżonych kosztach nakładów, umożliwiając rolnikom uzupełnienie stosunkowo niskich zapasów nawozów. W międzyczasie główny importer, Indie, zgarnął rosyjskie nawozy po obniżonych cenach po tym, jak Kreml zlekceważył eksport do Europy, uwalniając dostawy z Bliskiego Wschodu do Eurazji. Wcześniej niedobory surowców energetycznych w Europie skłoniły producentów nawozów do zamknięcia lub działania znacznie poniżej mocy produkcyjnych, ryzykując niedobory i wysyłając ceny mocznika do rekordowego poziomu 1050 USD za tonę w kwietniu.

Screenshot_20230107_220248_Chrome.jpg

Opublikowano

Nasi ,,ekonomiści '' już szykują przemowę jak obajtek że nie obniżają żeby paniki nie wywołać bo ludzie zaczną nawozy kupować w większych ilościach. A po co jak można kupić mniej za wyższą cenę 😄

• Haha 6
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v