Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Unexpected napisał:

Ile mogą policzyć za wywóz wywrotki kukurydzy mokrej, odległość w jedną stronę 18km?

Słyszałem o cenach 600-800zł za taką odległość, trochę to śmieszne..

co tu jest śmiesznego ????  nie napisałeś jeszcze czy ma czatować na polu jak mu będzie bizonem kapał na naczepę , co na skupie słychać itd .

jak by miał czekać na polu zanim załaduje 4 godz  wyciągać z błota ze 2 i na skupie 3 to 1500 mało , co innego jest załadować na placu za 10 minut i wykiprować na skupie w 15 minut .

te kukurydziane bambry w tym roku rozczarowane , nauczyli się  przez poprzednie lata  że   im usługowo zasieją  wymłucą zabiorą i jeszcze na coś zarobią a tu coraz gorzej z tym  zarobkiem

• Like 4
  • Thanks 1
  • Sad 1
Opublikowano
4 minuty temu, stach12 napisał:

kukurydziane bambry w tym roku rozczarowane , nauczyli się  przez poprzednie lata  że   im usługowo zasieją  wymłucą zabiorą i jeszcze na coś zarobią a tu coraz gorzej z tym  zarobkiem

I cieszy cię to¿

Opublikowano (edytowane)

...i dobrze

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano

Ja kolegę poprosiłem o pomoc. Przyjechał ciągnik 85 km i 1 przyczepa 6t (wchodzi nieco ponad 6400 kg kuku). Kurs w jedną stronę 13 km. Policzył mi 100 zł, więcej nie chciał. Proponowałem mu żeby zasiał kuku w następnym roku, to będzie okazja się zrewanżować. Wiadomo, że za tanio policzył ale relacje z nim są b. dobre.

• Haha 1
Opublikowano
stach12 napisał:

co tu jest śmiesznego ????  nie napisałeś jeszcze czy ma czatować na polu jak mu będzie bizonem kapał na naczepę , co na skupie słychać itd . jak by miał czekać na polu zanim załaduje 4 godz  wyciągać z błota ze 2 i na skupie 3 to 1500 mało , co innego jest załadować na placu za 10 minut i wykiprować na skupie w 15 minut

Bizonem to już mało kto kosi,nawet w moich regionach w świętokrzyskim. Każdy chce skoszone nisko, rozcięte dokładnie łodygi. Są usługodawcy co chętnie przyjadą, i mają może nie za duże kombajny 5 klawiszowe ale pola u ans nie za duże. Większym problemem jest odbiór ziarna bo działka ma np 2 ha i 26 t trzeba odebrać. Żaden kombajnista nie chce czekać na rozładunek. Powiedzcie mi, czemu niektórzy czekają 2 dni po koszeniu i dopiero zawożą na skup kukurydze. Czyli wysypują na beton i czekają. Ładują za 2 dni i dopiero sprzedaż. Kukurydza straci trochę z wilgotności? Mówimy o takiej co ma 32 %. Zasiałem kuku pierwszy raz i dlatego pytam.

Opublikowano
15 minut temu, Marl napisał:

Ja kolegę poprosiłem o pomoc. Przyjechał ciągnik 85 km i 1 przyczepa 6t (wchodzi nieco ponad 6400 kg kuku). Kurs w jedną stronę 13 km. Policzył mi 100 zł, więcej nie chciał. Proponowałem mu żeby zasiał kuku w następnym roku, to będzie okazja się zrewanżować. Wiadomo, że za tanio policzył ale relacje z nim są b. dobre.

Za paliwo policzył, 

Opublikowano

jak poleży na rozgrzanym w sierpniu betonie na słońcu w 40 C upale to nawet wyschnie poniżej 14 i to jest alternatywna metoda suszenia na obecny czas u tych co trzymaja  w rękawach  i mają duże płyty betonowe

na betonie i przyczepie w listopadzie to może wilgotność wzrosnąć

• Thanks 1
Opublikowano

Jak w jakimś garażu ten beton i jest suchutki to sporo wilgoci pociągnie , ale jak jest zrzucone na taki beton jak teraz robią w halach że jest szkło , to tam jest jeszcze gorzej . kilka lat temy byłem u gościa co skupował kukurydzę , i miał część wysypane na betonie na dworze , a część na hali gdzie , to to co miał wysypane na dworze na normalny beton to kuku było normalna (beton ciągnął tą wilgoć ), a w hali gdzie beton był jak szkło, i wodę nie ciągnął nic , to normalnie po tygodniu ta kukurydza się prawie gotowała , mówił że na pasze czy gdzieś na spożywkę już by ona nie poszła , ale miał kontrakt na gorzelnie , wieć nie ma obaw że nie będą chcieli 

• Thanks 1
Opublikowano

Aha. Ok. Dzięki za porady. W następnym roku będzie kuku na takim odleglejszym polu i trzeba bedzie kolegów poprosić do pomocy albo właśnie sypac na beton w garażu.

Opublikowano
23 minuty temu, mysza103 napisał:

Jak w jakimś garażu ten beton i jest suchutki to sporo wilgoci pociągnie , ale jak jest zrzucone na taki beton jak teraz robią w halach że jest szkło , to tam jest jeszcze gorzej . kilka lat temy byłem u gościa co skupował kukurydzę , i miał część wysypane na betonie na dworze , a część na hali gdzie , to to co miał wysypane na dworze na normalny beton to kuku było normalna (beton ciągnął tą wilgoć ), a w hali gdzie beton był jak szkło, i wodę nie ciągnął nic , to normalnie po tygodniu ta kukurydza się prawie gotowała , mówił że na pasze czy gdzieś na spożywkę już by ona nie poszła , ale miał kontrakt na gorzelnie , wieć nie ma obaw że nie będą chcieli 

Jak izolowany i wyschniety beton to ok, bo jak mokry to też będzie oddawał wilgoć tak myślę 🤔

Zwiększają produkcję, czyli podaż będzie większa ceny nie powinny wzrastać.

https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/nawozy/import-nawozow-do-polski-rosnie-anwil-chce-zwiekszyc-krajowa-produkcje,125796.html

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, stach12 napisał:

jak poleży na rozgrzanym w sierpniu betonie na słońcu w 40 C upale to nawet wyschnie poniżej 14 i to jest alternatywna metoda suszenia na obecny czas u tych co trzymaja  w rękawach  i mają duże płyty betonowe

na betonie i przyczepie w listopadzie to może wilgotność wzrosnąć

Kolego  w sierpniu czy wrześniu w temp 30-35"c na betonie czy przyczepie po 12 godz QQ jest gorąca a po 24 godz już są kiełki po 2 dniach 5 cm  i kiszonka 

29 minut temu, dzidzia202 napisał:

Z tym transportem u mnie wyszło tak że jutro ładuje przyczepę i ciągnikiem będę gnał 70km w jedną stronę jak nie chce zarabić to ich problem. 

Za młodego 2003r  Odwoziłem ciągnikiem QQ ponad 100 km i też to przetrwałem ale przyznam że to już masakra ciągnik niby 45 km /h ale w 7 godzin ledwo kurs  .A buraki cukrowe 48km do cukrowni to była normalka po 600- 800 t (ale za transport płacili 70% tego co za buraki -był biznes)

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Jak izolowany i wyschniety beton to ok, bo jak mokry to też będzie oddawał wilgoć tak myślę 🤔

Zwiększają produkcję, czyli podaż będzie większa ceny nie powinny wzrastać.

https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/nawozy/import-nawozow-do-polski-rosnie-anwil-chce-zwiekszyc-krajowa-produkcje,125796.html

Zwiększą, ale dopiero w czerwcu 2023, jak skończą rozbudowę Anwilu. Czytaj do końca. A nie tylko po nagłówkach.

Opublikowano

Beton betonowi nie równy Jak świeży i wysycha to reakcja chemiczna powoduje jego ogrzanie i parowanie wody którą podlewamy jeżeli świeży przykrywamy folią nie trzeba polewać .Natomiast beton zatarty na gładko nie chłonie prawie nic wody a szorstki odrobinę -pomyśl jak by chłonął jak by wyglądały place po zimie -ten który jest spartolony i chłonie łuszczy się rok po roku i robią się dziury to tyle w technologii suszenia QQ betonem

Opublikowano
18 godzin temu, A napisał:

pod tym artykułem są chociaż komentarze na temat  , w zupełności się z nimi zgadzam. 

6 godzin temu, Unexpected napisał:

Ile mogą policzyć za wywóz wywrotki kukurydzy mokrej, odległość w jedną stronę 18km?

Słyszałem o cenach 600-800zł za taką odległość, trochę to śmieszne..

to jest całkiem dobra cena. W mojej okolicy biorą 1000- 1200 za odcinek 8 -20 km. Sam byłem zmuszony w żniwa zapłacić 1200 prywaciarzowi za transport 23 t rzepaku 7 km w jedną stronę. Załadunek spod kombajnu ok 3-4 godziny. Pytając o stawkę usłyszałem tylko -"dogadamy się" , a potem 1200 i ani grosza taniej. Chyba na następne żniwa trzeba kupić wannę.

@soltys48 Dotarły do Ciebie wiadomości ode mnie? Nic się nie odzywasz.

Opublikowano
1 godzinę temu, v11 napisał:

Beton betonowi nie równy Jak świeży i wysycha to reakcja chemiczna powoduje jego ogrzanie i parowanie wody którą podlewamy jeżeli świeży przykrywamy folią nie trzeba polewać .Natomiast beton zatarty na gładko nie chłonie prawie nic wody a szorstki odrobinę -pomyśl jak by chłonął jak by wyglądały place po zimie -ten który jest spartolony i chłonie łuszczy się rok po roku i robią się dziury to tyle w technologii suszenia QQ betonem

nagrzany beton ma podnosić temperature kuku i powodować parowanie a nie wchłanianie wody przez beton

zatarcie na równo nie ma wpływu na chłonność wody tylko użyta chemia przy  zacierania betonu i jego mieszaniu

Opublikowano
1 godzinę temu, rocknrollnik1 napisał:

Pytając o stawkę usłyszałem tylko -"dogadamy się" , a potem 1200 i ani grosza taniej.

To dałbym mu 600 i żegnam, na tyle się ,,dogadaliśmy"

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v