Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

podwyżka watu na paliwo  o15 % moim zdaniem dotyczyć będzie tego paliwa co już jest na stacji , to produkowane po nowym roku zdrożeje o 35 %

podobnie z nawozami , jeszcze z tydzień i się pozabijacie

wat to jest podatek dodany i jak sobie po drodze wszyscy ceny podniosą to się niestety uzbiera

stawki wat rosną nie tylko na paliwa i nawozy , dotyczy to również prądu gazu

Opublikowano

Unia ma dopłacać do bierzacej produkcji nawozu. A nasze firmy mają pełne magazyny nawozu naprodukowanego z drogiego gazu. Myśleli, że jak dopłaty rusza to ludzie wykupią te zapasy a tu nie poszło. Mocznik w Niemcy kosztuje poniżej 3800zl/t a u nas to saletry ledwie kupisz za taką kasę. Ogólnie to nawozy powinny stanieć min o 700-800 zl/t. Dziwne, że nawozy mamy najdroższe w Europie.

• Like 1
Opublikowano

czy ja wiem czy takie pełne te magazyny , ja już czekam trochę na rsm i idzie z fabryk i na bieżąco , nie ma że dziś zamówisz i jutro ci przywiozą , tylko pewnie ok miesiąca trzeba czekać 

Opublikowano
58 minut temu, Marl napisał:

Chodziło mi o nawozy sypkie. Co do rsm nie mam wiedzy.

Rsm produkują na bieżąco, nigdzie nie magazynują bo zawsze przyjeżdża ciepły. Dla tego trzeba czekać na niego na swoją kolej tak aby im na bieżąco schodził. Co do stanów magazynowych sypkich to nie wiem jak jest. 

A co do paliwa to moim zdaniem po dodaniu vatu wiele się nie zmieni. Może skoczy 1 stycznia cena ale po tygodniu czy dwóch obniża i powiedzą że zrobili kolejna tarcze + a zła unia im kazała VAT podnieść. Obniża marże i wyjdzie na to samo.

Opublikowano
6 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

Patrząc jakie ceny były wcześniej i teraz na nawozy a ceny aktualne na zboża to ; saletrzak 2800 zł , saletra 3000 zł , mocznik 3600 zł to i tak jest za drogo .

Podaj rejon polski bo ceny niższe niż w opolskim o 600-800zl/t

Opublikowano

Miedź i ropa będzie spadać - Chiny covid zaczyna brac na dobre, dopóki u nich zastój to ja czekam i po nowym roku będę ropę, nawozy brać. Czas pokaże jak dorzuca VAT to będzie tyle kosztować co teraz bez, do końca roku opchne zboże i resztki rzepaku ale to znikome ilości które starcza na azot na ten sezon, zapas boję się brać bo dogadają się rus ua i będziemy w czarnej d*pie z cenami zbóż i nawozu branego po 3k+

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, d4rek napisał:

Miedź i ropa będzie spadać - Chiny covid zaczyna brac na dobre, dopóki u nich zastój to ja czekam i po nowym roku będę ropę, nawozy brać. Czas pokaże jak dorzuca VAT to będzie tyle kosztować co teraz bez, do końca roku opchne zboże i resztki rzepaku ale to znikome ilości które starcza na azot na ten sezon, zapas boję się brać bo dogadają się rus ua i będziemy w czarnej d*pie z cenami zbóż i nawozu branego po 3k+

Że co zaczyna brać Chiny .

Nie prawda , Xí Jìnpíng bez maski reszta w maskach i co do tego to władza została zmieniona na 1 osobową czyli on sam . Został dyktatorem jak Putin , tylko żeby cały chiński x nie rozpieprzył , w Europie biednej gospodarki .

Opublikowano (edytowane)

https://tradingeconomics.com/commodity/urea-ammonium

https://tradingeconomics.com/commodity/urea

https://tradingeconomics.com/commodity/brent-crude-oil

warto czasem pośledzić giełdy może nie ma to w 100% przełożenia na nasz rynek ale na pewno jakiś wpływ jest,

można porównać ceny miesiąc do miesiąca i rok do roku, i widać wyraźne spadki cen mocznika rok do roku jak i surowców rolnych

Edytowane przez pawelek98
Opublikowano
15 godzin temu, krzysiek1979 napisał:

Tylko na niektórych składach za uja nie chcą z ceny zejść jest saletra i po 3900. 

Widzą że ludzie co chwilę pytają TO trzymają cenę. Zboża tanieją i jak jeszcze będą tanieć to nawozy na 100% jeszcze polecą w dół. 

12 godzin temu, mysza103 napisał:

150%- 200% czego? Nie wiem co ma dotacja do vatu , wiem natomiast że z dniem 1 stycznia 2023 roku wracamy z vatem do tego co było , czyli nawozy na 8% , paliwa na 23%. Co do cen to Kowalczyk wyrażnie mówił że będą starali się żeby nawozy były w granicach 3 - 4 tys , więc już można powiedzieć że słowa dotrzymał , bo mamy nawóz w tej cenie . Co do dopłat to chyba jest coś zapisane że do 150 mln na fabrykę jeśli będzie taka konieczność , a jeśli nawet nie będzie to koneczne to myślę że dadzą im to wsparcie żeby mieli na premie , chyba że ceny nawozów znów pójdą ostro do góry to obniżą je o 200 zł twierdząc że na tyle tylko unia dała pozwolenie , a i tak to będzie drożej kupić niż teraz 

Słuchajta Kowalczyka...już zboża kazał magazynować i co wyszło?

Opublikowano
11 godzin temu, przemek28_28 napisał:

Przecież baryłka jest tania….

Ale $ drogi. Tez podejrzewam ze obajtek zmniejszy marze rafineryjna, a może i nie bo na 15 emeryture skąd wezmą. Nawozy mamy najdroższe w Europie bo są najswiezsze:p no takie zakłady lidery w produkcji nawozu. Czyli w sumie export nawozów stoi skoro wszędzie taniej. Chyba ze tylko dla polskich chłopów ma być drogo

Opublikowano
11 godzin temu, mysza103 napisał:

czy ja wiem czy takie pełne te magazyny , ja już czekam trochę na rsm i idzie z fabryk i na bieżąco , nie ma że dziś zamówisz i jutro ci przywiozą , tylko pewnie ok miesiąca trzeba czekać 

nie mają pełnych, zamawiałem saletrę na koniec października zaraz jak staniała na 3800 to przywieźli  teraz w piątek i data na worku 17.11.22, czyli z czwartku. Jakby mieli zapasy to na logikę by najpierw wyprzedawali od najstarszych zapasów. Idzie wszystko na bieżąco.

Opublikowano
44 minuty temu, vodz napisał:

Ale $ drogi. Tez podejrzewam ze obajtek zmniejszy marze rafineryjna, a może i nie bo na 15 emeryture skąd wezmą. Nawozy mamy najdroższe w Europie bo są najswiezsze:p no takie zakłady lidery w produkcji nawozu. Czyli w sumie export nawozów stoi skoro wszędzie taniej. Chyba ze tylko dla polskich chłopów ma być drogo

chłopie nie obniżą cen nawozów póki przedstawiciele regionalni nie sprzedadzą po cenach po jakich wykupili azot latem,

Opublikowano
17 minut temu, pawelek98 napisał:

chłopie nie obniżą cen nawozów póki przedstawiciele regionalni nie sprzedadzą po cenach po jakich wykupili azot latem,

ten nawóz co stoi na placach to w 90% jest tam tylko magazynowany. Już teraz możesz kupić tira nawozów dużo taniej niż oferują na składach. 

Opublikowano
Dnia 18.11.2022 o 16:45, melon10641 napisał:

Nie wrzucaj wszystkich do jednego worka. Ja miałem możliwość kupić rsm po 1500 ale uważałem że to drogo, to potem kupiłem saletrę po 2800 całe auto ;)

Dzisiaj dzwoniłem do firmy z Bydgoszczy co handlują chyba wschodnim mocznikiem 3550 tona ale niestety przedpłata. 

Firma Polish Agro 

Bać się że towar nie przyjdzie?

Opublikowano (edytowane)

https://www.olx.pl/d/oferta/saletrzak-27-n-CID757-IDRUleO.html Zobaczcie to ogłoszenie, znaczy zdjęcia. Troche te bigbagi niezgrabnie ułożone, niektóre prawie poprzewracane. Ja to bym się obawiał, że mogą byc big bag uszkodzone. Nawóz zamokniety itp. Towar @Kanzas14 powinien przyjechać, ale zapytaj co będzie jeśli towar będzie zamoczony itp. Jak wygląda wtedy reklamacja. 

zz.jpg

Edytowane przez Marl
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v