Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A to Pawlak to rolnik był czy jest ? Ale taki naprawdę a nie na papierze ?

A z tą pandemią to nie Przesadzaj że do zniewolenia wywołana , po prostu poszła zaraza w świat ( czy naturalnie czy ktoś wywołał ...) . Ale wcześniej sami popatrzcie za dobrze było musiało pierdolnąć tzw cisza przed burzą. Ludzie latali na wycieczki cyk i już , czy praca tu mieszka za granicą pracuje . To co się dziwić że covid taki szybki . Wystarczy poszukać już kiedyś były różne zarazy,  nic się nie zmieniło (no wtedy to zarazy były teraz po prostu wirusy ) . Tylko teraz lepszy transport .

Opublikowano
4 minuty temu, Peron napisał:

Nie żebym był fanem TVP, ale akurat wczoraj chyba na Info był reportaż, jak na początku lat 2000 zachodni kapitał przy pomocy naszych polityków rozmontował rynek cukrowniczy w Polsce. Nóż się w kieszeni otwiera. Janowski miał protestować z rolnikami, to mu głupiego Jasia podali i zrobili wariata na oczach zaproszonych mediów. 

Opublikowano
1 godzinę temu, oregano napisał:

Wojna wybuchła niedawno, jeszcze rok temu nikt w wojnę nie wierzył a ludzie brali kredyty dużo wcześniej zanim pierwsze bomby spadły. To o czym piszesz to kwestia ostatnich miesięcy, ale jak ktoś brał kredyt np w lecie 2021 to na horyzoncie nie było żadnego wielkiego zagrożenia i tym ludziom trzeba pomagać bo skala podwyżek jest niespotykana. Pomoc jest potrzebna, ale nie w takiej formie. Każdy przypadek powinien być analizowany indywidualnie, np banki mogły to robić. To co mamy obecnie to jest patologia, ludzie mają wielkie kredyty, narzekają, płaczą a późnej jadą na 2 tygodnie za granicę na wakacje bo mają wakacje kredytowe. Tak inflacji nie powstrzymamy.

A wystarczyło tylko jak ktoś brał kredyt rok ,dwa czy pięć lat temu wziąć kredyt że stałą stopą procentową i dzisiaj można było by się śmiać z obecnych stóp procentowych , ale większość niestety myślała że kredyty będą zawsze niskie i nie chcieli się zabezpieczyć na ewentualny wzrost WIBOR płacąc parę złotych więcej , i mieć stałe raty , bo mu było żal tych paru zł, to teraz musi płacić za ratę więcej o kilkaset zł czy kilka tysięcy.

Podobnie było z frankowiczami , chcieli być sprytniejsi i cwansi niż większość , bo odsetki wychodziły zdecydowanie lepiej niż w zł , a teraz mają pretensje i żale , ale gdy by poszło po ich myślach to by się teraz naśmiewali z innych że nie umieją brać kredytów , bo płenta tego wszystkiego jest taka że kredyty to trza umieć brać .

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Peron napisał:

Nie żebym był fanem TVP, ale akurat wczoraj chyba na Info był reportaż, jak na początku lat 2000 zachodni kapitał przy pomocy naszych polityków rozmontował rynek cukrowniczy w Polsce. Nóż się w kieszeni otwiera. Janowski miał protestować z rolnikami, to mu głupiego Jasia podali i zrobili wariata na oczach zaproszonych mediów. 

Od lat 1990 jak , Wałęsa został Prezydentem , rozbiór , Polskiej gospodarki .

1 Maj 2004 rok to już na masową skalę likwidacja Polskiej gospodarki , ludzie zachwyceni dopłatami na wszystko się godzili , a teraz zostaną marne dopłaty .

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, mysza103 napisał:

płenta

puenta.

Z tymi frankowiczami to też było świadome wprowadzanie kredytobiorców w błąd. Dlaczego w złotówkach nie mogli (wg banków) wziąć kredytu , a we frankach już mogli? 

Ja na szczęście w żadnych frankach nie brałem, ale w zł mam i też więcej płacę, ale do nikogo nie mam pretensji. Może tylko do siebie, bo faktycznie nie zastanawiałem się nad rodzajem stóp.

7 minut temu, mysza103 napisał:

A wystarczyło tylko jak ktoś brał kredyt rok ,dwa czy pięć lat temu wziąć kredyt że stałą stopą procentową i dzisiaj można było by się śmiać z obecnych stóp procentowych , ale większość niestety myślała że kredyty będą zawsze niskie i nie chcieli się zabezpieczyć na ewentualny wzrost WIBOR płacąc parę złotych więcej , i mieć stałe raty , bo mu było żal tych paru zł, to teraz musi płacić za ratę więcej o kilkaset zł czy kilka tysięcy.

Podobnie było z frankowiczami , chcieli być sprytniejsi i cwansi niż większość , bo odsetki wychodziły zdecydowanie lepiej niż w zł , a teraz mają pretensje i żale , ale gdy by poszło po ich myślach to by się teraz naśmiewali z innych że nie umieją brać kredytów , bo płenta tego wszystkiego jest taka że kredyty to trza umieć brać .

2 minuty temu, galan99 napisał:

, ludzie zachwyceni dopłatami na wszystko się godzili , a teraz zostaną marne dopłaty .

ty to naprawdę czasem pier**lisz.

Opublikowano
16 minut temu, mysza103 napisał:

A tam, takie gadanie typowego Polaka "mądrego po szkodzie" a jak miałbyś brać kredyt rok czy dwa lata temu to też byś brał na zmiennej stopie bo to się wtedy po prostu opłacało. Zresztą nie znam za bardzo tematu, ale na tyle na ile znam to wiem, że nie każdy bank miał taki kredyt w ofercie a jak już miał to nie zawsze chcieli dawać. Był prosty temat, chcesz to bierz na zmiennej stopie albo idź do innego banku, w drugim banku to samo i tyle było do gadania.

Wystarczyło ograniczyć pomoc do kilku % ludzi, którym groził komornik i to by wystarczyło, przecież ci ludzie i tak te pieniądze będą musieli oddać bankom, tylko zrobią to "później", nikt nikomu kredytów nie umorzył.

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, mysza103 napisał:

Każdy brał na zmiennej stopie, bo dziesietne czy setne wahania wiboru przy kredytach na pół miliona na 30 lat to kilka złotych więcej lub mniej w miesięcznej racie kredytu. Nikt nie myślał o stałej stopie, bo była wyższa. Takie gadanie mądrego polaka, ale po szkodzie.

Co do frankowiczów. Brali go ludzie, którzy prosząc o kredyt w banku mieli tylko zdolność na taki. I to jest banda oszustów w bankach, bo powinni uświadamiać ludzi, nie stać Was na kredyt i koniec, żaden. A oni mówili, nie stać Was na złotówkowy, ale w chf już tak.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, oregano napisał:

A tam, takie gadanie typowego Polaka "mądrego po szkodzie" a jak miałbyś brać kredyt rok czy dwa lata temu to też byś brał na zmiennej stopie bo to się wtedy po prostu opłacało. Zresztą nie znam za bardzo tematu, ale na tyle na ile znam to wiem, że nie każdy bank miał taki kredyt w ofercie a jak już miał to nie zawsze chcieli dawać. Był prosty temat, chcesz to bierz na zmiennej stopie albo idź do innego banku, w drugim banku to samo i tyle było do gadania.

Wystarczyło ograniczyć pomoc do kilku % ludzi, którym groził komornik i to by wystarczyło, przecież ci ludzie i tak te pieniądze będą musieli oddać bankom, tylko zrobią to "później", nikt nikomu kredytów nie umorzył.

No właśnie brałem kredyt 4 lata temu , i wziąłem na stałej stopie , brałem również kredyt 1,5 roku temu i też na stałej stopie procentowej.

Edytowane przez mysza103
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, oregano napisał:

Zawsze jest grono osób niezdecydowanych, które wahają się czy brać kredyt czy nie brać. Liczą wszystko 100 razy, zastanawiają się, analizują, czytają, słuchają ekspertów i tutaj zapewne wypowiedz prezesa NBP w pewnych przypadkach mogła przeważyć bo to w końcu jest prezes NBP, czyli osoba w teorii kompetentna, z dużym kredytem zaufania. Natomiast prezes NBP powinien mówić o faktach a nie wróżyć z fusów.

Wojna wybuchła niedawno, jeszcze rok temu nikt w wojnę nie wierzył a ludzie brali kredyty dużo wcześniej zanim pierwsze bomby spadły. To o czym piszesz to kwestia ostatnich miesięcy, ale jak ktoś brał kredyt np w lecie 2021 to na horyzoncie nie było żadnego wielkiego zagrożenia i tym ludziom trzeba pomagać bo skala podwyżek jest niespotykana. Pomoc jest potrzebna, ale nie w takiej formie. Każdy przypadek powinien być analizowany indywidualnie, np banki mogły to robić. To co mamy obecnie to jest patologia, ludzie mają wielkie kredyty, narzekają, płaczą a późnej jadą na 2 tygodnie za granicę na wakacje bo mają wakacje kredytowe. Tak inflacji nie powstrzymamy.

I to właśnie dlatego wielu płynie na kredytach bo  są przekonani że im należy się pomoc. Nie potrafią analizować sytuacji, wyciągać wniosków. Chwilówka provident i na zakupy, jakoś to będzie. Albo po ślubie przecież nie wypada się dorabiać czy pieszo chodzić tylko cyk nowe auto na kredyt z górnej półki. Mieszkanie 90m² na osiedlu zamkniętym za 1,5mln bo nie wypada zaczynać od 35m².

A w razie wpadki to przecież ktoś pomoże. Kosztem oszczędzających do kredytu się dopłaci...

19 minut temu, rocknrollnik1 napisał:

puenta.

Z tymi frankowiczami to też było świadome wprowadzanie kredytobiorców w błąd. Dlaczego w złotówkach nie mogli (wg banków) wziąć kredytu , a we frankach już mogli? 

Ja na szczęście w żadnych frankach nie brałem, ale w zł mam i też więcej płacę, ale do nikogo nie mam pretensji. Może tylko do siebie, bo faktycznie nie zastanawiałem się nad rodzajem stóp.

To było łajdactwo, ale dało się znaleźć inne opcje jak ktoś chciał.

Tylko owczym pędem kredyt we frankach stał cool, trendy, kto brał w złotówkach to był doopa, był niekiedy wyśmiewany. 

Co było potem to wiemy. Tylko nikt nie uderzył się w pierś i nie przyznał się, mea culpa, dałem się zmanipulować, poszedłem za modą, tylko płacz lamenty i żądania pomocy.

Za Balcerowicza nikt nie pomógł. Jedynie drzewa bezradnie konary rozpościerały patrząc na sznury z nich zwisające...

Opublikowano
40 minut temu, rocknrollnik1 napisał:

puenta.

Bo we franku mieli zdolność kredytową a w złotówce już nie. Jak wyglądałyby twoje raty gdyby stopy były równe inflacji, tak to moje i innych oszczędności ratują twój tyłek. Płacisz większe raty 😁 ciągle zarabiasz przy stopach 6 a inflacji koło 20%. Taka to gospodarka centralnie sterowana

• Like 2
Opublikowano

1 godzinę temu, rocknrollnik1 napisał:

AGREST NA PREMIERA !!!!!!

Gdyby w polityce było chociaż kilku takich fachowców , to nasz kraj byłby na innym poziomie.

Wystarczy, żeby u każdego w domu był taki @Agrest i ludziom żyło by się lepiej, mądrzy mądrych by wybierali. Ale niestety wysiało się trochę tego ***owego ziarna i mamy jak mamy.

• Like 1
Opublikowano

Wežta mnie tu nie słodźta.

Nie ma kolorowo z agrestem w domu i nie ma co innym takiej kolczatki życzyć🤭🤣🤣🤣

Opublikowano
11 minut temu, Agrest napisał:

Co było potem to wiemy. Tylko nikt nie uderzył się w pierś i nie przyznał się, mea culpa, dałem się zmanipulować, poszedłem za modą, tylko płacz lamenty i żądania pomocy.

Za Balcerowicza nikt nie pomógł. Jedynie drzewa bezradnie konary rozpościerały patrząc na sznury z nich zwisające...

Państwo ma się nie wtrącać i ograniczać biurokrację. Od pomocy to ojciec i matka jeżeli i na nich można liczyć. Opiekuńcze państwo to okrada ludzi oszczędzających a Balcerowicz to była pobudka. Szkoda że teraz nie będzie takiego gościa bo szybciej by to skończył, ale nikt już nie będzie taki odważny jak on...

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, wojak1986 napisał:

Bo we franku mieli zdolność kredytową a w złotówce już nie. Jak wyglądałyby twoje raty gdyby stopy były równe inflacji, tak to moje i innych oszczędności ratują twój tyłek. Płacisz większe raty 😁 ciągle zarabiasz przy stopach 6 a inflacji koło 20%. Taka to gospodarka centralnie sterowana

skoro tak chętnie spłacasz moje kredyty ,to chyba jutro skoczę do banku po następny.hehe

Opublikowano
Przed chwilą, rocknrollnik1 napisał:

skoro tak chętnie spłacasz moje kredyty ,to chyba jutro skoczę do banku po następny.hehe

Chciałbym zobaczyć twoja minę przy węgierskich stopach procentowych. Dobrze Ci życzę i nadplać kredyt jak masz z czego

• Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, rocknrollnik1 napisał:

nie dość ,że mądry ,pracowity to jeszcze poeta!

hehe

Się nabijasz ze mnie, ale sam po zamieszczeniu posta i przeczytaniu go ponownie pomyślałem- o jebaniutku poeta, i jakoś tak wkomponowało się w promowaną w edukacji polskiej martyrologię 🤭🤭🤭😜

Samo tak wyszło🤣

Opublikowano
3 minuty temu, wojak1986 napisał:

Balcerowicz to była pobudka. Szkoda że teraz nie będzie takiego gościa bo szybciej by to skończył, ale nikt już nie będzie taki odważny jak on...

jesteś chory. Jak można popierać gościa, który rozwalił i tak ledwo zipiącą gospodarkę całego kraju tylko po to, by majątek przejęli jego  kolesie. Chyba ,że na tej transformacji skorzystała Twoja rodzinka ,a teraz znowu czeka na kolejnego "wybawcę".

Może ktoś Ci bajek naopowiadał , jak to było dobrze. Sam raczej niewiele pamiętasz z tamtych czasów. Każdy średnio rozgarnięty człowiek na myśl o tamtych czasach dostaje  co najmniej gęsiej skórki. A Ty chcesz powrotu do tego? 

• Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał:

Sankcje UE wobec Rosji w sprawie Ukrainy (od 2014 r.)

Co tu ma modrość ile w tym czasie upadło szklarni w Polsce i splajtowało z dorobkiem pokoleń .

Ładunki na Rosję idą cały czas aż miło, nawet pomimo teraźnjejszych sankcji związanych z wojną na UA.

Po wprowadzeniu embarga na jabłka, wieprzowinę, nasze półtusze szły w chłodniach na niemcy, przerabiali dokumenty i z powrotem przez polskę jako niemieckie. Jabłka okrężną drogą przez bliski wschód.

Btw. Jak ktoś nie radzi se z ratami, zdrowy chłop, to polecam, u mnie we wsi każdy kto buduje jeździ na tirach, kobita nie pracuje, sąsiadki się dogląda i żyje się ogólnie dobrze😅

FB_IMG_1666242756139.jpg

• Haha 1
Opublikowano
20 minut temu, Agrest napisał:

I to właśnie dlatego wielu płynie na kredytach bo  są przekonani że im należy się pomoc. Nie potrafią analizować sytuacji, wyciągać wniosków. Chwilówka provident i na zakupy, jakoś to będzie. Albo po ślubie przecież nie wypada się dorabiać czy pieszo chodzić tylko cyk nowe auto na kredyt z górnej półki. Mieszkanie 90m² na osiedlu zamkniętym za 1,5mln bo nie wypada zaczynać od 35m².

A w razie wpadki to przecież ktoś pomoże. Kosztem oszczędzających do kredytu się dopłaci...

Widzę, że lubisz bardzo uogólniać. Znam wielu ludzi z kredytami hipotecznymi na karku, bo to trochę jest moje pokolenie i uwierz mi, żaden nie jeżdzi autem z górnej półki, żaden z nich nie buduje/kupuje domu/mieszkania za 1,5 mln PLN i żaden z nich nie siedzi pod ścianą licząc na pomoc rządu tylko te osoby zasuwają całymi rodzinami na budowę, często jeżdżąc za granicę a Ty masz po prostu ból tyłka bo ktoś raczył im pomóc zamiast zgnoić ich do reszty. Owszem pomoc nie powinna być dla wszystkich, bo nie każdy jej potrzebuje, ale nic już na to nie poradzisz.

Ty też coś pewnie dostałeś, co chwila coś rozdają a to suszowe a to do nawozów a to do węgla. Ta pomoc też nie była potrzebna.

Tu młody rolnik, tam jakaś modernizacja, 60 tysięcy dla małych gospodarstw to niemal na siłę wpychali ludziom, nawet tym na ZUS-ach. I to też było uczciwe wobec innych? Chciałeś to korzystałeś, nie każdy miał taką okazję.

Proponuję mniej jadu w życiu, będzie Ci się lepiej żyło.

Opublikowano

Część tej gospodarki sama się rozwaliła. Większość zakładów działała w oparciu o subwencje rządowe produkując wyroby których nikt nie chciał. Albo bez tych subwencji stały się one tak drogie, że nikogo nie było stać. Innymi przyczynami upadłości wielu zakładów były zaległości w płatnościach. Balcerowicz to był wymysł ekonomicznych głupców, którzy musieli wskazać jakiegoś winnego.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v