Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
10 godzin temu, Ksysu napisał:

U mnie straty w zbożach, rzepaku i kukurydzy, traw nie mam 

jak straty 5% do 60% to 500zł/ha z ubezpieczeniem

jak straty powyżej 60% to 1000zł/ha,

ale nie więcej jak 90% kwoty oszacowanych szkód z protokołu:

Wysokość oszacowanych szkód
Łączna wysokość oszacowanych szkód wg kwoty obniżenia dochodu z produkcji (roślinnej + zwierzęcej towarowej bez produkcji ryb) w gospodarstwie rolnym ogółem
3728.63 zł

Gdzieś w necie trafiłem ostatnio na zapis że ubezpieczenia upraw są obowiązkowe 🤔 masz już  jakieś decyzje pisemnie odnośnie suszowego?

4 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

A gdzie sprawdzasz, to już z tego roku?

Też składałem.

Login.gov 

Opublikowano
3 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Gdzieś w necie trafiłem ostatnio na zapis że ubezpieczenia upraw są obowiązkowe 🤔 masz już  jakieś decyzje pisemnie odnośnie suszowego?

Login.gov 

Decyzję pisemną dostałem 3 tygodnie temu a kasa 2 dni temu, ale to suszone za zeszły rok 2021

Za 2022r mam tylko protokół

A o ubezpieczeniach też słyszałem że są obowiązkowe 

Opublikowano
32 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Składałem przez internet wniosek, wczoraj sprawdziłem to mam ogółem 29.6% strat

Rzepak ponad 30%, groch 39% zboża  31% ,łąki  i ziemniak koło 20%. Komisji nie było ale obliczali na podstawie jakichś danych, nie mam jak teraz sprawdzić. Czy mi coś dadzą nie wiem uprawy miałem ponad połowę ubezpieczona ale nie od suszy.

A straszyli na składach miesiąc temu że nawóz nie bedzie🤔

O, dzięki. Zobaczę wieczorem i ja. Ja miałem 95% ubezpieczone ale też nie od suszy 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

To jest biznes w Polsce .

Wysokie dopłaty to efekt słabego złotego. W efekcie ostateczna pula środków dla polskich rolników jest większa o ponad 1,3 mld zł
Rolnicy mieli wiele szczęścia w związku z tym, że złoty szorował po dnie akurat we wrześniu. Przyjmują nowe stawki z zadowoleniem, ale zaznaczają, że nie pokrywają one inflacji i makabrycznego wzrostu kosztów nawozów
Krajowa Rada Izb Rolniczych szacuje również, że nawet 40 proc. dopłat trafi do osób, które nie zajmują się rolnictwem, a jedynie oddają w "niepisaną" dzierżawę swoją ziemię. Szef KRIR szacuje, że w ten sposób dopłaty odbiera nawet 800 tys. osób
Tegoroczne pieniądze to ostatnie tak wielkie środki płynące bezpośrednio do rolników. W kolejnych latach, by je otrzymać, będą musieli spełniać szereg warunków związanych m.in. z ekologią i poprawieniem dobrostanu zwierząt .

Pieniądze trafią… do miast

Co jest największym problemem? Jak ocenia prezes KRIR, chodzi przede wszystkim o to, że dopłaty rokrocznie w dużej mierze… nie trafiają do produkujących rolników, lecz osób posiadających wyłącznie ziemię, a pracujących w zupełnie innych sektorach i mieszkających w miastach. — Szacuję, że ok. 40 proc. dopłat bezpośrednich odbierają ludzie, którzy nie uprawiają ziemi. Wnioski o dopłaty składa 1,2 mln gospodarstw. Fizycznie z produkcji rolnej żyje jednak ok. 400 tys. Reszta posiada ziemię i status rolnika, aby rozliczać się w KRUS. A tak naprawdę oddaje w dzierżawę ziemię czynnym rolnikom i jedynie pobiera dopłaty – wskazuje Wiktor Szmulewicz.

Dzierżawca zarabia na Polu 2 razy a prawdziwy rolnik zarabia może, zarabia jak mu się uda .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
4 godziny temu, hopper5 napisał:

Ja też mam propozycję na mocznik z importu pakowany w BB po 700 kg cena 4300zł/t. Tylko nie wiadomo co w tym worku siedzi.

Skąd jesteś ? Ja wstępnie umówiłem 15 ton po 4350 i nic taniej nie mogłem utargować 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v