Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

na tą chwile tylko budowlanka ratuje , ale i ona powoli się zatrzymuje .

Budowlanka to juz leci na kroplowce….

pracuje w tej branży i trochę wiem…..

najwieksze rekiny z produkcji cegieł wygaszają piece końcem wrzesnia, wełny rok temu nie było a teraz jest promocja i to towaru w opór, oraz wyłączane linie….

w mojej firmie w ciagu ponad 60 letniej historii nie było zawieszania/przerw w produkcji a teraz juz zaplanowane postojowe na 2 miesiace…..

oczekujemy zwolnień w nowym romu albo jeszcze tym 

Opublikowano
4 godziny temu, KlimekPL napisał:

W Pułtusku Polifoska 5600, saletra 5500. Żyto po 1100. Plany o jakichkolwiek zasiewach na jesień poszły właśnie w zapomnienie. Trza będzie iść gdzie na jaki magazyn do roboty bo nic sie nie opłaca

Nie będziesz siał zboża ozimego?

Opublikowano
48 minut temu, Zbyszek3939 napisał:

Dobra rada Nie rozpędzaj się tak mocno  z tymi ukraińcami ,  chyba że cię stać , wszyscy wiemy jak jest  ,ale to  nic nie zmieni  , to wszystko czyta  związek    ukraińców  w Polsce , oni mają swoich adwokatów i tylko kwestia czasu jak będziesz miał wezwanie  na policję na przesłuchanie za obelżywe  treści ,  brat mój miał  wezwanie na posterunek policji  bo przyszło pismo do nich z prokuratury z Warszawy i  jakoś się skończyło na przeprosinach   na facebuku  ,choć domagali się kary 10 tyś zł za szerzenie nienawiści do nich.

Klapki z oczu kiedyś spadną, ale zdziwienie tych zapatrzonych w ukrainę będzie wielkie. Tylko za późno.  Pomagać tak ale stawiać warunki tak jak Bruksela stawia nam. A tu na każdym kroku byle polityk ukraiński może skrytykować rząd polski, i to oni stawiają warunki, choćby na granicy.

Sezon siewów rozpoczęty. Nawozy jakieś się znalazły, po podwórkach widoczne rozstawione bb, chłopi z rozsiewaczami jeżdżą.

Nasi ruszyli z produkcją czy nie?

Dziś mocno gaz potaniał.

Opublikowano
1 godzinę temu, Pafnucy napisał:

Gdzie mniej ci zapłacono?

Jeden z większych producentów mebli w Polsce stawka godzinowa 20 zł brutto[oczywiście połaczone z akordem] ,stawka dla Ukraińców 22 zł netto , oczywiście nie ma mowy o akordzie, ruszaja się jak muchy w smole  Dniówka Polaka 160 zł brutto i pada na pysk po skończonej zmianie,Ukrainiec 176 zł dniówki i wychodzi nawet całkiem zadowolony  z zycia po zakończeniu zmiany ,poruszyłeś bardzo śliski temat

• Like 4
Opublikowano

czyli pracodawcy wolą więcej płacić za słaba robotę? no ciekawe...

Opublikowano
przemek28_28 napisał:

3 godziny temu, DANDYS napisał:

jeszcze nie jest źle z robota

Pracujesz gdzieś? Dziś sie dowiedziałem że w firmie która produkuje towar na 01.11 zwalniają 500 osób wiec wiesz…..

tak pracuje, i wiem co się dzieje, nawet szukam drugiej bliżej domu

Opublikowano
1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

Polakom się należy to bo za Ukraińcami mało się nie zesrali. 

Ile obelg otrzymałem na Facebooku za krytykę tego syfu więc nie szkoda mi ludzi 

Dokładnie. Pisałem i ja.

A teraz k**wa wielki płacz  

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
8 minut temu, Zbyszek3939 napisał:

Chyba nie zrozumiałeś  co napisałem ,tu nie chodzi że masz cicho siedzieć ,tylko chodzi o to żeby nie pisać obelżywych treści  w stosunku do nich , trzeba czytać ze zrozumieniem ,i nie odwracać kota ogonem 

Kolego wbrew twojej opinii rozumiem bardzo dobrze jaki miałeś przekaz, Tak samo przeczytaj co ja napisałem ze zrozumieniem.

Nic nie napisałem aby mówić czy pisać obelżywych treści względem przesiedleńców.

Teraz jest taka "moda" jak Polak napisze, powie coś złego  na nich to od razu policja , prokuratura, sąd.

Ale jak coś oni powiedzą, wyzywają, napiszą, zrobią, znieważą to jest ok. 

Więc napiszę jeszcze raz Polak w swoim kraju jest obywatelem drugiej kategorii. 

Co do nawozów, jaką macie opinie po tym sezonie po zastosowaniu mocznika UFF. Ostatnio widziałem ofertę po 2000 z transportem.

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, ws71 napisał:

Jeden z większych producentów mebli w Polsce stawka godzinowa 20 zł brutto[oczywiście połaczone z akordem] ,stawka dla Ukraińców 22 zł netto , oczywiście nie ma mowy o akordzie, ruszaja się jak muchy w smole  Dniówka Polaka 160 zł brutto i pada na pysk po skończonej zmianie,Ukrainiec 176 zł dniówki i wychodzi nawet całkiem zadowolony  z zycia po zakończeniu zmiany ,poruszyłeś bardzo śliski temat

Z tymi zarobkami Ukraińców, to najczęściej wynika to z tego, ze Ukry robią na smieciowkach. Pracodawcy się lepiej opłaca ich zatrudniać. Nie płacą im zusów, nie mają urlopu. Faktycznie Polak (na umowie o pracę) który ma 20 brutto kosztuje pracodawcę więcej niż Ukrainiec na smieciowce ze stawką 20 zł brutto i Ukraińcowi z tych 20 zostaje więcej na rękę niż Polakowi. Mogą zwolnić kiedy chcą. Mi sie nie  podoba ta sytuacja. Moim zdaniem broń trza im dać, niech się bronią. Ale to co się dzieje w kraju. To że nasz rząd podpiął ich pod nasz NFZ to jest już szczyt. Rok temu krzyczeli że trza podnieść składki zdrowotne bo służbie zdrowia sie budżet nie spina. Teraz bywa tak że Ukrainiec w kraju naszym ma pierwszenstwo do zlobka czy przedszkola, a nawet lekarza.  Z jednej strony embargo na gaz i nawozy daje nam popalić, a z drugiej wlewają do nas ich zboża. " Jak nie kijem, to pałą" 😆

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, krilan06 napisał:

Nie będziesz siał zboża ozimego?

Nie. 

Odnośnie Ukraińców to obejrzyjcie sobie rzeczową rozmowę niezależnych ekspertów na ich temat i dopiero się wypowiadajcie, z gory przepraszam że będę niemiły, ale takie głupoty pier**licie że łeb pęka jak się to czyta. Mówiąc w skrócie, ja Ukraińcom ani trochę nie zazdroszczę ale większość z was swoją wiedzę czerpie najwyraźniej z samych nagłówków i tytułów albo od ruskich trolli krzykaczy, bo zagłębić się w temat już ciężko, lepiej pluć jadem nie wiedząc nic na dany temat. Filmik pewnie też mało ktory zainteresowany obejrzy bo trwa dłużej niż dwie minuty.

Miłego seansu

Edytowane przez KlimekPL
  • Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, ws71 napisał:

Firma  z  branży   montażowej   ( garaże blaszane ,wiaty )   pieniądze  równe  dla  wszystkich  ( można zarobić) ale  trzeba  się  narobić    . Polaków  kuszą  zarobki   ale  szybko  wymiękają  - młodzież  dwudziestokilkuletnia  nie  lubi  się  pocić  a  i  umiejętności  techniczne pozostawiają  wiele  do  życzenia   , za to  ukraińcy  drogą  pantoflową  ściągają  swoich opisując  im  realia  bez  koloryzowania   i  zasuwają 

Opublikowano

Wycinek artykulu

Oczywiście cieszymy się z samej decyzji o zniesieniu sankcji, ale okazuje się, że te sankcje, zgodnie z wyjaśnieniem Komisji Europejskiej z 10 września, zostały zniesione tylko dla krajów członkowskich UE. Mogą kupować nasze nawozy!

Cały artykuł

https://wiadomosci.wp.pl/zaskakujace-slowa-putina-zadowolenie-po-decyzji-ue-6812988780321504a

Ktoś coś o tym słyszał.

Opublikowano (edytowane)

Ja nie demonizuje wszystkich Ukraińców. Wiem, ze to tragedia co się u nich dzieje, nie uważam że są źli. Mój przyjaciel mający firmę budowlaną sam ma Ukraińców, Polaków było ciężko znaleźć do tej roboty. 

8 godzin temu, KlimekPL napisał:

Odnośnie Ukraińców to obejrzyjcie sobie rzeczową rozmowę niezależnych ekspertów na ich temat i dopiero się wypowiadajcie, z gory przepraszam że będę niemiły, ale takie głupoty pier**licie że łeb pęka jak się to czyta. Mówiąc w skrócie, ja Ukraińcom ani trochę nie zazdroszczę ale większość z was swoją wiedzę czerpie najwyraźniej z samych nagłówków i tytułów albo od ruskich trolli krzykaczy, bo zagłębić się w temat już ciężko, lepiej pluć jadem nie wiedząc nic na dany temat. 

Nie pluje jadem. Mi nie brakuje. Wiem, ze na rynku pracy ich obecność pomogła państwu. Wypełnili niszę, na rynkach gdzie Polacy nie chcieli robic. Co do tego co napisałem, podpisuje się pod tym kolejny raz. Można lubić ich lub nie lubić. Jeśli chodzi o formę zatrudnienia ( która opisałem), to jest to częstą praktyką. Polacy już nie chcą robić na smieciowkach... co do NFZ, masz pojęcie że na początku wojny w niektórych miejscach zabiegi planowane zostały przesunięte Polakom? Nie zasłyszałem tego od ekspertów na YT. Mojej mamie przesunęli 4 miesiące operacje, bo bylo dużo nowych pacjentów. Co do żłobków i przedszkoli; brakuje Polakom miejsc już w miastach( szczególnie w miastach), albo są skazani na prywatne placówki. Co do embarga na nawozy ( nie ma o czym dyskutować). Co do ukraińskiego zboża u nas, też jest to faktem. Rozumiem, ze możesz uważac ze ich obecność zrobi nam lepiej. Ja też widzę plusy. Nie mam klapek na oczach. Posłuchałem tego co gadają ci eksperci". Te dane które podają, czy w którymś momencie podają źródła swoich danych? Może przeoczyłem? Większość opinii tam zawartych to są spekulacje tych ekspertów. 

Edytowane przez Badwolf
Bledy
Opublikowano

Niekoniecznie słaba. w wielu przypadkach Ukraińcy robią niewdzięczna robotę, której Polacy nie chcieli robic, to fakt. Jeśli ktoś się trochę orientuje w zasadach zatrudniania, to wie jakie plusy ma pracodawca jak znajdzie kilku Ukraińców na smieciowce.  

Na budowie u kolegi, też są Ukraińcy z których jest bardzo zadowolony. Nie piją, nie marudzą, są robotni.

Opublikowano

tak samo jak na zachodzie europy te nie wdzieczne prace wykonują emigranci tam tak w polsce imigranci z za wschosniej granicy , jakos ciezko spotkać w  wietnamczyka , hindusa czy ciemnoskórego na budowie 

Opublikowano
14 godzin temu, Zbyszek3939 napisał:

Dobra rada Nie rozpędzaj się tak mocno  z tymi ukraińcami ,  chyba że cię stać , wszyscy wiemy jak jest  ,ale to  nic nie zmieni  , to wszystko czyta  związek    ukraińców  w Polsce , oni mają swoich adwokatów i tylko kwestia czasu jak będziesz miał wezwanie  na policję na przesłuchanie za obelżywe  treści ,  brat mój miał  wezwanie na posterunek policji  bo przyszło pismo do nich z prokuratury z Warszawy i  jakoś się skończyło na przeprosinach   na facebuku  ,choć domagali się kary 10 tyś zł za szerzenie nienawiści do nich.

Różnie może być. W końcu banderą ma poparcie rządu. A to że propagują i kultywują banderę Ukraińcy to oczywiście prokuratura tego nie widzi. Pop... kraj 

Opublikowano
8 godzin temu, Pafnucy napisał:

Tak tam było wytłumaczone. Dlatego to dziwne moim zdaniem

Gdzie było napisane że słabą robotę, wyraźnie napisałem ze są na innych zasadach i bezwzględnie to wykorzystują , mają gdzieś wydajność. Głównie chodzi mi o ludzi z ostatniej fali wojennej, na ponad 400 zatrudnionych  w marcu, kwietniu do obecnej chwili pracuje niecała 100. Rodzina zatrudnia przy bydle 2 rodziny ukraińskie od 10 lat i na nich akurat nie można złego słowa powiedzieć

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v