Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, Nintendo napisał:

Gdzie wy tak tanio macie te nawozy?  Ja mam zamówione po 5500

Import taki słaby miałki w 1 t workach 4300 ładny gruby 4600 4700 

Opublikowano
10 godzin temu, przemek28_28 napisał:

PH 6,5-7 to napewno wapna brak.

jak się nie udzielasz publicznie to tylko w domu wiedzą że debil a tak pół kraju wie

Wiesz hamie jak byś tak powiedział mi na sam to byś się farbą zalał i tyle by było z twojego cwaniakowania.

• Haha 3
Opublikowano
2 godziny temu, Badwolf napisał:

No więc policzymy koszt plantacji na przykładzie dzialki 5.8 ha;

2.4 t wapna jurak premium (2.4x 380=912zl)

2 x nasiona Derrick (1980zl)

1.6 t polfoski 6 ( 1.6 x 4010)

10l butisan star+ 1.5 nawigatora ( niecale 2000) 

Caryx 0.6 + orius extra 0.6 l+ cyperkill (985zl)

5 l labradora (170 zl)

100 kg mocznika ( 0.6 t x 5900=3540 zł) 

Do tego siarczan magnezu jednowodny+ bór+odżywki, nie zagłębiając się (6 x 150=900). 

Wychodzi mi 16787 zł, czyli 2894 zł na ha jesienią, przy średnich nakładach. A gdzie paliwo, podatki,amortyzacja, a gdzie wiosna? 

u mnie od uprawy żniwnej po dziś dzień wychodzi już 2830zł kosztu na 1ha!

Liczone ŚOR, nawozy i paliwo....

a gdzie tu dalsze zabiegi jesienne?!

gdzie wiosna?!

PS.

cena rzepaku dzisiaj to niecałe 2800zł

Opublikowano
39 minut temu, Strongman napisał:

Wiesz hamie jak byś tak powiedział mi na sam to byś się farbą zalał i tyle by było z twojego cwaniakowania.

A dziwisz się że ci tak odpowiedział , skoro chcesz mu na siłę wmówić że ma kwaśne gleby , podczas gdy ktoś wie że ma pH w normie. To tak jak ja pisałem tu we wcześniejszych latach że zbieram 8-9 ton pszenicy i nie wiem co to jest wapnowanie, to też zaraz były komentarze że jak nigdy nie wapnowalem to mogę zbierać co najwyżej 2-3 tony , ale jak się ktoś nie wysilił na to żeby się spytać jakie jest pH,tylko stwierdził że wie lepiej co ja mam na polu , to tak właśnie jest . A nawiasem mówiąc u mnie PH jest zależy od działek , ale mieści się w 7,2 - 7,6

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, panczo1922 napisał:

u mnie od uprawy żniwnej po dziś dzień wychodzi już 2830zł kosztu na 1ha!

Liczone ŚOR, nawozy i paliwo....

a gdzie tu dalsze zabiegi jesienne?!

gdzie wiosna?!

PS.

cena rzepaku dzisiaj to niecałe 2800zł

O tym mówię. Trzeba się zastanowić poważnie nad kosztami. Ja skromnie nakosilem rzepaku 3.5 t ( nie to co średnia z agrofoto 4-5 t). Tyle ze saletrę mam kupiona po 3740, żeby na ten rzepak sypnąć 500 kg

Opublikowano
3 godziny temu, Badwolf napisał:

No więc policzymy koszt plantacji na przykładzie dzialki 5.8 ha;

2.4 t wapna jurak premium (2.4x 380=912zl)

2 x nasiona Derrick (1980zl)

1.6 t polfoski 6 ( 1.6 x 4010)

10l butisan star+ 1.5 nawigatora ( niecale 2000) 

Caryx 0.6 + orius extra 0.6 l+ cyperkill (985zl)

5 l labradora (170 zl)

100 kg mocznika ( 0.6 t x 5900=3540 zł) 

Do tego siarczan magnezu jednowodny+ bór+odżywki, nie zagłębiając się (6 x 150=900). 

Wychodzi mi 16787 zł, czyli 2894 zł na ha jesienią, przy średnich nakładach. A gdzie paliwo, podatki,amortyzacja, a gdzie wiosna? 

No i???  A ile zarobiłeś w tym roku na rzepaku?? 

Tylko przychód, a nakładów żeby wcale nie bylo co? 

14 minut temu, Badwolf napisał:

O tym mówię. Trzeba się zastanowić poważnie nad kosztami. Ja skromnie nakosilem rzepaku 3.5 t ( nie to co średnia z agrofoto 4-5 t). Tyle ze saletrę mam kupiona po 3740, żeby na ten rzepak sypnąć 500 kg

Jakie koszty poniosłeś na te 3.5t? Jaki koszt na wyprodukowanie 1t miałeś?? 

Opublikowano

w tym roku to prawda - można było zarobić.

Paliwo miałeś po 5,5zł, ŚOR w normalnych cenach (ewentualnie 5-10% droższe), saletra po 1300zł (nawet jak ktoś nie kupił wcześniej to kupił po 2500-3000zł) no i na końcu można było ten rzepak sprzedać po 3200zł/t

no i chleb, mogłeś się najeść do syta przed ruszeniem w pole chlebem po 2,8zł.

Kredyt był tańszy, życie spokojniejsze....

A dzisiaj?

Ryzyko wzrasta dramatycznie jak Ci się noga powinie i nakosisz nędzne 2,5t/ha...

7 minut temu, Tomek90 napisał:

Opublikowano
16 minut temu, Badwolf napisał:

Ja na dzień dzisiejszy koszt to sianie 550 i nasiona 450= 1000zł.

Opublikowano
27 minut temu, panczo1922 napisał:

w tym roku to prawda - można było zarobić.

Paliwo miałeś po 5,5zł, ŚOR w normalnych cenach (ewentualnie 5-10% droższe), saletra po 1300zł (nawet jak ktoś nie kupił wcześniej to kupił po 2500-3000zł) no i na końcu można było ten rzepak sprzedać po 3200zł/t

no i chleb, mogłeś się najeść do syta przed ruszeniem w pole chlebem po 2,8zł.

Kredyt był tańszy, życie spokojniejsze....

A dzisiaj?

Ryzyko wzrasta dramatycznie jak Ci się noga powinie i nakosisz nędzne 2,5t/ha...

Kupiłem rsm po 2600

Paliwo 5.5?? Co ty trzymasz pare tys litrów przez jeden rok?? 

To trzeba robić tak żeby noga się nie powinęła. Lepszy rzepak zaklepany przez deszcz i wschody 50% niż 10% w suszy jak niektórzy orka i czekali aż popada bo im 10 czy 20l zaklepie. 

Kredyty już rok temu były drogie, stal też 12zl w momencie, teraz już  po 3.80 zbrojeniowa kupiłem. 

Chore czasy ale niema zero jedynkowo ze wszystko podrożeje i tyle. 

Opublikowano

Ktoś pisał ze Tychy komagra nie skupie rzepaku. To fakt od rolnika nie skupuje ale od Ukrainy owszem. Ładujemy w Chełmie na wywrotki i wozimy. Mało tego Ukraińcy jeżdżą swoimi autami cały plac ukraińskich aut. Posiadam naczepę 50m3 to mieszczę 26t z zapasem. A oni nawet naczepami typu zwirowka 30m3 przywożą rzepak. Osobiście posiadam d sprzedania rzepak i w tym tygodniu ładuje i sprzedaje lokalnie po 2850. Nie ma nadzieji na wzrost ceny. 

• Sad 1
Opublikowano
58 minut temu, Tomek90 napisał:

Jakie koszty poniosłeś na te 3.5t? Jaki koszt na wyprodukowanie 1t miałeś?? 

Ja nie mówię o roku poprzednim, tylko o tym roku. Każdy ma inne warunki i nie możesz mierzyć ludzi swoją miarą. W tym roku zarobiłem dobrze na rzepaku, co nie oznacza ze w następnym tak będzie. Nakłady były ale mniejsze. W tym roku sprzedałem rzepak po 3330 i 3327 brutto. W przyszłym roku może tyle nie być.juz kiedyś była hossa na rzepaku. Z 15 lat temu, przez dwa sezony ( skoczyło na 2300 brutto). Potem spadki. Ty może tego nie pamiętasz bo wtedy to pewnie tacie pomagales

49 minut temu, Andpol napisał:

Ja na dzień dzisiejszy koszt to sianie 550 i nasiona 450= 1000zł.

Ja pisałem jakie koszty poniosę na jesień w rzepaku. Jeszcze po wschodach nie wjechałem w pole

Opublikowano (edytowane)

Pamiętam rzepak po 900zl, a Ty mi tu 2300 brutto wypominasz? 

Raz zarobił dobrze i myśli że co roku tak będzie. 

Nie mamy o czym rozmawiać. 

Idz siej kukurydzę. 

Edytowane przez Tomek90
  • Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, Strongman napisał:

No wiem. Myśle że masz absolutną racje, przecież znasz swoje możliwości i znasz moje odnośnie- kto mocniejszy. 
pozdrawiam jasnowidza.

ps: cham się pisze przez ch.

5 minut temu, Tomek90 napisał:

Pamiętam rzepak po 900zl, a Ty mi tu 2300 brutto wypominasz? 

Nie mamy o czym rozmawiać. 

Idz siej kukurydzę. 

Uważam czy kukurydza czy rzepak wszystko potrzebuje papu. W tym roku rzepak wyszedł super, kuku w Wielkopolsce zawodzi- brak wody, na dobrych ziemiach mówił dziś rano sąsiad że jego kuzyn zaczal młócić i 6 ton wychodzi z ha 28%.

A mokra po 780 netto wiec kuku w tym roku moze przynieść stratę 

Opublikowano
22 minuty temu, Badwolf napisał:

Ja pisałem jakie koszty poniosę na jesień w rzepaku. Jeszcze po wschodach nie wjechałem w pole

Ja też jeszcze po siewie nie wjechał bo ciągle deszcze a pójdzie jeszcze jesienią

100kg saletrzaku

tebu+bor

labrador+cyperkil

Opublikowano
28 minut temu, Tomek90 napisał:

Dokładnie, ale chłopak twierdzi że to rzepak studnia bez dna. 

Jedno i drugie ma wysokie nakłady niestety względem zboża. 

Chce tanio? Niech idzie w słonecznik albo żyto. 

Po to jest forum żeby podyskutować na ten temat. Jeśli coś jest niezgodne z twoimi przekonaniami, to nie jest powód do zwady. Każdy robi co chce, pisze co chce. Śmieszą mnie internetowe pieniacze. 

Zazwyczaj te pieniacze co w necie szczekają najbardziej, w realu jak to pisał Strongman...😆

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v