Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, matek89121 napisał:

Może  niektórzy rolnicy z af  nie sprzedali pszenicy z poprzedniego sezonu i zsumowali plon z dwóch lat i podają do ogólnej wiadomości😀

Są tacy na AF co nie sprzedają tylko magazynują, ci to dopiero mają plony, z kilku lat

Opublikowano
3 godziny temu, mysza103 napisał:

Kto ci bajek naopowiadał że brakuje paliwa , czy chociażby cukru , może i po większych miastach ten cukier wyłapali i były braki , ale np, u mnie kiedy tylko chcesz to cukier kupujesz i tak samo jest z paliwem , inna sprawa jest z ceną , ale jeśli tylko płacisz ile ktoś sobie zażyczy to kupisz wszystko nawet to co jest niby nieosiągalne . Więc takie gadanie że brakło jest trochę nie na miejscu , bo jak by faktycznie węgla czy nawozu brakło to byś go nie kupił czy to za 5 tys czy za 10 tys , bo by go fizycznie nie było 

To żadne bajki. 3 tygodnie temu byłem w Biedronce cukru brak , w Lidlu , Kaufland brak. Węgiel u mnie na składzie dostępny ale Tylko z Kazachstanu lub Australii a gdzie polski. Na początku wojny gdy wzrosły ceny paliwa ON nie było u mnie na stacji tylko była 98 , innych paliw brak. U mnie na składzie ostatnio zostały tylko 3 worki polifoski w też z jej dostępnością nie ma szału 

Opublikowano

Paliwo na zawołanie jeden telefon i już jadą cukru całe palety stoją worki po 25kg po 5zl za kilo wychodzi węgla na składzie całe kupy tylko brać tak samo z nawozem tylko chętnych brak. A będzie coraz gorzej bo ludzie po zimie całkiem z kasy wypłukani będą 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, witejus napisał:

Są tacy na AF co nie sprzedają tylko magazynują, ci to dopiero mają plony, z kilku lat

Ja mam ale mam i nawóz kupiony rok temu po 1200zł

Mokra qq ma być po 750 bo opał drogi dwa razy droższy niż rok temu.

Opublikowano

Pan minister z uśmiechem dziś mówił, że ceny zbóż mamy na niezłym poziomie. Chyba sobie jaja robi, żeby na tonę saletry trzeba było prawie 4 tony pszenicy lub prawie dwie tony rzepaku. W dodatku do dej pory nie mam na koncie dziadowizny do nawozów. Przykładowo jeśli ktoś dostał ten zasiłek półtora miesiąca temu i mógł za niego kupić np. tonę saletry to ja teraz za taką samą kasę mogę kupić 700 kg. Ja chcę odszkodowanie.

• Like 2
Opublikowano
16 minut temu, danielursus3p napisał:

Polifoska 8 Mikulski Wola Rębkowska 5000zl/t

O tym dilerze to ja słyszałem z pod Garwolina że ma dobre ceny, kiedyś jak cena była stabilna to sam u niego kupowałem bo miał najtaniej

Opublikowano
27 minut temu, margoo78 napisał:

Pan minister z uśmiechem dziś mówił, że ceny zbóż mamy na niezłym poziomie. Chyba sobie jaja robi, żeby na tonę saletry trzeba było prawie 4 tony pszenicy lub prawie dwie tony rzepaku. W dodatku do dej pory nie mam na koncie dziadowizny do nawozów. Przykładowo jeśli ktoś dostał ten zasiłek półtora miesiąca temu i mógł za niego kupić np. tonę saletry to ja teraz za taką samą kasę mogę kupić 700 kg. Ja chcę odszkodowanie.

masz 100 % racji 

Opublikowano
2 godziny temu, margoo78 napisał:

To jakby nie dali dotacji , to byś na nowy sezon nic nie kupił ?

Opublikowano
3 minuty temu, dzidzia202 napisał:

Czy jest otwarty temat o gazowaniu magazynów albo zboża bo chciałbym się dokształcić.

Popytaj zachodniego sąsiada jak się gazuje skutecznie udzieli rady .

• Confused 1
Opublikowano
3 godziny temu, Strongman napisał:

Ale propan kupilem po cenie z tamtego roku.

Opublikowano
5 godzin temu, Strongman napisał:

Rolnicy to jednak dobrzy ludzie..Też się mocno martwię o ten opał 🤣

Opublikowano
10 godzin temu, dzidzia202 napisał:

Ja poważnie pytałem a nie z sarkazmem. Znam historie polski i nie tylko. Ale spoko poradzę sobie.

Z tym gazowaniem to ostrożnie bo w razie kontroli[szczególnie Inspekcja Weterynaryjna może narobić kłopotów]

Opublikowano
13 godzin temu, margoo78 napisał:

Dopłatę dostałeś do poprzedniego sezonu a nie na ten sezon. Kupiłeś w zimie drogi nawóz więc dostaniesz rekompensatę. To chyba oczywiste, że nie da się wypłacić wszystkim jednocześnie. Tak samo jest z dopłatami bezpośrednimi oraz wszystkimi programami z PROW, jedni dostają wcześniej inni później.

Ceny zbóż patrząc na notowania na giełdach zachodnich to faktycznie mamy na niezłym poziomie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v