Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Damianek20 napisał:

Może być tak że to jedyny nawóz będzie jak cena saletry będzie odzwierciedlała cenę gazu 🤣

Ciekaw jestem jak zachowają się dzierżawcy jak dają tone pszenicy a saletrę zrobią po 6 czy 7 tys  🤣

Ja zakupiłem w 'promocji' po 4k saletre :D Zrezygnowałem z npk pod pszenice kosztem tego żeby mieć N na wiosnę.

Opublikowano
Przed chwilą, Murphys napisał:

Ja zakupiłem w 'promocji' po 4k saletre :D Zrezygnowałem z npk pod pszenice kosztem tego żeby mieć N na wiosnę.

No coś w tym sensu trochę jest . Tylko czy pogoda jeszcze dopisze żeby ta saletra działała. Ja będę drastycznie ucinał koszty. Dopryskalem mocznikiem rzepak żeby więcej było masy zielonej pod korzeń do przeorania dam 250 polifoski a z azotem zobaczymy do ceny i zobaczymy ile zbierzemy 🤔

Opublikowano

Ależ pięknie ceny gazu spadają.  Jeszcze chwila i mocznik po 6tys i saletra po 4,8 zaczną GA w doopę parzyć. 

Kupować bo ilość ograniczona🤭

Opublikowano

A mnie dzierżawa zaskoczyła pozytywnie. Miało być za friko, ale wczoraj babce zawiozłem kartofli... 

Ale sprzedać dalej się nie kwapi. 😠 

No aż ciekaw jestem po ile w tym roku kupię nawozu... Nie gadajcie głupot co niektórzy, bez azotu nic nie będzie. PK można nie dać, ale jak długo? Kiedyś zasobności się skończą.

Opublikowano
26 minut temu, Agrest napisał:

Ależ pięknie ceny gazu spadają.  Jeszcze chwila i mocznik po 6tys i saletra po 4,8 zaczną GA w doopę parzyć. 

Kupować bo ilość ograniczona🤭

a to już Sasin się za to wziął i migiem się  wystraszyli. 

😂

Opublikowano (edytowane)

minister mówił że po wznowieniu produkcji koszt saletry powinien oscylować z granicy 7-8 tysięcy dlatego pracują nad pomocą dla rolników bo wiedza że po tyle nikt nie kupi ale ten tekst tylko pokazuje ile na ten moment kosztuje wytworzenie 1t saletry, potrzebuje około 5t saletry ale poczekać na tą "pomoc" bo coś się mi wydaje czy kupie teraz po 4,5 czy potem po 7 to na jedno wyjdzie. 

Edytowane przez Tigon
Opublikowano

To że mówi o takiej cenie to tylko informacja dla chłopskiej podświadomości - 5tys to promocja tylko brać. 

To ja powiem że pszenica powinna przy tej cenie kosztować 3700zł. Wiem że nikt nie kupi więc proszę wypracować pomóc która zwróci mi różnicę pomiędzy 3700 a 1400. 🤣🤣🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

Ciekaw jestem jak zachowają się dzierżawcy jak dają tone pszenicy a saletrę zrobią po 6 czy 7 tys  🤣

Noooo właśnie już wiem jak się zachowają.😂 Zgłaszają się tacy, co po kilku latach niesiania nagle by posiali na użytkowanych przeze mnie kawałkach. "A bo zboże tera takie drogie"🤣

Opublikowano

A bo fajne stanowisko po tym groszku i marchewce. Tyle PK w glebie... Trzy lata by se posiali i Ci oddali🤣🤣🤣

Opublikowano

W końcu to na ich ziemi się dorobiłeś. Po prostu to się im należy. Czerpiesz zyski na sytuacji spowodowanej wojną i wręcz musisz się podzielić - abo coś w ten deseń😜

Opublikowano

To takie gadanie wiecznie narzekającego obszarnika. A mercedesem jeździ...🤣

Opublikowano
27 minut temu, mirro napisał:

Noooo właśnie już wiem jak się zachowają.😂 Zgłaszają się tacy, co po kilku latach niesiania nagle by posiali na użytkowanych przeze mnie kawałkach. "A bo zboże tera takie drogie"🤣

No co ty gadasz 🤣

Opublikowano

Moja też każe walić gnój, wapno, sadzić kartofle i się nie martwić 😁 ale umowy podpisać nie chce 🤔 

@Agrest zostałem zwymyślany od biedaków w jednym temacie przez bogoli dlatego, że sieję sypkie wapno i biorę na nie dopłaty. Mają rację? Bo już sam nie wiem 🙆

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

A mnie dzierżawa zaskoczyła pozytywnie. Miało być za friko, ale wczoraj babce zawiozłem kartofli... 

Ale sprzedać dalej się nie kwapi. 😠 

No aż ciekaw jestem po ile w tym roku kupię nawozu... Nie gadajcie głupot co niektórzy, bez azotu nic nie będzie. PK można nie dać, ale jak długo? Kiedyś zasobności się skończą.

Zobaczymy ile dadzą mi buraki na 150 kg saletrzaku bo w tym roku nie dałem nic saletry . Na jęczmień nie dałem azoty tylko 300 pol 6  i raz dałem 4 litry saletry wapniowej delta i dał mi lepiej niż jak dokładałem 150 kg azotu 

54 minuty temu, pedro2 napisał:

Są tacy co w zeszłym sezonie nie kupili, nie zebrali i dopłaty nie dostali. Z dwojga złego plony ładne i 50% kosztów nawozów u mnie doplata pokryła.

U mnie fasola gościowi przepadła szybko ją skosił zaorał i już rośnie rzepak 

Opublikowano
26 minut temu, mirro napisał:

Ale starym i na nowego ni ma.😂

Ale tylko dlatego żeby ludzie mniej gadali.🤣

Końcówka pulan macro 32 4800zł

24 minuty temu, pedro2 napisał:

Moja też każe walić gnój, wapno, sadzić kartofle i się nie martwić 😁 ale umowy podpisać nie chce 🤔 

@Agrest zostałem zwymyślany od biedaków w jednym temacie przez bogoli dlatego, że sieję sypkie wapno i biorę na nie dopłaty. Mają rację? Bo już sam nie wiem 🙆

Nie wiem jak się do tego odnieść bo też sypię sypkie ale dopłat nie biorę. 🤭

Opublikowano
24 minuty temu, Agrest napisał:

Ale tylko dlatego żeby ludzie mniej gadali.🤣

Końcówka pulan macro 32 4800zł

Nie wiem jak się do tego odnieść bo też sypię sypkie ale dopłat nie biorę. 🤭

🤯😵🙈 Następny. No ale łoni to jeszcze granule sypią. No wychodzi żem dziad nad dziady 🤪

Opublikowano

a ja żadnego. 

badania od lat robione i pH rośnie a nie spada 😁

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
  • Dodaj nową pozycję...
v