Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W mojej okolicy planują tylko NPK pod oziminy i aktualnie rzepak o azotach nikt nawet nie wspomina , to ja się pytam po co cały ten szum z azotem ? . Nikt o zdrowych zmysłach nie da za saletrę 5000 zł jak nie wie po ile zboża będą za rok .

• Like 1
Opublikowano
37 minut temu, mysza103 napisał:

Widzę że już zaczynasz się czepiać , 2000 ton które mają na stanie , to moim zdaniem jest bardzo dużo , bo niech by każdy skład miał te 1000- 2000ton które dla ciebie jest tyle co nic , to weż se te 2000 ton pomnóż przez liczbę powiatów w Polsce , pózniej sobie pomnóz x3-5 , bo w każdym powiecie na pewno te 3-5 składy z nawozami są , do tego sobie dodaj te 100tys ton o których piszesz , i do tego sobie dodaj jeszcze ten nawóz który już jest przez rolników kupiony , i z sumuj to wszystko , a pewnie okaże się że z tych 2% o których już po raz któryś piszesz, zrobi się z 50-60% które są potrzebne na cały sezon . Wieć już z tymi 2% to przestań 

Jakby babcia miała wąsy to by była dziadkiem.  Masz jakieś twarde dane na ten temat czy tak tylko ci sie wydaje?

No to liczymy 300 powiatów  x  2 tys ton x 5 składy na powiat =  3mln ton  + 100 tys ministra Kowalczyka + zapasy u rolników - o kuźwa! My mamy tych nawozów za dużo! Cos koledzy z forum słabo szukaja jak tak w ciul tego towaru wszędzie jest 🤣 Może te azoty przestały produkować bo stwierdzil ze i tak już jest za dużo? Może trzeba Sasina uświadomić żeby się nie trudził bo przecież nawozów jest do bólu i nie ma czego naprawiać? Zastanawiam się tylko czemu tak wiele osób narzeka na braki nawozów? A może nawozów jest bardzo dużo tylko źle szukają? No ale jakby tak dużo było to by chyba nie drożały😆

A jesli chodzi o ten magazyn to jest jakiś skład dla małorolnych . Kto teraz nawozy w małym worku kupuje?   

Opublikowano

@danielo189duże gospodarstwa to mają już kupiony na przyszły sezon, po sasiedzku 250 t właśnie zakończyli dostawy, najdroszą saletrę jaką kupili to była po 3900, forma płatności przedpłata , reszta po rozładunku przelew

Opublikowano
14 minut temu, miwigos napisał:

4 składy z nawozem to są w naszej gminie, w promieniu 15 km- sześć

Za to u nas w całym powiecie składu z nawozem z prawdziwego zdarzenia nie ma ani jednego[ bo te które są od dłuższego czasu czyli od marca nie mają nawozów]

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, stach12 napisał:

ci co żyją z rolnictwa i po 10 000 za saletre dadzą , 300 kg. pod rzepak i pszenice mus dać żeby było po co kombajnem jechać

Jestem pewny że Ci zo żyją z rolnictwa po tyle co napisałeś nie kupią nawozów 😎

Ale wyjątki z pewnością się zdażą.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Wszystko wskazuje na to że może być taka cena. Nikt już nie panuje nad tym bo nie ma jak. Pis rozwalił wszystko i idzie teraz prawdopodobnie na totalny nieład i rozpierduchę. Liczy że ludzie wyjdą na ulicę, wprowadzą stan wyjątkowy aby ratować upadły kraj. Jest to dobry sposób aby nie oddać władzy. Nie będzie żadnych wyborow bo wiedzą że nie wygrają . 

Wydoją z ludzi ile się da. 

• Like 3
  • Haha 2
  • Confused 1
  • Sad 1
Opublikowano
12 minut temu, GRZES1545 napisał:

Jestem pewny że Ci zo żyją z rolnictwa po tyle co napisałeś nie kupią nawozów 😎

Ale wyjątki z pewnością się zdażą.

Wszystko zależy od cen płodów rolnych.

Opublikowano (edytowane)

Minister czy prezes grupy azoty powiedział że mają 100 czy 120 tys ton łącznie w swoich magazynach i u dilerów więc takim optymistą bym nie był jak niektórzy...

Screenshot_20220825-173445_Chrome.jpg

Edytowane przez krzychrol
Opublikowano (edytowane)

W która stronę optymista ? Azot po 10tys ? To będzie ale urwał . By potem się nie okazało ze po tyle kupię 😀 , 2t saletry i koniec . Planuje teraz na dniach może coś kupię . 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano

W Polsce jest 1300000 gospodarstw rolnych średnia to 11 ha można przyjąć że zużycie średnie na ha to 0,4 tony nawozów azotowych co daje nam zapotrzebowanie na poziomie 5720000 ton tak na szybko licząc 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, SawekBraczyk napisał:

W która stronę optymista ? Azot po 10tys czy taniej ? 

Mam na myśli te wyliczenia zapasów nawozów na składach parę postów wyżej 🙂

Opublikowano

Ej! Jak tam wyznawcy PiS na tym forum? Dostał który na swoim weselu traktor Johna Deera? Miał który wesele na 500 osób? A jak dopłaty do nawozów spłynęły już po 350 zł/ha? Czy jeszcze?. Gdzie są ci co tu pisali że za 10 ha ziemi dostaną po 25 tysięcy dopłat? A może kupiliście juz saletrę po 6000 zł/t i saletrzak po 5100 zł/t. Bo koło mnie dealer Grupy Azoty po tyle sprzedaje! Co z wami?

• Like 1
  • Haha 4
Opublikowano (edytowane)

taka kolej rzeczy po górce zawsze jest dołek, ile to razy świat już miał się kończyć? i jakoś to się kręci dalej. Może taka kolej rzeczy by 5-6 klasy znów stały się lasami 

1 minutę temu, kulczer napisał:

Ej! Jak tam wyznawcy PiS na tym forum? Dostał który na swoim weselu traktor Johna Deera? Miał który wesele na 500 osób? A jak dopłaty do nawozów spłynęły już po 350 zł/ha? Czy jeszcze?. Gdzie są ci co tu pisali że za 10 ha ziemi dostaną po 25 tysięcy dopłat? A może kupiliście juz saletrę po 6000 zł/t i saletrzak po 5100 zł/t. Bo koło mnie dealer Grupy Azoty po tyle sprzedaje! Co z wami?

coś piecze widać :), hajs już dawno na koncie, widzisz ja na nikogo nie głosuje to i mam problem na co już hajs wydawać 😜 

Edytowane przez Tigon
  • Like 1
Opublikowano
16 minut temu, kulczer napisał:

Akurat PiS-u nienawidzę, i sam wesele małe robiłem. Jednak takie na 500 osób i nowe traktory to raczej nie jest coś całkowicie na wsi niespotykanego. Najbardziej mnie boli, że rząd może wprowadzać idiotyczne prawa, kasować całe sektory gospodarki, roztrwaniać publiczne miliardy i wywłaszczać całe  wsie i nic. Nikogo to nie interesuje. Jak jednak wypłynie jakaś bzdura pogrzana przez media to ludzie się gotują ze złości. Bo co? Bo brat ministra kupił sobie nowy traktor? Bo rodzice mu zorganizowali wielkie wesele? Jaki to ma wpływ na nasz kraj i całą gospodarkę?  

• Like 3
Opublikowano
20 minut temu, kulczer napisał:

Akurat mam nowego JD 6130M, pare dni temu wpłyneły dopłaty do nawozów pełne 500zł/ha. Nie kupiłem jeszcze saletry bo czekam na 6000zł. 

Opublikowano

BYło go stac i chciał to zrobił mnie by było stać , tylko nie mam takiej rodziny , a obcych nie zaprosze

Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał:

Jakby babcia miała wąsy to by była dziadkiem.  Masz jakieś twarde dane na ten temat czy tak tylko ci sie wydaje?

No to liczymy 300 powiatów  x  2 tys ton x 5 składy na powiat =  3mln ton  + 100 tys ministra Kowalczyka + zapasy u rolników - o kuźwa! My mamy tych nawozów za dużo! Cos koledzy z forum słabo szukaja jak tak w ciul tego towaru wszędzie jest 🤣 Może te azoty przestały produkować bo stwierdzil ze i tak już jest za dużo? Może trzeba Sasina uświadomić żeby się nie trudził bo przecież nawozów jest do bólu i nie ma czego naprawiać? Zastanawiam się tylko czemu tak wiele osób narzeka na braki nawozów? A może nawozów jest bardzo dużo tylko źle szukają? No ale jakby tak dużo było to by chyba nie drożały😆

A jesli chodzi o ten magazyn to jest jakiś skład dla małorolnych . Kto teraz nawozy w małym worku kupuje?   

Widzisz , najpierw trujesz d*pę że taki skład który ma 1-2 tys ton nawozu na składzie to nic nie znaczy , Pózniej jak ci dałem przykład żeby wszystkie składy miały tyle nawozu co ten , to wyliczyłeś że w skali kraju nawet tyle nawozu rocznie nie potrzeba , a na koniec znowu wrzucasz że skład mały bo nawóz jest na paletach w małym worku . Ano na tej hali akurat jest wszystko w małym worku , a na drugiej hali jest wszystko w big-bagu . Są tu ludzie co ten skład znają więc mogą potwierdzić , po drugie u nas na okolice to w każdej wsi  na jednej ręce można policzyć gospodarstwa które mają powyżej 50ha , przeważnie to 10-30ha , więc nie wiem czemu cię to dziwi że ktoś woli w małym worku nawóz , skoro nie ma któś tura czy innego sprzętu żeby załadować tego baga na siewnik , to co ma kupić duży wór i wiaderkiem sypać do siewnika żeby się poczuć lepszy ?Weż trochę z poważniej , bo raczej każdy kupuje co mu lepiej pasuje , a nie że ty uważasz że tylko big bagi i to jeszcze pewnie po 1 tonie powinny być , bo po 500kg to przecież też ni to małorolny ni to duży , a prawda jest może i taka że niektórzy z tych małych worków więcej sypią na ha niż ty z tych bigbagów

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v