Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, jajonasz napisał:

No i się wzięło xD 

Oni powinni zrobić tak ze jedziesz kupić nawoź czy zamówić i masz po tysiaku za tonę nawozu azotowego i wtedy inflacja by przestała rosnąć a co te 500zł obiecywane całe g kto dostał to dostał ale większość nie.

Opublikowano
19 minut temu, Strongman napisał:

mi się tak wydaje ze Państwo powinno się wziąć za cenę nawozów bo jak by byli tanie nawozy to i tanie zboże i inflacja by wyhamowała bo jak mówi przysłowie od myszy po cesarza każdy żyje z gospodarza.I tak naprawdę powinni dokładać do tego ta dz ich grupa azoty bo inaczej tego szamba nie da się zatrzymać.

nic by to nie dało bo cena produktów rolnych nie zależy od ceny nawozów w Polsce, poza tym może być tak że produkty rolne będą tanie a nawozy drogie i państwo ma podwójną korzyść wtedy

Opublikowano

Jakby nic nie dało? Dało by i to bardzo dużo. Wiadomo że ceny produktów rolnych nie są zależne tylko od en w Polsce ale zauważ że tam gdzie wszystko zostało w miarę na normalnym poziomie to i inflacja jest na w miarę normalnym poziomie. ( mowa o innych krajach). W Polsce rządzą cwaniaki którzy dobrze wiedzą że zdecydowana większość społeczeństwa aż uszami klaszcze jak dostanie coś ,,za darmo''. Więc najpierw drenują kieszenie polaków jak tylko się da żeby potem ułamek im oddać. Jakby paliwo było w normlanej cenie a nie sztucznie zawyżanej to już parę procent inflacja by była mniejsza. To samo z nawozami. Przecież do stycznia lutego tego roku a i teraz czasami przyjeżdżają jeszcze do niektórych rolników nawozy z datą produkcji 02-08 2021 rok. Przecież te nawozy zostały wyprodukowane w normalnych cenach. Znowu cena sztucznie zawyżana wiec i inflacja do góry. Z węglem, ekogroszkiem i innymi rzeczami to samo. Jakby Polską rządzili ludzie którym zależy na dobru państwa to inflacja nie przekroczyła by u nas 8-10 % i to bez większych starań. Ale że w sejmie są ludzie którym zależy tylko na korycie i posadkach dla rodziny to mamy co mamy. I to tyczy się wszystkich opcji politycznych 

Opublikowano

I o tym kolega wyżej napisał. Każdy patrzy aby na czubek swojego nosa. Komuś się udało kupić wcześniej nawóz przez przypadek to teraz aż ręce zaciera żeby ,,somsiad'' kupił drożej i a nóż może mu się noga powinie, a jeszcze jak kupił nawozy drogo a płody sprzedał w żniwa tamtego roku to jak napisałem wcześniej aż uszami zaklaszcze. Chłopie to są spółki państwowe.. Tak czy tak na tym nawozie zarobiły. Przeczytałeś ze zrozumieniem o czym napisałem czy tylko se jedno zdanie wybrałeś? Jakby azoty miały normalne marże to i żywność w Polsce była tańsza. Panimajesz???? Może jak niedługo zapłacisz za bochenek te 30 zł jak niektórzy prognozują to trochę zrozumiesz że to wszystko to sztucznie napędzana spirala. Popatrz np na Niemcy. Paliwa podrożały o kilkanaście procent. W Polsce o 100 %. Nawozy to samo. Nie opłacało się produkować to wygasili fabryki bo wiedzieli że wcześniej czy później gaz potanieje. Potaniał to ruszyli znowu z produkcją. Takich przypadków tam jest pełno. I nikt się nie czepia że komuś udało się sprzedać drogo więc dowalmy mu ceny za środki do produkcji bo przecież ma z czego płacić. Tam mają być ludzie i państwo bogate bo wtedy państwo jest silne i nie tak łatwo nim zachwiać. U nas tacy jak ty patrzą aby tylko somsiad miał gorzej i mamy co mamy. ,,Polaczek'' z ciebie wyszedł jak ch.j 

Opublikowano
1 godzinę temu, dzidzia202 napisał:

A mi się wydaje że Polacy powinni być mniej zachłanni nikt nie patrzy na drugiego tylko byle samemu się nachlapac. 

Jakby to była jedynie nasza narodowa wada. 

Opublikowano (edytowane)

Pewnie ze prawda wczoraj  byłem na imprezie rodzinnej  w wawie i rozmawiałem z bankierem z rodziny i tez o tym bitkoin ze ma stanieć do 10tyś bo FBI się za to wzięło ze to waluta przestępców.Wiec w to nie inwestujcie.

Edytowane przez Strongman
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Strongman napisał:

Nie nic odzewu żadnego,czy to propaganda ze płacą to trudno ocenić bo niby powinni kiedyś  ale znajomi tez żadnego odzewu czy decyzji czy pieniędzy nie dostali.

Kolega sąsiednie wieś ale inna agencja i powiat już dostał na początku lipca,  k.......A wiedzą że kasa potrzeba na żniwa ale widać w.......e mają 

• Haha 1
Opublikowano

to jednak komuś ta kasa potrzebna 🤔

w cenach pszenicy po 3 lata składują ziarko, a na 4 lata do przodu nawozy I środki ochrony roślin kupione 😂

Opublikowano (edytowane)

Pieniądze mam ale te zapomogi każdy składa to i ja, ale nie tędy  powinna  być droga ale cóż poradzić..

2 minuty temu, HF86 napisał:

to jednak komuś ta kasa potrzebna 🤔

w cenach pszenicy po 3 lata składują ziarko, a na 4 lata do przodu nawozy I środki ochrony roślin kupione 😂

Znam takich ,raczej to prawda ale jak by miał każdy worek pieniędzy to zawsze się skończy.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
3 godziny temu, witejus napisał:

Czyli jak zasilisz pszenicę azotem w lutym to policja wystawi mandat?

Inspekcja Ochrony Środowiska, i to oni dodatkowo informują ARiMR. Wody Polskie też nie wiem czy nie mogą dodać coś od siebie 

Opublikowano
2 godziny temu, Strongman napisał:

mi się tak wydaje ze Państwo powinno się wziąć za cenę nawozów bo jak by byli tanie nawozy to i tanie zboże i inflacja by wyhamowała bo jak mówi przysłowie od myszy po cesarza każdy żyje z gospodarza.I tak naprawdę powinni dokładać do tego ta dz ich grupa azoty bo inaczej tego szamba nie da się zatrzymać.

Państwo powinno uruchomić sprzedaż bezpośrednio nawozów prosto z zakładów. Przy dzisiejszej technologii, informatyzacji i teansporcie nie było by żadnych problemów. Po prostu zlikwidować pośredników, którzy w 90% przyczyniają się do takich zawirowań.

• Like 1
Opublikowano

To z węglem to nie głupie było. Trzeba było tylko polepszyć logistyke i np podpusać umowe z firmami kurierskimi. Problemem jest jak zwykle polskie prawo i oszuści, którym informatycy napisali programy logujące się zaraz po uruchomieniu sprzedaży. Nawet jak złapią to co im grozi? Pare zł grzywny 

Opublikowano
16 minut temu, Bartek933 napisał:

Inspekcja Ochrony Środowiska, i to oni dodatkowo informują ARiMR. Wody Polskie też nie wiem czy nie mogą dodać coś od siebie 

Dodam tylko że mandat z inspekcji to jest pikuś przy tym co zaaplikuje ARiMR 

Opublikowano
46 minut temu, krzychu121 napisał:

I o tym kolega wyżej napisał. Każdy patrzy aby na czubek swojego nosa. Komuś się udało kupić wcześniej nawóz przez przypadek to teraz aż ręce zaciera żeby ,,somsiad'' kupił drożej i a nóż może mu się noga powinie, a jeszcze jak kupił nawozy drogo a płody sprzedał w żniwa tamtego roku to jak napisałem wcześniej aż uszami zaklaszcze. Chłopie to są spółki państwowe.. Tak czy tak na tym nawozie zarobiły. Przeczytałeś ze zrozumieniem o czym napisałem czy tylko se jedno zdanie wybrałeś? Jakby azoty miały normalne marże to i żywność w Polsce była tańsza. Panimajesz???? Może jak niedługo zapłacisz za bochenek te 30 zł jak niektórzy prognozują to trochę zrozumiesz że to wszystko to sztucznie napędzana spirala. Popatrz np na Niemcy. Paliwa podrożały o kilkanaście procent. W Polsce o 100 %. Nawozy to samo. Nie opłacało się produkować to wygasili fabryki bo wiedzieli że wcześniej czy później gaz potanieje. Potaniał to ruszyli znowu z produkcją. Takich przypadków tam jest pełno. I nikt się nie czepia że komuś udało się sprzedać drogo więc dowalmy mu ceny za środki do produkcji bo przecież ma z czego płacić. Tam mają być ludzie i państwo bogate bo wtedy państwo jest silne i nie tak łatwo nim zachwiać. U nas tacy jak ty patrzą aby tylko somsiad miał gorzej i mamy co mamy. ,,Polaczek'' z ciebie wyszedł jak ch.j 

Wymyśliłeś sobie historyjkę, w którą wierzysz i jeszcze na koniec mnie obrażasz... Ale w realnym świecei jest parę nieścisłości: Gdyby w Niemczech były tańsze nawozy, to by już do Polski trafiły. I odwrotnie, gdyby w PL były dużo tańśze nawozy, zaraz by zostały wywiezione za granicę,(Np z Tarnowa do granicy Ukrainy czy Słowacji jest ok 100 km) a na cały przedsięwzięciu zarobiliby tylko pośrednicy. Piszesz tyle o sąsiedzie, to nie wiem czy Ty mu zazdrościsz czy on Tobie? Ja nie mam wpływu ani na cenę nawozu, ani na cenę zboża to wszystko jest podbijane i zbijane na giełdzie i ktoś na tym czepie kasiore(wielkie kapitały). A jakiej narodowości? Zapewne amerykańskie. Amerykanie ustanowili porządek tego świata i w sposób "demokratyczny" trzepią kasę ze wszystkiego co się da. Mogą drukować bezkarnie dolary, którymi posługuje się cały świat... Cena w jakiej sprzedam kukurydzę będzie uzależniona od zbiorów kukurdzy w USA oraz od kursu dolara, tylko dlaczego?

Opublikowano
27 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Państwo powinno uruchomić sprzedaż bezpośrednio nawozów prosto z zakładów. Przy dzisiejszej technologii, informatyzacji i teansporcie nie było by żadnych problemów. Po prostu zlikwidować pośredników, którzy w 90% przyczyniają się do takich zawirowań.

Hahaha. Agrochem Puławy należy do GA i o ich pseudosprzedaży letniej napisano w internecie już bardzo wiele.

Opublikowano

Sam żem do nich dzwonił i chciał kupić bezpośrednio od nich to oni mówią ze mają kontrakty z dilerami ,na stronie są  i najpierw muszą zadowolić ich zapotrzebowanie kontrakty a jak by zadowoliły to nadwyżkę sprzedażą prosto z fabryki kowalskiemu i tak to działa.

• Sad 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v