Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Dokładnie ale oni dobrze wiedzą że w rolnictwie niemożliwe jest by wszyscy mówili jednym zdaniem i nie kupowali bo jest duże rozdrobnienie a jedna wieś nie jest w stanie wpłynąć na rynek. 

• Like 1
Opublikowano

Cenami rządzi psychologia, producenci nawozów wiedzą że jeśli nie sprzedadzą w Polsce to sprzedadzą za granicą. To samo z cenami zboża, wystarczy że tylko pojawi się zapowiedź możliwości kupna ukraińskiego zboża a już cena leci w dół.

• Like 1
Opublikowano

Kupował ktoś z Puław saletre ,w poniedziałek zadzwoniłem na tel. z internetu , wczoraj odezwał sie przedstawiciel regionalny , dziś przyjął zamówienie po 3000,ma przyjść faktura proforma , zapłacić i czekać za nawozem, chyba nie firma krzakbo to 72 tysie

Opublikowano

Inna sprawa że ludzie kupowali drogi nawóz czy inne śor, bo tłumaczyli sobie to tym ( nawet tu na forum pisali ) że w tym roku rzepak w żniwa będzie po 4-5 tys , pszenica w okolicach 2 tys , to nie ma co biedować tylko trzeba wszystko stosować na ful , bo przy tak drogich płodach rolnych i tak się zwróci , a teraźniejsze ceny płodów rolnych i przy mniejszej wydajności przez suszę trochę da do myślenia przy kupnie nawozów 

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, youn81 napisał:

Jak się ludziom skończy kasa  to będą likwidować gospodarstwa często przy asyście komornika , nie wszystkim  się  skończy kasa i Ci nadal będą  kupować nawozy .

Zgadza sie, nie wszystkim się skończy ale wielu na nawozy już nie miała w grudniu i o tym pisałem. Ja nam wszystkimi dobrze życzę, jak ktoś dorobił się wcześniej i rozwinął przed kryzysem jest w lepszej sytuacji, ja tego szczęścia nie miałem i niestety gospodarstwo na dorobku ma teraz nie łatwo inwestować. Oby tylko niskie ceny za nasze produkty nie utrzymały się n dłużej a drogie środki do produkcji zostały na wysokim poziomie.

40 minut temu, mysza103 napisał:

Inna sprawa że ludzie kupowali drogi nawóz czy inne śor, bo tłumaczyli sobie to tym ( nawet tu na forum pisali ) że w tym roku rzepak w żniwa będzie po 4-5 tys , pszenica w okolicach 2 tys , to nie ma co biedować tylko trzeba wszystko stosować na ful , bo przy tak drogich płodach rolnych i tak się zwróci , a teraźniejsze ceny płodów rolnych i przy mniejszej wydajności przez suszę trochę da do myślenia przy kupnie nawozów 

Niektóry nie daje.

Opublikowano

Jakoś nic nikt nie pisze o imporcie rzepaku z UA więc cena powinna być na niego, co do pszenicy to coś podskoczy ale będzie trzeba czekać. Zapchali się tym badziewiem z UA a dobrego towaru będzie dalej brakować więc na konsumpcję jest szansa wysokich cen.

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, miwigos napisał:

Kto prztrzyma to może tak sprzeda

pożyjemy , zobaczymy i obyś miał rację , jednak co do rzepaku to wiadomości ze świata jakoby w innych stronach świata oleistych mają zebrać na rekordowym poziomie , to już optymizmem nie napawają 

@gustaww jeśli chodzi o rzepak to Ukraina do tej pory prawie 100% zbiorów exportowała , bo nie mają fabryk czy olejarni do przerobu , przenajmniej gdzieś z 2 miesiące temu czytałem o tym artykuł , więc se odpowiedz czy będzie rzepak szedł od nich do Polski czy nie 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
49 minut temu, Dastan napisał:

Ciekawe czy też produkcja nie będzie szła na wschód, przecież w Ukrainie rozwalili fabryki nawozów.

Będzie i jak zajdzie potrzeba to i za darmo ,  bo już potracili rozum ,zaraz złotówka będzie nic nie warta .

Opublikowano
3 minuty temu, gustaww napisał:

Jakoś nic nikt nie pisze o imporcie rzepaku z UA więc cena powinna być na niego, co do pszenicy to coś podskoczy ale będzie trzeba czekać. Zapchali się tym badziewiem z UA a dobrego towaru będzie dalej brakować więc na konsumpcję jest szansa wysokich cen.

No skupy zapchane tym gównem i na przechowanie pszenicy może być nie ciekawie w skupach.

Opublikowano
2 godziny temu, youn81 napisał:

Nie wszystko jest ze zboża ale w każdym produkcie spożywczym swoją cegiełkę dokłada rolnik , produkcja żywności daje to zapewnianie ze zapotrzebowanie zawsze na nią będzie 

Tak masz racje. Ale nie wszystkie zboże w PL musi być z naszych pól. Jeśli ruszy import z UA to PL nie wprowadzi ceł. Bo to nie polityczne i trzeba pomagać kupując np zboże. Producenci pasz też szukają alternatyw. Np któregoś roku woziłem pszenżyto na paszę. Obok kiprował facet wannę pełną jakiejś mąki. Pytam co to jest. A on, że pomielone wafle przywiózł z Niemiec.  Każdy kombinuje jak mrze.

Opublikowano
5 minut temu, hubertuss napisał:

Tak masz racje. Ale nie wszystkie zboże w PL musi być z naszych pól. Jeśli ruszy import z UA to PL nie wprowadzi ceł. Bo to nie polityczne i trzeba pomagać kupując np zboże. Producenci pasz też szukają alternatyw. Np któregoś roku woziłem pszenżyto na paszę. Obok kiprował facet wannę pełną jakiejś mąki. Pytam co to jest. A on, że pomielone wafle przywiózł z Niemiec.  Każdy kombinuje jak mrze.

wafle te ze zboża tylko przetworzonego

Opublikowano

Właśnie z tego powodu rolnik też kombinuje, u mnie dużo magazynów się pobudowało na okolicy. Dosłownie każdy skup wybudował kolejny magazyn, gospodarze też buduja magazyny. Będzie ciekawie bo jak gospodarz nie sprzeda prosto z pola to te budynki będą stały puste. Każdy stara się zrobić krok na przód, nawet padają zdania od gospodarzy o kupieniu własnej ciężarówki  i wywozu towaru do portów.

Opublikowano

Wieloskładniki macie już kupione pod zasiewy tegoroczne rzepak, pszenice ? Widzę, że bardziej skupiacie na się na azotach wiosennych  ? 

Mi zależałoby na większej ilości fosforu pod siew, superfosfat bądź podobne, macie coś do polecenia i jakieś ceny ? 

Opublikowano
12 minut temu, Andpol napisał:

No skupy zapchane tym gównem i na przechowanie pszenicy może być nie ciekawie w skupach.

U nas tylko pszenżyto i owies jeszcze coś by wzieli, a tak to zasypane skupy na tę chwilę.

7 minut temu, gustaww napisał:

Właśnie z tego powodu rolnik też kombinuje, u mnie dużo magazynów się pobudowało na okolicy. Dosłownie każdy skup wybudował kolejny magazyn, gospodarze też buduja magazyny. Będzie ciekawie bo jak gospodarz nie sprzeda prosto z pola to te budynki będą stały puste. Każdy stara się zrobić krok na przód, nawet padają zdania od gospodarzy o kupieniu własnej ciężarówki  i wywozu towaru do portów.

To się tamtejsi pośrednicy ucieszą 🙆‍♂️

Opublikowano

Rzeczywiście, że trzeba brać pod uwagę zbliżające się wybory i to, że na bank wprowadzą dopłaty do nawozów. Obecnie rządzący są tak zdesperowani aby tą władzę utrzymać, że nie nie będzie dla nich żadnej bariery. Pytanie tylko od kiedy będą te faktury liczone i czy nie czeka nas kolejna drastyczna podwyżka cen nawozów.

Opublikowano

U mnie skup na skupie, w promieniu 15 km jest z 7 skupów.

Opublikowano (edytowane)

Ja nawozu nie mam i kasy zbędnej też więc po żniwach zakupy. Też ciekaw jestem ile tej kasy dadzą do nawozu?

4 minuty temu, gustaww napisał:

U mnie skup na skupie, w promieniu 15 km jest z 7 skupów.

U mnie 6 w promieniu kilku kilometrów.

Edytowane przez Andpol
Opublikowano

Śledzę od jakiegoś czasu to forum i podzielę nie moimi spostrzeżeniami. 

W dzisiejszym świecie gospodarstwo, zwłaszcza większe, to jest biznes i rządzą nim prawa rynkowe. Cześć rolników nie ma pieniędzy i przez to myśli, że wszyscy nie mają, a część je ma.

Ostatni rok dla jednych był rokiem rekordowych zysków, bo jeśli kupili nawozy latem, a płody rolne sprzedali wiosną, to zarobili tyle, co w ciągu trzech ostatnich lat razem. 

I super gratuluję, cześć niestety sprzedała w żniwa, a nawozów nie kupiła w ogóle, lub kupiła drogie i ci narzekają. Wnioski niech sobie każdy sam wyciągnie. 

Do czego zmierzam. Nie trzeba być ekspertem, aby zauważać, że grozi nam kryzys energetyczny. Cena węgla jest w obecnej chwili wysoka, co z całą pewnością przełoży się w późniejszym okresie na ceny innych nośników energii. Już widać, co dzieje się z cena gazu na giełdzie od kilkudziesięciu dni. Sytuację tę mogłoby zmienić tylko zakończenie wojny na Ukrainie, ale na to się nie zapowiada.  

Moim zdaniem jeszcze kilka dni, to jest ostatnia chwila aby kupić nawozy we w miarę rozsądnych cenach, oczywiście kto ma pieniądze, bo zimą to saletra będzie po 5-7 tys. PK podejrzewam, że też do góry, ale już trochę mniej, o ile będą dostępne. 

Sam mam trochę ochotę kupić na sezon 2024, ale chyba odpuszczę, bo nie ma co przesadzać. Mleko będzie po 4 zł, to i po 8 tys za tonę zapłacę. W obecnych czasach w niektórych gałęziach produkcji nawozy to jedna z najlepszych inwestycji. 

• Like 1
Opublikowano

A najlepsze są te durne artykuły jak to produkty rolne będą drożeć bo przewidują też wyższe ceny nawozów. Właśnie widzę jak te produkty rolne drożeją 

Saletrosan 26 przy całym tirze - 2720 zł/t

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v