Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał:

Kupiłem saletre po 3700 teraz a faktury z zeszłego roku mam 1000 netto 1080 brutto. To od jakiej ceny liczą różnice netto czy brutto z tamtego roku?

Nie wiecie też?

Opublikowano

Tak każdy liczy ile dostanie zwrotu np 25tyś a póżniej agencja zrobi wyliczenia i kasy zamiast na dobre audi starczy na starego opla...co ma być to będzie ja tam nie licze ile dokładnie dostane zwrotu aby póżniej nie mieć "szoku" że miało byćtyle i tyle a okaze się że będzie połowa tego😅

• Like 3
Opublikowano

Może nie będzie tak źle. W mojej okolicy zdecydowana większość  rolników wydzierżawia grunty na twarz, a dopłaty bierze właściciel. Część pól siłą rzeczy wypadnie więc z dopłat, bo właściciele raczej nie okażą faktury.

Opublikowano

a może teraz tacy co mają dzierżawy za dopłaty dogadają się z właścicielem i w tym roku złożą na siebie i będą mogli wziąć dopłaty do nawozów

Opublikowano

To pitolenie na tym forum z dopłatami do 1500 zł do tony nawozu się kiedys skończy? Ja wiem jak będzie. Decyzje będą przychodziły od Kierownika ARiMR  i zacznie się ja dostałem 5000, drugi napisze że 8 tysięcy trzeci że 12 tysięcy. Był u mnie znajomy kupił na jesieni 3,6 tony nawozu za 9300 zł i był u jakiejś emerytki z ODRu co wypełnia dopłaty obszarowe i do nawozów bo ludzie na wsi są wykluczeni elektronicznie i piśmiennie i mi powiedział że mu wyliczyła że dostanie 5000 zł. Powiedziałem mu zeby ziął sobie kupił w aptece coś na nerwy takie lekkie z ziołami bo przecież tego samego dnia w ARiMR będzie kłócił się z tymi babkami. Wy naprawdę wierzycie że Pisiory tak wam sypną kasą? Wyluzujcie. A te zakupy ostatnie na chybcika to już żenanada jest i tylko GA I Orlen na czele z Obajtkiem liczą zyski jak frajerzy panikują!

• Thanks 1
Opublikowano

tak jak myślałem że suszowego nie dadzą bo zawsze obiecywali a tu dali a ja nie złożyłem. Teraz kupiłem i złożyłem. Co będzie to będzie

Opublikowano
3 minuty temu, rob334 napisał:

tak jak myślałem że suszowego nie dadzą bo zawsze obiecywali a tu dali a ja nie złożyłem. Teraz kupiłem i złożyłem. Co będzie to będzie

może suszy nie miałeś...

Opublikowano

Ciekawe czy w ogole ten nawoz potanieje. Na jesieni pszenica ok 950 była a polifoska po 2100 .teraz pszenica po 1600 a polifoska po 4100. Nie bardzo widzę i czuję ten rok. Na dodatek inflacja za kwiecień 12,3 a prognozują ok 15-20 proc  na koniec. 

Jeżeli dalej będą sankcje na ruska to paliwo może być i po ok 9 zł to jesień może być bardzo ciężka, bo nie wiadomo czy nawozy dalej będą pompować sztucznie w górę czy nie. Dodatkowo Chiny blokują statki handlowe, widmo jesiennego powrotu covida i kolejnych ograniczeń. Zaczynam mieć wrażenie że żyje w jakimś matriksie tylko k**wa Ukraina i wojna , ruski zło, tusk i Putin winni inflacji, bill już zapowiedział że ma coś mocniejszego od ostatniego wirusa, w dodatku wiosna zimna i sucha to wszystko nie tak jak trzeba rośnie. Dobrze że odpuściłem sobie kredyt 🤦

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Przyzwyczajcie się bo gorzej to może być , raczej na pewno będzie, 

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

zaraz pojawi się wybawienie. tzw kontraktacja. będziemy tańczyć w korpo jak zagrają 🥸

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj w RMF ludzie dzwonili odnośnie jak wzrosły im raty kredytów, masakra. Z 1800 na 3200. Wzrost 150 do 180%. Doliczyć dużo droższe życie to jest kuźwa nie do pomyślenia. U nas robią drogę do parafii, miała być już na finiszu, a od miesiąca podbudowa zrobiona i stoją bo koszy tak poszły w górę, że nie wyrobią. 

Edytowane przez pedro2
Opublikowano

Wydaje mi się że świat dąży do centralnego odgórnego sterowania że Kowalski ma  produkować  kapustę , Nowak wołowinę . Nieliczni mają zarabiać a reszta ma być posłuszna bo będzie głodna 

Opublikowano
17 minut temu, pedro2 napisał:

Trzeba się przestawiać na koszenie dopłat, a nie plonów. Ekoschematy, kończyć z intensywną produkcją, jak głód do d*py zajrzy to może docenią

Tak trzeba będzie zrobić🤔 Po ciula ja za rzepak się brałem 🤦‍♂️ byle oprysk na robaczka litr na 4 ha 270zl😬

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v