Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, lamboEVO100 napisał:

A ceny nawozów za zeszły sezon są gdzieś opublikowane ? Chodzi mi o to że w zeszłym roku kupowałem sól i polidap a w tym roku Polifoskę i nie wiem jaką cenę za Polifoskę przyjąć i policzyć różnice.

OGŁOSZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, działając na podstawie § 13zo ust. 7 pkt 2 lit. a rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 27 stycznia 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu i sposobów realizacji niektórych zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (Dz. U. poz. 187, z późn. zm.) ogłasza średnie ceny typów nawozów mineralnych, innych niż wapno nawozowe i wapno nawozowe zawierające magnez: Lp. Typy nawozów cena z VAT zł/t 1 Azotowe do 20% N 2081,78 2 Fosforan amonu 18% N 46% P2O5 2081,78 3 Mocznik i inne od 38%N 1580,38 4 Nawozy wieloskładnikowe NPK 1852,62 5 Nawozy NPK z mikroelementami 2227,20 6 RSM i inne 25-30%N 929,48 7 Saletra amonowa i inne od 30%N 1235,80 8 Saletrzak i inne 26-28%N 1108,20 9 Siarczan amonu i inne 20-21%N+S 1025,16 10 Siarczan potasu 3042,22 11 Sole potasowe 1617,02 12 Superfosfat do 20% P2O5 964,84 13 Superfosfat 24-46%P2O5 1629,51 

opcjonalnie producent rolny może dołączyć do wniosku kopie faktur, ich duplikaty lub imienne dokumenty księgowe o równoznacznej wartości dowodowej dokumentujące zakup w okresie od dnia 1 września 2020 r. do dnia 15 maja 2021 r. nawozów mineralnych innych niż wapno nawozowe i wapno nawozowe zawierające magnez - w przypadku gdy rolnik nie dostarczy takich faktur, wyliczenie pomocy nastąpi na podstawie średniej ceny danego typu nawozu mineralnego ogłoszonej przez ministra właściwego do spraw rolnictwa w Biuletynie Informacji Publicznej na stronie podmiotowej obsługującego go urzędu 

Edytowane przez jan88
  • Thanks 2
Opublikowano
5 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Tera to nie trza prosić 😁

AGREST... czekasz aż trochi stanieje czy już na zamawiałeś? 🤔

Nie zamawiam bo mam nakupione, przy niskich cenach mam 48tys nadpłaty względem cen ministerialnych, a wedle swoich faktur grubo powyżej 50tys.

Będę obserwował ceny azotu i może w sierpniu lub później na N2 coś upoluję 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, radekz200 napisał:

Bodzio to może i ja jeszcze kupie azotu na 2 pokos?

Przecież nie dawno płakialiście że nawozy droggie a teraz matełuszek zamachał wam banknotem bez pokrycia i wszyscy nagle wcyiągnęli zaskórniaki ze skarpety 

Edytowane przez Łukaszek
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, radekz200 napisał:

Bodzio to może i ja jeszcze kupie azotu na 2 pokos?

No z 300 kg kup 😁😁😁😁

Ja u siebie dokupię npk z 5 /6 ton i będę miał po starej cenie na drugi rok.... Azotu mam, kupiony w dobrej cenie ale trochi doplaty łapie.... 

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano

Ogólnie nigdzie się teraz nie mówi, o limicie na hektar, ale wcześniej minister kilkukrotnie zaznaczył, że 500 do ha, czyli 1500 do tony. Wtedy saletra kosztowała ok. 2800, więc to by się zgadzało. Kupił tonę na 3 hektary podane we wniosku, dostanie 1500. Ale teraz przy cenie 3800 wystarczy, że kupi niecałe 0,6 tony i też dostanie taki sam zwrot.

Natomiast problemem może być, Jak ktoś ma fakturę z niską ceną na duża ilość nawozów, bo np. kupił z sąsiadami albo zapas na kilka lat, a ma mało powierzchni we wniosku. Nie chce mi się wierzyć, że się nie przyczepą, że 3 tony na hektar kupione.

Tak to chyba należy rozumieć, chociaż sam już nie wiem. Jeśli wprowadzam w błąd, to przepraszam.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Agrest napisał:

Nie zamawiam bo mam nakupione, przy niskich cenach mam 48tys nadpłaty względem cen ministerialnych, a wedle swoich faktur grubo powyżej 50tys.

Będę obserwował ceny azotu i może w sierpniu lub później na N2 coś upoluję 

to masz dużo ponad limit 25 tyś 

Edytowane przez jan88
Opublikowano
2 minuty temu, Peron napisał:

Ogólnie nigdzie się teraz nie mówi, o limicie na hektar, ale wcześniej minister kilkukrotnie zaznaczył, że 500 do ha, czyli 1500 do tony. Wtedy saletra kosztowała ok. 2800, więc to by się zgadzało. Kupił tonę na 3 hektary podane we wniosku, dostanie 1500. Ale teraz przy cenie 3800 wystarczy, że kupi niecałe 0,6 tony i też dostanie taki sam zwrot.

Natomiast problemem może być, Jak ktoś ma fakturę z niską ceną na duża ilość nawozów, bo np. kupił z sąsiadami albo zapas na kilka lat, a ma mało powierzchni we wniosku. Nie chce mi się wierzyć, że się nie przyczepą, że 3 tony na hektar kupione.

Tak to chyba należy rozumieć, chociaż sam już nie wiem. Jeśli wprowadzam w błąd, to przepraszam.

na tą chwilę dobrze mówisz tak się powinno wyliczać i nie ma limitu nawozu na ha

Opublikowano
7 minut temu, Bogdan_ja napisał:

No z 300 kg kup 😁😁😁😁

Ja u siebie dokupię npk z 5 /6 ton i będę miał po starej cenie na drugi rok.... Azotu mam. 

Czyli powinieneś mieć z 35 ton Saletry? Zgadłem?  czy ani połowy nie masz?    :P

Opublikowano
4 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

Screenshot_20220422-213656.png

Dobrze liczę .

Jak kupiłem npk 2 tony po 2700 to różnica jest 850 * 2 = 1700 czyli tyle już mam a jak mam np 10 h to muszę uzbierać do 5000 

• Thanks 1
Opublikowano

Wcale się nie zdziwię, jeżeli okaże się, że jest jednak jakiś przyjęty maksymalny limit nawozu na hektar i ktoś, kto ma z jesieni np. Fakturę na dużą ilość nawozu po cenie niższej i mało hektarów dostanie grosze, a nie kwotę liczoną jako iloczyn hektarów i stawka.

Czas pokaże:)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jeśli mam rachunek za nawóz i nie jest to ani paragon ani faktura tylko pisze zamówienie do klienta i są tam moje dane i sprzedawcy  i przybita pieczątka zapłacone i wszystko jest tak samo jak na fakturze tylko nazwa inna to liczy mi się to czy nie ?

Edytowane przez krzysiek277
Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Nie więcej jak 500 zł do 1 ha i do 50 ha .

Poco liczycie jakieś tony nawozu .

Może  wystarczy 100 kg na 1 ha i będzie 500 zł .

Minister mówił, że ma być przyjmowane na wzór dopłat do paliwa. W paliwie dostaniesz do tylu litrów, do ilu złożysz, lecz do nie więcej, niż 110 na hektar. Złożysz 50 na ha, dostaniesz do 50. Złożysz 250, dostaniesz do 110, co zrobiłeś z resztą paliwa ich nie interesuje.

Tak samo może być z nawozami, gdzie górny limit to ok. 333 na hektar.

Wiem, wiem... dywagacje:)

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v