Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem 9 lat na tym forum i poza paroma osobami które kojarze że są od lat to @hubertuss kojarzę od początku mego bytu na forum, skarbnica wiedzy i nieomylności poglądów. 
Nie jestem zwolennikiem pisu, a raczej przeciwnikiem bo uważam że nadmierny socjal powoduje patologie itp. zadłużyli strasznie państwo, ale pare rzeczy tez zrobili dobrze, ale tak jak pisał @JanKrzysztof to są ,,piony” które maja robic tak jak ,,mojsze” pozwalają, a jak nie to zaraz jakąś aferę sie wykręci i zmiana

Opublikowano
4 minuty temu, hubertuss napisał:

Były tu wrzucane koszty nawozu z Francji czy Niemiec. Wiesz ile zarabia tam robotnik? Pis zamiast zrównać nam dopłaty z zachodem co obiecywał zrównał nam z zachodem ceny nawozów.

Nie wiem  czy  wiesz  ale  widać  że  nie  Nawozy  kupują  rolnicy  nie  Robotnicy.

Nie wiem czy  wiesz  ale  cena  np  Rzepaku  w Polsce  ustalana jest  na podstawie  tej  z  Giełdy  matif    więc  Francuzki  Niemiecki czy  Polski  Rolnik  dostaje   podobną  cenę  za  swoje  płody  Rolne.

Nie  wiem czy  wiesz  ale  Ceny  nawozów  na  zachodzie  i  w Polsce  zawsze  były  zbliżone  czy to był  rok  2010  czy  2022   więc  nie pisz  tutaj bzdur.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, przemek28_28 napisał:

Jestem 9 lat na tym forum i poza paroma osobami które kojarze że są od lat to @hubertuss kojarzę od początku mego bytu na forum, skarbnica wiedzy i nieomylności poglądów. 

Ha ha bardzo mi miło, że mnie tak kojarzysz. Ale przeceniasz moją osobę.

6 minut temu, Denwer napisał:

Nie wiem  czy  wiesz  ale  widać  że  nie  Nawozy  kupują  rolnicy  nie  Robotnicy.

Nie wiem czy  wiesz  ale  cena  np  Rzepaku  w Polsce  ustalana jest  na podstawie  tej  z  Giełdy  matif    więc  Francuzki  Niemiecki czy  Polski  Rolnik  dostaje   podobną  cenę  za  swoje  płody  Rolne.

Nie  wiem czy  wiesz  ale  Ceny  nawozów  na  zachodzie  i  w Polsce  zawsze  były  zbliżone  czy to był  rok  2010  czy  2022   więc  nie pisz  tutaj bzdur.

Ty już się nie kompromituj. Pisząc o robotnikach miałem na myśli wyższe koszty płacy co się przekłada na cenę. A ty jak zwykle nic nie rozumiesz. Ale do samo zaorania jak zwykle pierwszy jesteś. Więc nie wiem czy wiesz. Ale nawozy sztuczne w fabrykach produkują robotnicy a nie rolnicy😄 Ja o rolnikach nie pisałem głupolu. Więc nie pisz mi tu o giełdach. Zawołaj lepiej kogoś kto umie czytać i rozumie co czyta.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 3
Opublikowano

Myśle że nie ma rolnika który nie chciałby placic za saletre 900zł/tona a za rzepak chapnąć 4000zl/tona. Gdyby  nawozy byłyby takie tanie ,,gdzieś” to myśle że nasi  biznesmeni w moment ściągaliby tysiece ton. 

Celowe działania, ludzie maja za duzo pieniedzy, trzeba podnieść ceny na wszystko żeby wyciągnąć ta kasę od nich, biedny człowiek to spokojny człowiek co siedzi na d*pie w domu. 

Opublikowano (edytowane)

Kolejna  sprawa  i  kłamstwo  @hubertuss  Grupa  Azoty   nie  wypłaca  obecnie  dywidendy   więc  zyski  z  drogiego  nawozu  nie finansują    socjali  PiSu   .  Ostatni  raz Grupa  azoty  wypłaciła  dywidendy  za rok 2020   było  to  cieniutko  bo tylko 1,24 za akcję.

Zyski  z  Drogiego  nawozu  które  w 60%  pochodzą  z  zagranicy  bo  taki  jest  udział  sprzedaży  Grupy  Azoty  są  inwestowane  w Polsce.   

Kupując   drogi  nawóz  nie  finansujecie  socjalu  PiSu   z rekordowych  zysków  Grupy  Azoty.

Podobnie  jest  z  Orlen  wypłaca  dywidendę    ale  nigdy  nie jest  to  100%   uzyskanego  zysku.   Orlen  od kilku  lat  wypłaca  skromnie 3zł  za akcję  i  taka  suma  trafia  do  Budżetu  państwa  3zł X ilość  akcji  jakie  ma  Skarb  Państwa

@hubertuss   nie  ma  pojęcia  jak  działają  spółki   akcyjne   z  tego  pisze   te  swoje  bzdury   

Edytowane przez Denwer
Opublikowano (edytowane)

To, że nie wypłaciła to nie znaczy, że nigdy nie wypłaci.

Nawiasem mówiąc jest cała masa innych ścieżek by taka spółka dofinansowała to co robi rząd. Co pokazały czasy kowidu. Ale tego też nie rozumiesz.

• Like 1
Opublikowano

Tutaj ktoś pisał o ciągniku za 500tys co do tej sytuacji to da się zaobserwować kupowanie czegoś nad wyrost aby mieć większy ciągnik niż sąsiad chociaż rentowność gospodarstwa i możliwości tego nie pozwalają a jedno małe potknięcie może skończyć się z licytacja bo w myśl zasady a będzie jakoś i wincej od somsiada. Dużo widać takich gospodarzy którzy kupują nie z myślą czy mu się przyda lecz aby mieć, ciągnik który zrobi 50mth rocznie będzie stał a resztę i tak będzie obrabiana starym trupem typu c360. Oczywiście mówię tu o swojej okolicy. 

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Denwer napisał:

Podobnie  jest  z  Orlen  wypłaca  dywidendę    ale  nigdy  nie jest  to  100%   uzyskanego  zysku.   Orlen  od kilku  lat  wypłaca  skromnie 3zł  za akcję  i  taka  suma  trafia  do  Budżetu  państwa  3zł X ilość  akcji  jakie  ma  Skarb  Państwa

@hubertuss   nie  ma  pojęcia  jak  działają  spółki   akcyjne   z  tego  pisze   te  swoje  bzdury   

Nie ośmieszaj się. Porównaj sobie ile kosztowała baryłka 3 marca i 3 kwietnia. Porównaj sobie ile kosztowało ON 3 i 4 kwietnia. To nawet ty powinieneś umieć. Już ci pisałem, ze rząd drenuje te spółki na wiele sposobów więc zostaw te akcje w spokoju. Kowid pokazał, że rząd robił za pieniądze spółek co chciał. Jak zwykle jedynym co nie ma pojęcia co się dzieje okazujesz się ty. Popatrz sobie co za forsę spółek robił rząd w czasach kowidu to może pojmiesz. Że nie potrzeba rządowi do drenowania spółek żadnych dywidend.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, hubertuss napisał:

Już ci pisałem, ze rząd drenuje te spółki na wiele sposobów więc zostaw te akcje w spokoju. Kowid pokazał, że rząd robił za pieniądze spółek co chciał.

Ty  dalej  brniesz  w  kompromitacje.  Zyski  aby  spółka  mogła  wypłacić  musi  być  to w  postaci dywidendy.   Widać  że  pusto  w głowie  masz i  Pojęcia  żadnego   tylko  wypisujesz  te  swoje  kłamstwa  że  Drogi  nawóz  finansuje  socjale  co  jest  kłamstwem.  

Covida  już  nie  ma   zrozum  to  to  zwykłe  przeziębienie  jest. To  że  ciebie  zrobili  w h*ja   to  już  inna  kwestia  że łykasz  wszystko  co  w TV  powiedzą   jak prawdę  objawioną.

Każdy  kto  zechce  sprawdzi  sobie  sam  że  Zyski  z grupy  azoty  nie   trafią  do  budżetu  Państwa. Zostaną  przeznaczone  na inwestycje.  A  nie  ma  innego  sposobu  aby  tam  trafiły  jak  poprzez  wypłatę  dywidendy.      

Edytowane przez Denwer
Opublikowano (edytowane)

Ale ja już ci tłumaczyłem jak rząd drenuje spółki. Już każdy zrozumiał kto chciał i wystarczy. ty dalej klep swoje. O tych dywidendach. Które i tak rząd w swoim czasie dostanie. I jeszcze od reszty podatek dostanie.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

O tych dywidendach. Które i tak rząd w swoim czasie dostanie. I jeszcze od reszty podatek dostanie.

Nie  dostanie  bo  Zysk  idzie  na inwestycje.  A  że ty  nie  masz  pojęcia   o  czym piszesz  to  walisz  te  swoje bzdury   Grupa  azoty  w 2021  roku  założyła  że do 2030  roku  mogą  nie  wypłacać  Dywidendy  bo  będą  realizowali  inwestycje i  one  mają  priorytet  nad  wypłatą  dywidendy akcjonariuszom.  

Edytowane przez Denwer
Opublikowano

Ale ja już ci tłumaczyłem jak rząd drenuje spółki. Już każdy zrozumiał kto chciał i wystarczy. ty dalej klep swoje. O tych dywidendach. Które i tak rząd w swoim czasie dostanie. I jeszcze od reszty podatek dostanie.

Szkoda czasu na tłumaczenie Mareckowi .😩

Opublikowano
3 godziny temu, MatiRol92 napisał:

zauważyłem w moim regionie, że w skupach zaczyna brakować azotu, czy u was jest podobnie? boją sie zamawiać bo nie wiedzą czy sprzedadzą? 

To pewnie mała miejscowość że brakuje Saletry na składach .

Opublikowano
14 minut temu, Denwer napisał:

Nie  dostanie  bo  Zysk  idzie  na inwestycje.  A  że ty  nie  masz  pojęcia   o  czym piszesz  to  walisz  te  swoje bzdury   Grupa  azoty  w 2021  roku  założyła  że do 2030  roku  mogą  nie  wypłacać  Dywidendy  bo  będą  realizowali  inwestycje i  one  mają  priorytet  nad  wypłatą  dywidendy akcjonariuszom.  

Zysk idzie na to na co postanowi zarząd. Więc może iść na dywidendy może iść na inwestycje a może i na to i na to i na inne cele. Dobrze napisałeś Grupa Azoty założyła, ze MOGĄ nie wypłacać dywidendy. nie, ze NIE BĘDĄ ale ,ze MOGĄ.

Naprawdę nie rób śmietnika w kolejnym temacie. Już tłumaczyłem jak pis i rząd mogą brać forsę ze spółek nie dostając dywidendy. Jest cała masa zadań, które rząd może zlecić spółkom a które to rząd powinien finansować co pokazał kowid. Spółki dają na te działania pieniądze i rząd już ma oszczędności na inne cele. Bo nie musi tego finansować. Rząd ma w Orlenie 27 % akcji. Ale ma prawo większość tj złota akcję i może robić co chce. Podobnie sa kontrolowane pozostałe spółki. Więc daj se spokój z akcjami z dywidendami. Bo pis jak zechce i tak wyciągnie z tych spółek kasę. Obajtek nawet na prywatne pałacyki wyciąga z Orlenu a co dopiero do budżetu.

Przypomnę tylko, że w grudniu 2021 elektrownie zarobiły na prądzie o 4 mld więcej niż w grudniu 2020. Choć wszystkim tłumaczono, że to wina Putina czy tam UE. Ale to nie przeszkadzało państwowym spółkom skroić nas na dodatkowe 4 mld.

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

To miej pretensje do całego świata , bo tak wszyscy robią , zapytaj przeciętnego Polaka , czy mu się lepiej żyje teraz czy za Donalda rządów, co nie oznacza że robią dobrze

Za Donalda były inne czasy a za pół roku może być jeszcze inaczej co porównywać to co było nie było wojny na taką skalę jak jest obecnie .

Ceny szaleją bo światu grozi wojna .

Opublikowano
1 godzinę temu, Denwer napisał:

A to dobrze, czy źle?😂

Opublikowano
15 minut temu, hubertuss napisał:

Przypomnę tylko, że w grudniu 2021 elektrownie zarobiły na prądzie o 4 mld więcej niż w grudniu 2020. Choć wszystkim tłumaczono, że to wina Putina czy tam UE. Ale to nie przeszkadzało państwowym spółkom skroić nas na dodatkowe 4 mld.

Na testy,szczepionki, tarcze, dodatki osłonowe, 13,14, 500+ trza skąś brać.Teraz doszły jeszcze bracia i siostry z UA, u których przed wojną mieliśmy embargo na export wieprzowiny a ich prezydent nigdy o Polsce nie powiedział nic dobrego. Teraz "Jak trwoga to do Boga"

• Like 4
Opublikowano

Kolejna  sprawa  i  kłamstwo  @hubertuss  Grupa  Azoty   nie  wypłaca  obecnie  dywidendy   więc  zyski  z  drogiego  nawozu  nie finansują    socjali  PiSu   .  Ostatni  raz Grupa  azoty  wypłaciła  dywidendy  za rok 2020   było  to  cieniutko  bo tylko 1,24 za akcję.

Zyski  z  Drogiego  nawozu  które  w 60%  pochodzą  z  zagranicy  bo  taki  jest  udział  sprzedaży  Grupy  Azoty  są  inwestowane  w Polsce.   

Kupując   drogi  nawóz  nie  finansujecie  socjalu  PiSu   z rekordowych  zysków  Grupy  Azoty.

toć nasze barany z wiejskiej są mistrzami kreatywnej księgowości :) :) wszystko się da, a te paliwo dla ukrainy kto sponsoruje, przypadkiem nie orlen?

Opublikowano (edytowane)

Ty  dalej  brniesz  w  kompromitacje.  Zyski  aby  spółka  mogła  wypłacić  musi  być  to w  postaci dywidendy.   Widać  że  pusto  w głowie  masz i  Pojęcia  żadnego   tylko  wypisujesz  te  swoje  kłamstwa  że  Drogi  nawóz  finansuje  socjale  co  jest  kłamstwem.  

Covida  już  nie  ma   zrozum  to  to  zwykłe  przeziębienie  jest. To  że  ciebie  zrobili  w h*ja   to  już  inna  kwestia  że łykasz  wszystko  co  w TV  powiedzą   jak prawdę  objawioną.

Każdy  kto  zechce  sprawdzi  sobie  sam  że  Zyski  z grupy  azoty  nie   trafią  do  budżetu  Państwa. Zostaną  przeznaczone  na inwestycje.  A  nie  ma  innego  sposobu  aby  tam  trafiły  jak  poprzez  wypłatę  dywidendy.      

Kolego ty też za bardzo pojęcia nie masz . Zgodzę się ze państwo korzysta z dywidendy . Dywidendę spółka nawet jeśli ma duże zyski może dać lub też nie . Zysk który zostaje jest wyprowadzany w inny sposób np przez zakup polska Press PGNiG ruch itp tam pcha się kasę i w końcu dociera ona do spółek nie akcyjnych skąd kasa trafia np do rydzyka na różne dziwne wydatki jako różne darowizny na dziwne cele . Tam tych pieniędzy nikt już nie szuka i nie znajdzie  . Przy okazji takich transakcji kasa też idzie bokiem  . Lotos np licytował konie z polskich stadnin . To jest duża polityka . Orlen itp płać też podatki od zysku które późnej mogą być wydane na 500 itp 

Edytowane przez alfa
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Naprawdę nie rób śmietnika w kolejnym temacie. Już tłumaczyłem jak pis i rząd mogą brać forsę ze spółek nie dostając dywidendy. Jest cała masa zadań, które rząd może zlecić spółkom a które to rząd powinien finansować co pokazał kowid. Spółki dają na te działania pieniądze i rząd już ma oszczędności na inne cele. Bo nie musi tego finansować. Rząd ma w Orlenie 27 % akcji. Ale ma prawo większość tj złota akcję i może robić co chce. Podobnie sa kontrolowane pozostałe spółki. Więc daj se spokój z akcjami z dywidendami.

Śmietnik  robisz  ty   bo  wprowadzasz  ludzi  w błąd.  Nie  masz  Pojęcia  jak  działają spółki  akcyjne  i nie chcesz  się  do tego  przyznać.

Prawda  jest  taka  która  zresztą  każdy  może  sprawdzić  w google.  Skarb  Państwa  ma 33%  Udziałów  w Grupie  Azoty.  Każdy  może  sprawdzić  że  Zysk  Grupy  Azoty  od 2021  do 2030  roku  pójdzie  na Inwestycje a wypłata dywidendy będzie  wtedy  gdy  zrealizują   założone  inwestycje  nie  wcześniej.

Więc   zyski  z drogiego  nawozu  nie  trafią  do  budżetu  państwa  na  socjal.    Covid  już  nie  ma  i  wszystkie     wydatki  na walkę z Covid19  spółek  są  jawne i  są to śmieszne kwoty.  Każda  spółka  publikuje  sprawozdania  ze swojej działalności  i   są jawne  każdy  może  to  sprawdzić. 

10 minut temu, alfa napisał:

Zysk który zostaje jest wyprowadzany w inny sposób np przez zakup polska Press PGNiG ruch itp tam pcha się kasę i w końcu dociera ona do spółek nie akcyjnych skąd kasa trafia np do rydzyka na różne dziwne wydatki jako różne darowizny na dziwne cele .

Zakup  Polska Press  to  inwestycja . Ty myślisz  że  Niemcy  za to  wsparły  Rydzyka  że  orlen kupił  od nich  Polska Press   dobre    tak  samo  Ruch  był  własnością  Alior  Banku  i  oni  dali  coś  rydzykowi     :D  :D  :D  :D  

Edytowane przez Denwer
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v