Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakbym chciał sprzedać całe gospodarstwo to myśle że nie byłoby wielkiego problemu. Sąsiad dał za 6.5ha/6 plus ch*jowy dom dał 600 tysiecy. Nic nie sprzedaje, wszystko swoje, co roku coś zmodernizuje, jak sie udaje to coś tam kupie, ale cieżko. 

• Haha 2
Opublikowano
2 godziny temu, miwigos napisał:

1 Nie jesteś stary skoro nie wiesz czy masz następce, ja już mam

2 Jak byś miał 20 lat i 20 ha nie zawojował byś teraz świat

3 Skoro masz tysiąc lub więcej ha , to jedynie za grosze przejołeś PGR, ja prywatnie za wysokie kwoty, od 25 zaczynałem

No nie wiem. Kolega zaczynał w 2015/16 z 20 ha dzis zrobiło się ponad 100 z czego ponad 50 własnościowego, gospodarstwo mleczne. Biedy jakoś też nie widać masakrycznej. 

Opublikowano
11 minut temu, przemek28_28 napisał:

@sylwek23111 to patrz to, kawałek ode mnie

https://m.olx.pl/d/oferta/ziemia-rolna-przy-dw-263-7-ha-w-jednym-kawalku-CID3-IDGx46L.html

I taka jest cena, kuzyn dzwonił zapytać jak zobaczył ogłoszenie na polu….

za***iscie niemal 150 tyś ha... rolnik to chyba tego nie kupi. Teren chyba też raczej typowo rolniczy. Magazynów czy tym podobnych rzeczy raczej nie widać. Patrzyłem po Google maps, tak pi razy drzwi

Opublikowano

To ktoś chce złapać szybki pieniądz, podejrzewam na przejebanie.. ale chyba nic z tego..

Opublikowano
24 minuty temu, danielursus3p napisał:

No nie wiem. Kolega zaczynał w 2015/16 z 20 ha dzis zrobiło się ponad 100 z czego ponad 50 własnościowego, gospodarstwo mleczne. Biedy jakoś też nie widać masakrycznej. 

To albo kur.. wygrał w totka albo ma kredytu po ch.. i do końca życia bedzie za***rdalał żeby to spłacić ,a szczególnie przy dzisiejszych cenach nawozów.

• Like 2
Opublikowano
RU68 napisał:

Przed chwilą, Pafnucy napisał:

tak z ciekawości. co Cię skłoniło, by teraz to wszystko opisać?

Bo mnie wkur.... że wszystko spadło mi z nieba a jest akurat odwrotnie tyle że trzeba myśleć a nie cwaniaczyć przed klawiaturą a jak brak argumentów to wyzwiska - też potrafię ale sztuką jest się powstrzymać choć nie zawsze idzie

Masz kobitę ? 😁 Ale pisz nadal, przynajmniej jest z kogo się ponapierdalać na tym forum 😎

Opublikowano (edytowane)

Ja tam nie jestem milionerem i nie znam się na tym ale wiem jedno ,pieniądz lubi ciszę .Żaden z tych których znam ,którzy faktycznie mają miliony nie kłapią gębami ani w realu ani na internecie ile to nie mają.Co więcej ,oni nie widzą że istnieje coś takiego jak AF, tak że ta krowa co dużo ryczy ...Poza tym to dziwne że ,ten uff to chyba z Norwegi jest przywożony,nikt w Norwegi nie wpadł na to by ten odpad poprodukcyjny uzdatniać do postaci nawozu i sprzedawać w cenie pełnowartościowego nawozu skoro to takie proste,

Edytowane przez witejus
  • Like 4
Opublikowano
8 godzin temu, miwigos napisał:

1 Nie jesteś stary skoro nie wiesz czy masz następce, ja już mam

2 Jak byś miał 20 lat i 20 ha nie zawojował byś teraz świat

3 Skoro masz tysiąc lub więcej ha , to jedynie za grosze przejołeś PGR, ja prywatnie za wysokie kwoty, od 25 zaczynałem

Jak masz synów po  studiach i nie musiałeś się żenić w wieku 26 lat to nie wiem czy jesteś jeszcze młody a to czy zostaną na gospodarstwie nie ma nacisku nie ma przymusu muszą to poczuć że chcą i że przyniesie im to radość i satysfakcję a nie udrękę jak po wpisach wnioskuję (co niektórzy) .Dla mnie jak coś mi chodzi po głowie nie mogę doczekać się ranka żeby to kontynuować i to mnie cieszy nie te pieniądze tylko co z tego wyjdzie                                                                                                                                         20 lat i 20 ha bez problemu zaczynam od dofinansowania na rozwój działalności i pomysłów 50 tych pewniejszych i nie na poziomie stróża nocnego                                              A już pisałem niczego nie dostałem ani za darmo ani za złotówkę nikogo nie wyruchałem i nie okradłem .Niektórym to ciężko zrozumieć ale tak też się zdarza (nie trzeba pierwszego miliona kraść ) 

Pierwszą poważną kasę  zarobiłem przy budowie autostrady zainwestowałem w wynajem dźwigów budowlanych (wydawało się to głupotą i dlatego było dochodowe) a później kręciło się już samo

5 godzin temu, witejus napisał:

Ja tam nie jestem milionerem i nie znam się na tym ale wiem jedno ,pieniądz lubi ciszę .Żaden z tych których znam ,którzy faktycznie mają miliony nie kłapią gębami ani w realu ani na internecie ile to nie mają.Co więcej ,oni nie widzą że istnieje coś takiego jak AF, tak że ta krowa co dużo ryczy ...Poza tym to dziwne że ,ten uff to chyba z Norwegi jest przywożony,nikt w Norwegi nie wpadł na to by ten odpad poprodukcyjny uzdatniać do postaci nawozu i sprzedawać w cenie pełnowartościowego nawozu skoro to takie proste,

Stop kolego to któryś z zawistnych zaczął wypominać miliony ja wspomniałem raz że kupiłem kilkadziesiąt aut i zapłaciłem z góry -Więc dawaj przykład gdzie się chwalę milionami ????!!! A czemu nie przetwarzają ? widać że wystarcza jak wyciągają OMEGA 3 a do tego dopłacają do utylizacji (to dowiedziałem się za późno ) . Jak wiesz jak to przeszczep serca jest prosty .A nic mnie tak nie wku.... jak narzekanie wieśniaków nowe auta ciągniki ale jęczeć jak to ciężko i jaka bieda trzeba się cieszyć życiem wtedy jest przyjemnie i sensownie .Ale prawie wszyscy mają mało  a podchodząc do zarabiania z dystansem nie wiem jak    ale kręci się bez wysiłku kombinowania okradania .Nie jestem fanatykiem religijnym -wręcz odwrotnie ale momentami czuję palec który wynagradza mi uczciwość i brak perfidi -jak to nagminnie się zdarza i według zasady tym co jęczą trzeba zabrać i dać tym co nie narzekają TAK TO LECI innego wytłumaczenia nie ma 

• Like 2
Opublikowano
6 godzin temu, boogie7 napisał:

Masz kobitę ? 😁 Ale pisz nadal, przynajmniej jest z kogo się ponapierdalać na tym forum 😎

Głupi się napierdala inteligentny wyciąga wnioski i stara się naśladować by i jemu było dobrze -a więc przyjemnego napierdalania podaj adres wyślę ci flaszkę będziesz miał więcej radości z NAPIERDALANIA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, Kamil20151 napisał:

To albo kur.. wygrał w totka albo ma kredytu po ch.. i do końca życia bedzie za***rdalał żeby to spłacić ,a szczególnie przy dzisiejszych cenach nawozów.

To że ktoś ma kredyt nie oznacza że mu się nie opłaca, jeśli stać go na spłatę kredytu to nawet jeśli w końcowych rozliczeniach wychodzi na 0 to zdobywa majątek który kiedyś będzie mógł spieniężyć a to też jest ważne.

Opublikowano
9 godzin temu, lolq1660 napisał:

Doliczą vat marże cła i zrobi się 5 zł.

8 godzin temu, przemek28_28 napisał:

https://m.olx.pl/d/oferta/ziemia-rolna-przy-dw-263-7-ha-w-jednym-kawalku-CID3-IDGx46L.html

Ludzie dajcie se spokój. Cenić a sprzedać to dwie różne rzeczy. Poza tym w ogłoszeniu pisze jak byk, że chłop celuje w sprzedaż pod jakąś inwestycję a nie dla rolnika. Pisze jak byk o drodze wojewódzkiej. Nie każdy rolnik ma działkę przy drodze wojewódzkiej.

Opublikowano
hubertuss napisał:

9 godzin temu, lolq1660 napisał:

Doliczą vat marże cła i zrobi się 5 zł.

8 godzin temu, przemek28_28 napisał:

Ludzie dajcie se spokój. Cenić a sprzedać to dwie różne rzeczy. Poza tym w ogłoszeniu pisze jak byk, że chłop celuje w sprzedaż pod jakąś inwestycję a nie dla rolnika. Pisze jak byk o drodze wojewódzkiej. Nie każdy rolnik ma działkę przy drodze wojewódzkiej.

niewiem powiedział 2,60 z dostawą i tylko duże ilości bo transport to problem

Opublikowano
15 minut temu, hubertuss napisał:

Doliczą vat marże cła i zrobi się 5 zł

Jeden widzi problem i kłopoty inny widzi możliwość zarobienia  .Ryzyko jest ale można się zabezpieczyć ustalasz ze sprzedajacym że wpłacasz kasę na rachunek pośrednika transakcji (od 1 do 5 % )i on dopiero przekazuje płatność po dostawie -vatu nie ma- cło  jako kraj trzeci 6,5% numer EORI i można przytulić kilka zł i być konkurencyjnym na rynku już myślę nad "okazją " -czy okazja czy ściema   

Opublikowano (edytowane)

Kupują  pola jak wspomniane z 20 ha na 100 ha , 50 to własność takich jest wielu w bankach też maja ładne sumy nabrane . Gospodarstwa zmodernizowane ale jeden problem dzieci nie chcą pracować na tej roli i jak to się powiada 3 pokolenia buduje 4 pokolenie rujnuje .

Ale to prawda w dzisiejszych czasach młodzi nie chcą ryć na tych 100 ha chcą być wolni .

Wnioski mają być przyjmowane od 15 maja a wypłata do połowy czerwca na dotacje do nawozów .

Edytowane przez galan99
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v